politechnika bez matury z fizyki

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
agab_91
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: agab_91 »

Cześć jestem tu nowa. MAm takie pytanie, może ktoś się w tym oriętuje. A więc zdawałam na maturze z dodatkowych przedmiotów matematyke i biologię. Bardzo chciałabym pójść na politechnikę na kierunek zarządzanie i inżynieria produkcji. Nie zdawałam fizyki, ale nie dlatego, że jej nie potrafie tylko dlatego, że wczesniej miałam inne plany i nie myślałam o politechnice. Wiem, że z utrzymaniem się tam nie miałabym problemów ale z dostaniem się juz tak, bo biologia ich nie interesuje tlyko matma i fiza. Tak samo język obcy bede miała dużo punktów ale do rekrutacji mnoży się je przez 0,1 więc to prawie nie jest nic warte. Myślicie, że mimo wszystko mam jakąś szansę? Może w 2 poborze? JAkby ktoś coś wiedział to bradzo prosze o opinie.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Zależy od uczelni. Najlepiej jest przejrzeć jak wyglądała sytuacja w przypadku poprzednich roczników.

Pozdrawiam.
agab_91
Użytkownik
Użytkownik

No ja miałam na myśli politechnike Wrocławską. PAtrzyłam na progi punktowe no to wiem, że brakuje mi i to nie mało punktów. Ale czy mimo to jakaś szansa jest?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: miki999 »

Sprawdź jeszcze co było brane w zeszłym roku pod uwagę, a co w tym- możliwe, że ta różnica wynika ze zmiany kryterium.
Ale czy mimo to jakaś szansa jest?
Tego raczej nikt Ci nie powie. Lepiej się zapisać i mieć problem z głowy (chyba, że żal Ci ~80zł). Oczywiście radzę złożyć papiery również na inne uczelnie.

A nie ma czegoś np. na UWr. (tam chyba nie powinni tak okrajać za brak fizy)?
agab_91
Użytkownik
Użytkownik

TAm od zawsze chcieli matematyke i fizyke. I to pzrelicznik przy poziomie rozszerzonym jest wynik matury razy 2,5 wiec to jest bardzo bardzo duzo. W tamtym roku tez było tak samo. Na uniewerek nie chciałabym:(

a 80 zł nie jest mi szkoda:) oczywiscie złoże papiery ale zastanawiałam się czy warto mieć nadzieje
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

Zależy też ile masz punktów z matematyki, możesz tym bardzo dużo nadrobić.
agab_91
Użytkownik
Użytkownik

Z moich obliczeń wychodzi z podstawy 90% a z rozszerzenia jakoś 60% tak więc rewelacji nie ma..-- 23 maja 2010, o 22:16 --A mam jecscze takie pytanie. Czy ktoś oriętuje się na czym polegają punkty na politechnice Wrocławskiej? Bo pomyslałam zeby pójśc na SKP ale czytała coś o puntkach i nie wiem czy to ryzykowne iść tam, czy będzie pewność ze na 2 rok dostane sie tam gdzie będę chciała?
fivi91
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: fivi91 »

Na Politechnice Krakowskiej mają Zarządzanie i Inżynierie Produkcji, a jedynym przedmiotem wymaganym w rekrutacji jest matematyka (nie licząc Wydziału Architektury).

Link do progów punktowych jest u mnie w podpisie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ