Informatyka Uwr vs PP

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
waszak
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

Post autor: waszak »

Zastanawiam się gdzie iść na studia czy na politechnika poznańską czy uniwersytet wrocławski. Co polecicie.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Informatyka Uwr vs PP

Post autor: miki999 »

Ja bym wybrał UWr.

Dlaczego? Nie wiem. Wolę uniwerek. A decyzję powinieneś podjąć sam. Bez względu na to co piszą "eksperci" na jakimś tam forum.

Pozdrawiam.
Laurearel

Informatyka Uwr vs PP

Post autor: Laurearel »

waszak pisze:Zastanawiam się gdzie iść na studia czy na politechnika poznańską czy uniwersytet wrocławski. Co polecicie.
Podstawa programowa wszędzie jest ta sama, z przedmiotów dodatkowych różnica jest taka, że na politechikach są techniczne, a na uniwersytetach nie ma (ale są inne). No i politechnika = fizyka, pamiętaj ; )

Jeżeli ja mam coś polecić, to oryginalny nie będę - polecam Ci własną ciężką pracę przede wszystkim

I fajnie że nie zadajesz głupich pytań jak wielu, w stylu : "po czym będzie praca i większe zarobki" ; ) Mam nadzieję że będziesz szczęśliwy i zadowolony ze swojego wyboru

Pozdrawiam ! : )
waszak
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

Dzięki za odpowiedź. Szkoda, że w poznaniu jest słaby program algorytmiki, bo tak bym poznań wybrał pewnie. Wybiorę wtedy Wrocław tak na 90%.
gadonn
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

Post autor: gadonn »

słaby program? widać że mało się orientujesz..
oczywiście nie chciałbym tu przytaczać rankingów, bo nie zawsze mają odzwierciedlenie w rzeczywistości, ale w tegorocznym ranking PAN informatyka na PP wypadła jako najlepsza w Polsce..
waszak
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

PAN jest robiony przez poznań w pewnym sensie mi chodziło bardziej o wyniki konkursów jak
Akademickie Mistrzostwa Polski w Programowaniu Zespołowym, jakieś acm, top codery, nie czytam w nich o poznaniu no i ot co maja w programie już opanowałem.-- 24 maja 2010, o 22:50 --PAN jest robiony przez poznań w pewnym sensie mi chodziło bardziej o wyniki konkursów jak
Akademickie Mistrzostwa Polski w Programowaniu Zespołowym, jakieś acm, top codery, nie czytam w nich o poznaniu no i ot co maja w programie algorytmiki już opanowałem.
informatyk_wroc
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

Post autor: informatyk_wroc »

O PP wiem niewiele, natomiast moim zdaniem warto przeczytać co o studiach na UWr mówią absolwenci (linki poniżej).

Dodam tylko, że na UWr za swój program studiów jest odpowiedzialny student - wszyscy mają indywidualny tok - i poza kilkoma obowiązkowymi przedmiotami to każdy sam wybiera czego będzie się uczył. Oczywiście dostępne są jakieś przykładowe ścieżki, można się pytać kolegów i pracowników, ale to student podejmuje ostateczną decyzję.

Robocza strona z ofertą na przyszły rok (w trakcie aktualizacji) jest tu:

Absolwenci:

http://studiainformatyka.ii.uni.wroc.pl/?q=node/9

http://studiainformatyka.ii.uni.wroc.pl/?q=node/11

http://studiainformatyka.ii.uni.wroc.pl/?q=node/42
waszak
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

Dzięki podoba mi się program algorytmiki.
infty
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

Post autor: infty »

Jeżeli jesteś ukierunkowany jeszcze przed pójściem na studia, to na UWr będzie Ci bardzo dobrze. Jest tylko kilka obowiązkowych przedmiotów do zaliczenia, resztę wybierasz sam już od pierwszego roku, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by były to przedmioty algorytmiczne (są oczywiście tak zwane proponawane przedmioty do zaliczenia dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, czym jest informatyka itd., ale nie musisz tego zaliczać, i wielu tego nie zalicza). A jeżeli jesteś dobry, to dodatkowo dostaniesz jeszcze 1000zł miesięcznie przez 3 lata (są stypendia zamawiane, dla 60 osób).

Kilka przydatnych linków:
- lista przedmiotów w ofercie w tym roku (semestr zimowy i letni)
-

Kod: Zaznacz cały

http://ii.yebood.com/
forum studenckie, jak masz pytania, pytaj śmiało
- [url=http://www.ii.uni.wroc.pl/cms/files/Informatyka-ProgramStudiowI-2009.pdf]program studiów[/url]
waszak
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

z tego co widziałem w kalkulatorze około 100 osób dostaje stypendium. Ja się nie znam na tych stypendiach. Czy wiadomo po pierwszej fazie rekrutacji ze ma się stypendium?
informatyk_wroc
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

Post autor: informatyk_wroc »

Program stypendialny - 64 najlepszych studentów na każdym roku (ok. 33% studentów) otrzyma stypendia w wysokości 1000 zł/mies. przez 9 miesięcy w roku (...) W pierwszym semestrze studiów w pierwszej kolejności kwalifikowani są studenci rozpoczynający pierwsze studia w życiu. W kolejnych semestrach nie ma podziału na osoby rozpoczynające pierwsze studia w życiu i osoby pozostałe - decydują wyniki osiągane na studiach. (

Kod: Zaznacz cały

http://zamawiane.ii.uni.wroc.pl/projekt.php
)
Po pierwszej turze rekrutacji jeśli ktoś jest w pierwszej 64-rce to wie już na pewno, pozostali nie wiedzą - mogą dostać stypendium z kilku powodów: np. ktoś na lepszej pozycji może studiować nie po raz pierwszy lub będzie dostawał stypendium zamawiane na drugim kierunku itd. W zeszłym roku było sporo osób studiujących po raz kolejny dzięki czemu kilka osób z miejsc powyżej setnego jeszcze się załapało.
waszak
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka Uwr vs PP

Dzięki. mam nadzieje że będę w pierwszej 64 a nie na przykład 69 xD.
ODPOWIEDZ