witam
mam problem z pomnożeniem dwóch macierzy w kalkulatorze ( casio fx-570ES) . za każdym razem zamiast wyniku wyskakuje mi Dimension ERROR
Może napisze jak to robie:
Mode-> 6.Matrix-> wybieram pierwszą macierz MatA -> 2x2-> wpisuje wartości ->Mode-> 6.Matrix-> wybieram drugą macierz MatB -> 2x1 ->wpisuje wartości -> shift ->klawisz 4 (matrix)-> wybieram MatA -> wpisuje x -> shift -> klawisz 4 -> Mat B -> = Dimension ERROR
Czy ktos wie dlaczego tak się dzieje?
Proszę o pomoc
mnożenie macierzy w kalkulatorze Casio
-
sylwia1103
- Użytkownik

-
sylwia1103
- Użytkownik

niestety tak też wyskakuje błąd.. nawet przy mnozeniu macierzy przez liczbę.. nie mam pojęcia o co chodzi, ale dzięki i tak
-
wszamol
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
źle wprowadzasz drugą macierz. Gdy kolejny raz klikasz "Mode-> 6.Matrix-> wybieram drugą macierz MatB ->" to macierz A zostaje kasowana z pamięci.sylwia1103 pisze: Mode-> 6.Matrix-> wybieram pierwszą macierz MatA -> 2x2-> wpisuje wartości ->Mode-> 6.Matrix-> wybieram drugą macierz MatB -> 2x1 ->wpisuje wartości -> shift ->klawisz 4 (matrix)-> wybieram MatA -> wpisuje x -> shift -> klawisz 4 -> Mat B -> = Dimension ERROR
zrób tak:
Mode-> 6.Matrix-> wybiersz pierwszą macierz MatA -> 2x2-> wpisujesz wartości ->klikasz AC-> shift i klawisz 4 (wchodzisz w menu matrix)-> klikasz 1 (czyli odpowiednik "Dim") ->klikasz MatB -> wybierasz odpowiedni wymiar i wpisujesz wartosci ->AC -> shift ->klawisz 4 (matrix)-> wybierasz MatA -> wpisujesz x -> shift -> klawisz 4 -> Mat B
Więc pamiętaj, że drugą macierz wprowadzasz za pomocą funkcji "Dim"
-
sylwia1103
- Użytkownik

ktos bardzo mądry wymyślił to forum:)
dzięki wielkie- udaje się! kalkulator już prawie był za oknem:)
dzięki wielkie- udaje się! kalkulator już prawie był za oknem:)