w poleceniu jest taka sugestia, żeby liczyć to z szeregów Taylora, choć nie koniecznie\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0} \frac{x+ln( \sqrt{1+x^2}-x )}{x^3}}\)
wie ktoś jak się do tego zabrać?
Jak oblicza się granicę wykorzystując szeregi Taylora?
-
wrotarianin
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Szeregu Taylora jeszcze do takich rzeczy nie wykorzystywałem ale spróbowałbym skorzystać z reguły de l`Hospitala. Może tak by poszło
-
miodzio1988
Rozwijasz funkcje w liczniku w szereg Taylora z reszta w postaci Peano. Oczywiscie wystarczy, ze kilka pierwszych wyrazow tylko uzyskasz (ile? Odpowiedz).wrotarianin pisze:w poleceniu jest taka sugestia, żeby liczyć to z szeregów Taylora, choć nie koniecznie\(\displaystyle{ \lim_{ x \to 0} \frac{x+ln( \sqrt{1+x^2}-x )}{x^3}}\)
wie ktoś jak się do tego zabrać?
-
Maath
- Użytkownik

Reaktywuje temat. Nie za bardzo wiem jak mam rozwijać liczniik danej funkcji. Czy powiniem rozwinąć najpierw to co jest w logarytmie a potem sam logarytm czy jak ?
Z góry dzięki
Z góry dzięki
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Jeśli wie się co nieco o funkcja hiperbolicznych, to najłatwiej podstawić \(\displaystyle{ x= \sinh t}\) i wtedy licznik się cudownie uprości. Wówczas można skorzystać z rozwinięcia \(\displaystyle{ \sinh}\) w szereg Taylora.