rosnące ciągi liczb naturalnych

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
micha?3141
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: micha?3141 »

Ostatnio wymyśliłem problem i mam nadzieję, że jesteście w stanie mi pomóc.
Trochę wstępu: Rozważmy pewien zbiór rosnących ciągów \(\displaystyle{ k}\)- wyrazowych, gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą naturalną dodatnią i wszystkie wyrazy tych ciągów również są naturalne dodatnie np:
\(\displaystyle{ A=\{ (1,2,5),(1,4,9) \}}\).
Każdemu z ciągów przypiszmy liczbę, będącą sumą jego wyrazów np:
dla \(\displaystyle{ (1,2,5)}\) jest to \(\displaystyle{ 8}\); dla \(\displaystyle{ (1,4,9)}\) jest to \(\displaystyle{ 14}\)
Odwróćmy teraz sytuację:
Weźmy pewną liczbę naturalną dodatnią \(\displaystyle{ n}\) i znajdźmy liczbę rosnących ciągów (konstruowanych jak wyżej), których suma wyrazów jest równa dokładnie \(\displaystyle{ n}\).
Np: Gdy \(\displaystyle{ n=9}\) mamy następujące ciągi:\(\displaystyle{ (9),(1,8),(2,7),(3,6),(4,5),(1,2,6),(1,3,5),(2,3,4)}\), czyli w tym przypadku istnieje 8 takich ciągów.
... Chyba już wiecie do czego zmierzam:
Problem: DLA DOWOLNEJ LICZBY NATURALNEJ DODATNIEJ \(\displaystyle{ N}\) PODAĆ LICZBĘ RÓŻNYCH ROSNĄCYCH CIĄGÓW, KTÓRYCH WYRAZAMI SĄ LICZBY NATURALNE DODATNIE I SUMA WSZYSTKICH WYRAZÓW W KAŻDYM CIĄGU WYNOSI DOKŁADNIE \(\displaystyle{ N}\)

PS #1: Zdaję sobie sprawę, że zagadnienie może być (ale nie musi) piekielnie trudne lub wręcz nierozwiązywalne. Piszcie wszystko co wiecie na ten temat. Mile widziane są również linki do stron (mogą być po angielsku), na których to lub analogiczne zagadnienie jest opisywane.
PS #2: ENJOY
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, o 14:32 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

Post autor: »

Ilość podziałów \(\displaystyle{ n}\) na różne części (bo o to właśnie pytasz) jest równa współczynnikowi przy \(\displaystyle{ z^n}\) w wielomianie:
\(\displaystyle{ (1+z)(1+z^2)(1+z^3)\dots}\)
Szczegóły można doczytać w (rozdział siódmy i wcześniejsze).

Q.
micha?3141
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: micha?3141 »

Dziękuję i pozdrawiam.
PS: Mam przez to rozumieć, że nie istnieje wzór jawny na ilość podziałów \(\displaystyle{ n}\) na różne części. Prawda ?
ODPOWIEDZ