Matura z Fizyki - 2010.
-
kangurka
- Użytkownik

Matura z Fizyki - 2010.
mam pytaie co do pierwszego zad.-rysuek. sila wzoszeia ma byc rowa sile grawitacji + sile oporu. Czyli a rysuku zazaczamy ze sila wyporu jest dluzsza niz te pozostale? tak zeby wyszlo z rys. sila wyporu=sila gr.+sila oporu? czy tak jak to zazmaczyli na interii? orientujecie sie moze jak to jest, jak np. w ost. zad. w podp. a) robie blad rachukowy, jak to sie ma do kolejych pod. w ktorych uzywam tego wyniku? wszssytko zle?
-
adek05
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Matura z Fizyki - 2010.
Generalnie, to wektory na rysunku po dodaniu powinny dać w sumie zero. "zachowaj odpowiednie proporcje wektorów" w zadaniu wskazuje na to.
Matura z Fizyki - 2010.
sily sa rowne, wiec i wektory musza byc rowne. czyli wektor wyporu, jest tak dlugi jak wektory grawitacji i oporu razem wziete.
chyba zrobilem blad w diodach. czy diody nie zmieniaja pradu przemiennego na staly? napisalem, ze kondensator sie nie rozladowywuje, ze wzgledu na prad staly. ale cos mi sie nie zgadzaja napiecia ;].
odpowiedzi rachunkowe wyszly mi podobnie. tylko wysokosc balonu dalem 20m. wiedzialem, ze to nie mozliwe, ale nic z tym nie zrobilem.
chyba zrobilem blad w diodach. czy diody nie zmieniaja pradu przemiennego na staly? napisalem, ze kondensator sie nie rozladowywuje, ze wzgledu na prad staly. ale cos mi sie nie zgadzaja napiecia ;].
odpowiedzi rachunkowe wyszly mi podobnie. tylko wysokosc balonu dalem 20m. wiedzialem, ze to nie mozliwe, ale nic z tym nie zrobilem.
-
adek05
- Użytkownik

Matura z Fizyki - 2010.
Diody przepuszczają tylko w jedną stronę, nie prostują. Prostownik to jeszcze wygładzacz jest potrzebny, jakis filtr, czy coś, ale to i tak super staly nie będzie.
PS. U nas nauczyciel mówił, żeby skomentować jak wiadomo, że coś źle, żeby nie wyjść na idiotę w oczach egzaminatorów
PS. U nas nauczyciel mówił, żeby skomentować jak wiadomo, że coś źle, żeby nie wyjść na idiotę w oczach egzaminatorów
-
tometomek91
- Użytkownik

- Podziękował: 281 razy
Matura z Fizyki - 2010.
[PODSTAWA] A co z zadaniem 3? zaznaczyłem D, bo odruchowo spojrzałem na liczbę 11,2.
-
inna_me
- Użytkownik

Matura z Fizyki - 2010.
to podobnie powinno byc z zadaniem z hydrostatyki bo tego nie ma w zakresie podstawowym
-
tometomek91
- Użytkownik

- Podziękował: 281 razy
Matura z Fizyki - 2010.
I jeszcze pytanie odnośnie hydrostatyki na maturze podstawowej. Wg CKE nie powinno jej być: ... zyka_a.pdf , a jednak.
- ppolciaa17
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matura z Fizyki - 2010.
nam nauczyciel tłumaczył, że oni wykręcają się tym, że powinieneś to mieć w gimnazjum..
ogólnie rozszerzenie łatwe prócz drobnych błędów będzie gitt ..
ogólnie rozszerzenie łatwe prócz drobnych błędów będzie gitt ..
-
Velitus
- Użytkownik

Matura z Fizyki - 2010.
takie idiotyczne pytanie troche, ale mnie drazni Jak zapisywalem w "danych" wartosci z jednostka, natomiast w samych obliczeniach (w srodku) nie, tylko na sam koniec podalem w kwadratowym nawiasie to chyba mi nie poodejmuja punktow?
-
adek05
- Użytkownik

Matura z Fizyki - 2010.
Nie ma nawet punktów za podanie danych. Tylko mają być na końcu jednostki. Nam nauczyciel tak mówił i tak raczej jest. Nawet w tych operonach czy innych przygotowaniach podstawiają wynik a potem jednostka w nawiasie kwadratowym.
-
Velitus
- Użytkownik

Matura z Fizyki - 2010.
wiem wiem, ale dane sobie czasem wypisuje, bo tak mi latwiej tylko mi chodzilo glownie o te jednostki bo bym sie przerazil jakby mi odjeli pkt za takie cos
ale dzieki
ale dzieki
-
kangurka
- Użytkownik

Matura z Fizyki - 2010.
mam jeszcze pytanie do wykresu z 2,4. Czy moze byc on pociagniety az do 0? I 2,5: czy mozna to udowodnić porownujac straty energii dla dwoch wartosci z tabelki? cos w tym stylu ze sprawność równa się cieplo pobrane-ubytek/cieplo pobrane. Z tego wychodzi ze przy wiekszej masie jest większa strata. Z góry dzięki za odp, bo nie wiem czy dobrym tokiem rozumowalam.
Matura z Fizyki - 2010.
Mam pytanie. W zadaniu 2.4 z wykresem to należało tylko połączyć punkty czy narysować linię od zera ?