Działy matematyki na studiach technicznych

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
mitsumi140
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: mitsumi140 »

Cześć, w liceum jest 1)wyrażenia algebraiczne 2)Procenty 3)funkcja liniowa 4) funkcja kwadratowa itd.
jak wyglądają te działy matematyki na studiach? Dodam, że jestem po matematyce podstawowej tzn. granicy, pochodnych nie miałem. Pozdrawiam
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

na technicznych to chyba tylko/głównie analiza i algebra liniowa
mitsumi140
Użytkownik
Użytkownik

zróbcie mi listę działów, których mam się po kolei uczyć by zrozumieć CAŁĄ matematykę. Chodzi mi o to by uczyć się matematyki optymalnie!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Najpierw naucz się tego, co masz w szkole, najlepiej w wersji rozszerzonej. Postaraj się też uczyć ze zrozumieniem, a nie odtwórczo schematów.

Całej matematyki raczej nie zrozumiesz. Uważam też, że nastawianie się na uczenie się wcześniej matematyki wyższej nie jest najlepszym pomysłem. Zdecydowanie lepiej nauczyć się myślenia matematycznego.

JK
mitsumi140
Użytkownik
Użytkownik

ja już wszystko rozumiem co jest (było) w szkole!! potrafię (rozumiem) wyprowadzić prawie każdy wzór z liceum (prócz wzorów kombinatorycznych, Pi) pytanie co teraz się uczyć? Dajcie mi optymalną listę i temat do zamknięcia!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

mitsumi140 pisze:ja już wszystko rozumiem co jest (było) w szkole!!
To jeszcze niezbyt dużo. Wszystko z rozszerzenia? A pisałeś, że nie miałeś granicy, pochodnej...

A te zadania umiesz zrobić:

Kod: Zaznacz cały

http://www.math.uni.wroc.pl/mdm/
?

JK
mitsumi140
Użytkownik
Użytkownik

to że nie pisałem rozszerzonej (bo po co?)to nie znaczy że nie ROZUMIEM pochodnej, te zadania umiem zrobić! co to w ogóle jest jakiś test? jesteś nauczycielem? proste pytanie tak komplikować!
sigma_algebra1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sigma_algebra1 »

Ale "kultury" to na pewno nie miałeś na poziomie rozszerzonym.. wyobraź sobie , że rozmawiasz z pracownikiem naukowym uniwersytetu, i to na dodatek świetnym dydaktykiem, więc trochę pokory. A Twoje pytanie nie tyle jest proste, co głupie.
mitsumi140
Użytkownik
Użytkownik

głupie? to według ciebie kolejność nauki np. całka ->pochodna-> granica, jest odpowiednia?
sigma_algebra1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sigma_algebra1 »

Nie , nie jest.
Może też stosujesz daleko idące uproszczenia, które powodują, że Twoje posty są średnio czytelne. np.
Jak wygląda dział procentów na studiach? ...Po drugie chcesz zrozumieć CAŁĄ matematykę... Zrezygnuj, CAŁEJ nie zrozumiesz... Po trzecie z Twojej wypowiedzi wynikało, że nie znasz granicy i pochodnej. I usłyszałeś, że warto się tego nauczyć. I tyle, więcej logiki z tego się nie da wyciągną. A temat rzeczywiście nadaje się do zamknięcia...
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

Post autor: »

Ani razu w tym wątku nie padło słowo "proszę", pojawiają się tylko żądania i pretensje, że ktoś tych żądań nie chce spełnić (choć żądania istotnie są, łagodnie rzecz ujmując, nieprzemyślane). Żenujące.

Cel który postawiłeś jest bez sensu, bo nie da się zrozumieć "całej" matematyki (ogarnięcie całości było możliwe chyba tak mniej więcej do XVIII w.). Jeśli zaś Twój cel jest inny, na przykład: zrozumienie matematyki, którą wykłada się na studiach technicznych, to wykaż się cieniem inwencji i zajrzyj do sylabusów z uczelni technicznych, w których mniej więcej opisany jest program. I analizuj to sobie dział po dziale (choć zgadzam się z opinią p. Kraszewskiego, że przed studiami to niekoniecznie sensowne). Obawiam się tylko, że znikomość Twojej obecnej wiedzy w zderzeniu z matematyką wyższą da mocno zniechęcający efekt.

Q.
ODPOWIEDZ