Dostalm, jak pewnie wszyscy, ktorych liczba postow przkroczyla pewna okreslona liczbe, propozycje dolaczenie do grupy moderatorow. Uwagami, ktore znalazly sie w mojej odpowiedzi, che podzielic sie z wami wszystkimi.
Forum ma glownie na celu propagowanie matematyki, zachecanie do jej zglebiania. Tymczasem w wiekszosci przypadkow osoby zadajace pytanie oczekuja gotowego rozwiazania i, co gorsza, takowe otrzymuja. Nawet w przypadku rozwiazan nieco skrotwych zadajacy domaga sie szczegolowego rozpisania. Czesto obnaza tez przy tym swoja totalna niewiedze (ostatnio w lekkie oslupienie wprawil mnie fakt, iz ktos chcacy obliczyc objetosc bryly obrotowej, uznal rownanie elipsy za rownanie okregu). Osobiscie staram sie dawac - dosc dokladne - wskazowki, w najgorszym razie szkic rozwiazania. Niestety, czestokroc znajduje sie jakas "dobra dusza", ktora wszystko "poda na tacy, rozzute i przetrawione". W ten sposob forum, miast zachecac do poznawania matematyki i budzic umiejetnosc myslenia, staje sie wylegarnia matematycznych leni. A wiec czyms przeciwnym do tego, czym z zalozenia byc powinno.
Cel i ksztalt tego forum
- EnsamVarg
- Użytkownik

Cel i ksztalt tego forum
Ostatnio zmieniony 12 maja 2010, o 16:52 przez EnsamVarg, łącznie zmieniany 1 raz.
-
TheBill
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Cel i ksztalt tego forum
Nie oszukujmy się, każda propozycja zmiany forum (moja również), która w sposób pośredni miałaby zmniejszyć ilość wyświetleń tej strony jest rozpatrywana przez administrację, ale z oczywistym skutkiem - takim jak napisał smigol.
-
abc666
Cel i ksztalt tego forum
Ale co w tym jest dziwnego?
Są działy gdzie takie zjawiska nie występują, tam można sobie siedzieć. Można przecież też bez trudu założyć własne forum i nim zarządzać tak jak się chce.
Są działy gdzie takie zjawiska nie występują, tam można sobie siedzieć. Można przecież też bez trudu założyć własne forum i nim zarządzać tak jak się chce.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Cel i ksztalt tego forum
Generalnie nie wiem czego oczekujecie. Również jestem zwolennikiem dawania wędki zamiast ryby, ale czy jako moderator powinienem usuwać czyjeś posty/dawać ostrzeżenie użytkownikom, którzy poświęcili swój czas i napisali pełne rozwiązanie? Chcecie aby wydzielano Wam posty i umieszczano w Koszu z dopiskiem "Gotowiec"?
Każdy z nas ma własną wizję udzielania pomocy i ją konsekwentnie realizuje- naszą rolą nie jest jej ocenianie. Natomiast oskarżenia typu:
Pozdrawiam.
Każdy z nas ma własną wizję udzielania pomocy i ją konsekwentnie realizuje- naszą rolą nie jest jej ocenianie. Natomiast oskarżenia typu:
są bezpodstawne. Każda propozycja jest dokładnie rozpatrywana- nawet ta najgłupsza.Nie oszukujmy się, każda propozycja zmiany forum (moja również), która w sposób pośredni miałaby zmniejszyć ilość wyświetleń tej strony jest rozpatrywana przez administrację, ale z oczywistym skutkiem - takim jak napisał smigol.
Pozdrawiam.
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Cel i ksztalt tego forum
Proponowałbym te uwagi skierować do osób, które dają gotowce - skoro wiecie, że takie osoby są, to wiecie też kto to jest, zatem PW do nich (chociaż to zapewne nic nie zmieni). Przenoszenie do kosza każdego gotowca raczej zniechęciłoby nowych użytkowników (nawet tych, którzy rejestrują się na naszym forum w celu rozwiązania tylko jednego zadania) do pytania o cokolwiek, bo wiedzieliby, że gotowca nie dostaną i koniec. Dawanie ostrzeżeń za gotowce sprawiłoby, że ktoś, kto chce pomóc ale nie potrafi zadania wytłumaczyć, owinąć w jakąś teorię - nie pisałby po prostu nic, bo bałby się, że ktoś uzna jego odpowiedź jako gotowca. smigol, ja bym nie przesadzał z tym "ignorowaniem" przez administrację tej kwestii, gdyż Ty wypowiedziałeś się w przytoczonym przez Ciebie temacie tylko raz, padły dwie odpowiedzi, w tym jedna od bolo i nie wiem, czy zabrakło Ci argumentów, czy po prostu nie chciałeś tego dłużej ciągnąć - w każdym razie niewiele osób zainteresowało się tym tematem i powoływanie się na niego jako na wielce rozwiniętą dyskusję z Administracją jest w moim odczuciu nieodpowiednie. Zauważmy też, że znaczącą częścią użytkowników są osoby posiadające \(\displaystyle{ \le 100}\) postów i ci raczej nie będą protestować przeciwko gotowcom. I jeszcze w sprawie nie rozpatrywania żadnych propozycji przez Administrację - mogę jedynie napisać, że rozpatrujemy więcej kwestii niż myślicie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Cel i ksztalt tego forum
baQs, ja tego nie podaję jako przykład wielkiej dyskusji i nie twierdzę, że administracja nic nie robi. Skoro administrator stwierdził, że nie chcą w to ingerować to po co miałem ciągnąć dalszą dyskusję?
Teraz, po kilku miesiącach mam takie samo zdanie na ten temat jak Ty. Dawanie ostrzeżeń użytkownikom, którzy dają gotowce spowodowałoby to co napisałeś.
Z drugiej strony, jeżeli ktoś już zaczyna naprowadzać na rozwiązanie, daje wskazówki, a tu nagle, buch i gotowiec. To mnie najbardziej irytuje.
Teraz, po kilku miesiącach mam takie samo zdanie na ten temat jak Ty. Dawanie ostrzeżeń użytkownikom, którzy dają gotowce spowodowałoby to co napisałeś.
Z drugiej strony, jeżeli ktoś już zaczyna naprowadzać na rozwiązanie, daje wskazówki, a tu nagle, buch i gotowiec. To mnie najbardziej irytuje.