Matura 2010: matematyka rozszerzona

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gromo »

Hmm, o ile sie nie myle dziedzina w zadaniu z trojkatem w kwadracie byl przedzial \(\displaystyle{ <0; \frac{1}{2}>}\)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

szymek pisze:Nawet powinny być większe , mniejsze, ale nie wiem jak to w LateXie zapisać.
\(\displaystyle{ < \ \ >}\) Ja mam u siebie na klawiaturze pomiędzy "M", a "?"
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: pelas_91 »

Gromo pisze:Hmm, o ile sie nie myle dziedzina w zadaniu z trojkatem w kwadracie byl przedzial \(\displaystyle{ <0; \frac{1}{2}>}\)
szymek pisze:Oczywiście, należało zaznaczyć iż \(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge 0 \\ x \le 1 \end{cases}}\) Nawet powinny być większe , mniejsze, ale nie wiem jak to w LateXie zapisać.
Najpierw wypadałoby podać co rozumiecie przez x, bo odcinki na bokach kwadratu można było sobie oznaczyć x i 2x, ale równie dobrze x i 0,5x.
Awatar użytkownika
bossu01
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bossu01 »

W treści zadania było narzucone, że x = |DF|, więc raczej z tego wszyscy korzystali, no chyba, że po swojemu inne literki wprowadzili i nie dali x i 2x tylko 0,5m i m --> (x = 0,5m) ale to się raczej mijało z celem
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik

bossu01 pisze:W treści zadania było narzucone, że x = |DF|, więc raczej z tego wszyscy korzystali, no chyba, że po swojemu inne literki wprowadzili i nie dali x i 2x tylko 0,5m i m --> (x = 0,5m) ale to się raczej mijało z celem
Faktycznie, masz rację. Z czasem zapomniałem dokładną treść zadania.
No ale przy takich oznaczeniach jak w treści to dziedzina powinna być CHYBA \(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2} )}\) ponieważ \(\displaystyle{ 2x<1}\). I przynajmniej w moim arkuszu był to przedział otwarty bo dla 0 trudno mówić o jakimkolwiek trójkącie a dla 0,5 punkt E staje się punktem B co jakoś odruchowo wydało mi się nienaturalne [choć jak ktoś się uprze to E=B też należy do boku BC].

-- 10 maja 2010, 09:17 --

Co ciekawe na zadania.info w rozwiązaniu w ogóle nie podają dziedziny tylko za każdym razem piszą że 0,25 należy do dziedziny funkcji.
Awatar użytkownika
bossu01
Użytkownik
Użytkownik

Co do dziedziny \(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2} )}\) to muszę się zgodzić, ponieważ dla x równego 0 i 0,5 nie ma mowy o trójkącie, co innego, że na maturze o dziedzinie nie pomyślałem, a gdy otrzymałem \(\displaystyle{ x = \frac{1}{4}}\) stwierdziłem, że jest ok i robiłem następne zadania

@edit

Faktycznie to byłby bardzo specyficzny przypadek, ale może jednak należałoby go włączyć do dziedziny - \(\displaystyle{ (0, \frac{1}{2} >}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, o 11:29 przez bossu01, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik

Dla 0,5 on istnieje, z tym że tak jak napisałem punkt E staje się nagle punktem B, a z czymś takim w życiu się nie spotkałem.
makuu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: makuu »

W zadaniu z ciągiem, gdzie obliczyłem to z układu równań z 3 niewiadomymi:
c-b=b-a
b+4/a+1=c+19/b+4
a+c=10

Czy trzeba było podać dziedzinę, dla a+1 różne od zera i b+4 różne od zera?
Ten ciąg (a+1, b+4, c+19) jest geometryczny, sam nie wiem czy może odebrać jakieś punkty??
Awatar użytkownika
bossu01
Użytkownik
Użytkownik

Wydaje mi się, że w zadaniu z ciągiem nie powinni wymagać dziedziny
Mario58
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Mario58 »

makuu,

ja zapisałem tak
\(\displaystyle{ \begin{cases} b= \frac{a+c}{2} \\
(b+4) ^{2} =(a+1)(c+19)\end{cases}}\)

Pierwsze równanie - warunek by ciąg \(\displaystyle{ (a,b,c)}\) był arytmetyczny, a drugi - był ciąg \(\displaystyle{ (a+1,b+4,c+19)}\) był geometryczny.

Momentalnie masz b, które wstawiasz do drugiego.

Mój zapis powoduje ominięcie wszelkich rozważań typu "coś tam mi się wyzeruje, ile mi odetną punktów".
W zadaniu myliłem się rachunkowo, dobrnąłem na szczęście do końca, siedzenie na II etapach OMów coś dało.
makuu
Użytkownik
Użytkownik

Tak, tyle że na dobrą sprawę jeśli ciąg geometryczny ma wszystkie wyrazy równe zero (czyli wystarczy żeby pierwszy był zero) to wtedy \(\displaystyle{ q}\) może być jakiekolwiek, bo \(\displaystyle{ a_1=0}\) razy \(\displaystyle{ q}\) też daje \(\displaystyle{ 0}\) i tak w koło macieju.W takim wypadku te wzory jakie zastosowałeś też oczywiście są prawdziwe, natomiast moim sposobem, wychodziłoby na to że to co w mianowniku nie może być zerowe, bo wtedy mielibyśmy ułamek coś tam przez \(\displaystyle{ 0}\), czyli ciąg geometryczny zerowy nie mógłby być. Z drugiej jednak strony warunkiem na istnienie c.geometrycznego jest także to co ja zapisałem czyli \(\displaystyle{ \frac{a_3}{a_2}=\frac{a_2}{a_1}}\).Ciekawy paradoks
Jak masz ciąg geometryczny zerowy, to jeden z warunków na taki ciąg czyli \(\displaystyle{ \frac{a_3}{a_2}=\frac{a_2}{a_1}}\) byłby sprzeczny bo przecież nie można dzielić przez \(\displaystyle{ 0}\).

Tak w ogóle ciąg geometryczny może mieć wszystkie wyrazy równe \(\displaystyle{ 0}\) ? sam już nie wiem.Spotkałem się raz z zadaniem:" Niezerowy c.geometryczny ...", więc wynikałoby że chyba może.

PS.Jeśli nie wyznaczenie dziedziny w tym zadaniu, byłoby moim błędem, wynikałoby z tego że ciąg geometryczny zerowy być nie może, bo dziedzina ta przecież brzmiałaby że a2 różne od 0 i a1 różne od zera...
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, o 17:09 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

makuu pisze:Tak w ogóle ciąg geometryczny może mieć wszystkie wyrazy równe 0 ? sam już nie wiem.Spotkałem się raz z zadaniem:" Niezerowy c.geometryczny ...", więc wynikałoby że chyba może.
To zależy tylko i wyłącznie od przyjętej definicji. Twój "paradoks" bierze się stąd, że mieszasz ze sobą dwie definicje. Jeżeli stosujesz definicję "iloczynową", to ciąg zerowy jest geometryczny, a jeśli "ilorazową", to nie, bo ta definicja wymaga niezerowości wyrazów ciągu.

JK

PS. Definicja "iloczynowa" nie jest równoważna z "ilorazową", ale ponieważ różnią się tylko na "specyficznych" ciągach, więc w praktyce nie stwarza to kłopotów. Oczywiście, jak do definicji "iloczynowej" doda się założenie niezerowości wyrazów, to już będą równoważne.
makuu
Użytkownik
Użytkownik

W takim wypadku, jeśli zrobiłem to "ilorazowo" nie wiem, czy należało napisać, że to co w mianownikach różne od zera (czyli de facto wyrazy pierwszy i drugi różne od zera)... Mam tylko nadzieję że za nienapisanie nie odejmą żadnego punktu, bo to byłaby już przesada, bo w żadnej definicji nie znalazłem że c.geometryczny nie może mieć wyrazów wszystkich równych zero...

Natomiast to JEST paradoksem; jeśli zakłada się że mianownik nie może być równy zero, a własność ciągu g. to \(\displaystyle{ \frac{a_3}{a_2}=\frac{a_2}{a_1}}\), to jednoznacznie ciąg geometryczny zerowy nie mógłby istnieć. Twierdzenie że to nie paradoks jest równoważne z twierdzeniem, że \(\displaystyle{ \frac{a_3}{a_2}=\frac{a_2}{a_1}}\) nie jest jedną z własności ciągu geometrycznego
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, o 17:07 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Canthar
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Canthar »

makuu pisze: Natomiast to JEST paradoksem; jeśli zakłada się że mianownik nie może być równy zero, a własność ciągu g. to a3/a2=a2/a1, to jednoznacznie ciąg geometryczny zerowy nie mógłby istnieć. Twierdzenie że to nie paradoks jest równoważne z twierdzeniem, że a3/a2=a2/a1 nie jest jedną z własności ciągu geometrycznego
Warto też zauważyć, że dla ciągu \(\displaystyle{ (0,0,1)}\) jest spełniony warunek \(\displaystyle{ a_{2}^{2}=a_{1}a_{3}}\), a ciąg geometryczny nie jest. Po prostu implikacje idą tylko w jedną stronę, a z tego co Ty napisałeś lepiej nie korzystać
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

makuu pisze:Natomiast to JEST paradoksem; jeśli zakłada się że mianownik nie może być równy zero, a własność ciągu g. to \(\displaystyle{ \frac{a_3}{a_2}=\frac{a_2}{a_1}}\), to jednoznacznie ciąg geometryczny zerowy nie mógłby istnieć.
Nie rozumiem, gdzie tu paradoks. Zgodnie z definicją "ilorazową" ciąg \(\displaystyle{ (0,0,0)}\) nie jest ciągiem geometrycznym.
makuu pisze:Twierdzenie że to nie paradoks jest równoważne z twierdzeniem, że \(\displaystyle{ \frac{a_3}{a_2}=\frac{a_2}{a_1}}\) nie jest jedną z własności ciągu geometrycznego
A skąd wiesz, że ciąg \(\displaystyle{ (0,0,0)}\) jest geometryczny?
Canthar pisze: Warto też zauważyć, że dla ciągu \(\displaystyle{ (0,0,1)}\) jest spełniony warunek \(\displaystyle{ a_{2}^{2}=a_{1}a_{3}}\), a ciąg geometryczny nie jest. Po prostu implikacje idą tylko w jedną stronę, a z tego co Ty napisałeś lepiej nie korzystać
Zgodnie z definicją "iloczynową" ciąg \(\displaystyle{ (0,0,1)}\) jest geometryczny. Jest to dość dziwne, ale trzeba pamiętać, że definicja ciągu geometrycznego dotyczy w zasadzie ciągu nieskończonego, a tam nie ma takich problemów.

JK
ODPOWIEDZ