całki oznaczone-jaką matodą?
Bardzo prosazę o podpowiedź, jaką medotą mogę policzyć te całki?
1) \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{1}{3} lnx} \frac{e ^{x} dx}{1+e ^{2x} }}\)
2) \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \pi } e ^{x} cos ^{2}xdx}\)
3) \(\displaystyle{ \int_{ \frac{-1}{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } arcsinxdx}\)
4) \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} x ^{15} \sqrt{1+3x ^{8} } dx}\)
z góry bardzo dziękuje za pomoc
1) \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{1}{3} lnx} \frac{e ^{x} dx}{1+e ^{2x} }}\)
2) \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \pi } e ^{x} cos ^{2}xdx}\)
3) \(\displaystyle{ \int_{ \frac{-1}{2} }^{ \frac{ \sqrt{3} }{2} } arcsinxdx}\)
4) \(\displaystyle{ \int_{0}^{1} x ^{15} \sqrt{1+3x ^{8} } dx}\)
z góry bardzo dziękuje za pomoc
- mcbob
- Użytkownik

1) podstawienie
2) przez części
3) przez części
4) tu chyba też podstawienie ale to taka pierwsza myśl,nie mam czasu sprawdzić
2) przez części
3) przez części
4) tu chyba też podstawienie ale to taka pierwsza myśl,nie mam czasu sprawdzić
- Nakahed90
- Użytkownik

Zgadza się, w czwartym trzeba użyć metody podstawienia.mcbob pisze: 4) tu chyba też podstawienie ale to taka pierwsza myśl,nie mam czasu sprawdzić
1) a jakie podtsawienie? \(\displaystyle{ e ^{x} =t}\) ? a czy to rpawda że \(\displaystyle{ e ^{2x} =e ^{x ^{2} }}\) ??
4)a jakie tutaj zrobić podstawienie?
4)a jakie tutaj zrobić podstawienie?
2) gdy próbuje przez części policzyć wychodzi mi całka \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \pi } e ^{x} \frac{1}{2} (sinxcosx+x)}\) do policzenia, a jak to policzyć to juz naprawde nie wiem
4) to wychodzi bardzo skomplikowane to takim podtsaiwniu, nie ma innego sposobu?
4) to wychodzi bardzo skomplikowane to takim podtsaiwniu, nie ma innego sposobu?
-
Eszi
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
2)
\(\displaystyle{ \int\limits^{\pi}_{0}e^x\cos^2{x} \mbox{d}x \\\\f=\cos^2{x} \wedge g'=e^x \Rightarrow f'=-2\cos{x} \sin{x} \wedge g=e^x\\\\\int e^x\cos^2{x} \mbox{d}x =e^x\cos^2{x}+2\int \cos{x}\sin{x} e^x \mbox{d}x =e^x\cos^2{x}+\int e^x \sin{2x} \mbox{d}x =e^x\cos^2{x}+\frac{e^x}{5}\left(-2\cos{2x}+\sin{2x}\right)+C\\\\\int\limits^{\pi}_{0}e^x\cos^2{x} \mbox{d}x =\left[e^x\cos^2{x}+\frac{e^x}{5}\left(-2\cos{2x}+\sin{2x}\right)\right|^{\pi}_{0}=\left[ e^{\pi}\cos^2{\pi}+\frac{e^{\pi}}{5}\left(-2\cos{2\pi}+\sin{2\pi}\right)\right]-\left[e^0\cos^2{0}+\frac{e^0}{5}\left(-2\cos{0}+\sin{0}\right)\right]=\left[e^{\pi}+\frac{e^\pi}{5}-2\right]-\left[1+\frac{1}{5}-2\right]=\frac{6e^\pi-6}{5}}\)
\(\displaystyle{ \int\limits^{\pi}_{0}e^x\cos^2{x} \mbox{d}x \\\\f=\cos^2{x} \wedge g'=e^x \Rightarrow f'=-2\cos{x} \sin{x} \wedge g=e^x\\\\\int e^x\cos^2{x} \mbox{d}x =e^x\cos^2{x}+2\int \cos{x}\sin{x} e^x \mbox{d}x =e^x\cos^2{x}+\int e^x \sin{2x} \mbox{d}x =e^x\cos^2{x}+\frac{e^x}{5}\left(-2\cos{2x}+\sin{2x}\right)+C\\\\\int\limits^{\pi}_{0}e^x\cos^2{x} \mbox{d}x =\left[e^x\cos^2{x}+\frac{e^x}{5}\left(-2\cos{2x}+\sin{2x}\right)\right|^{\pi}_{0}=\left[ e^{\pi}\cos^2{\pi}+\frac{e^{\pi}}{5}\left(-2\cos{2\pi}+\sin{2\pi}\right)\right]-\left[e^0\cos^2{0}+\frac{e^0}{5}\left(-2\cos{0}+\sin{0}\right)\right]=\left[e^{\pi}+\frac{e^\pi}{5}-2\right]-\left[1+\frac{1}{5}-2\right]=\frac{6e^\pi-6}{5}}\)
Ostatnio zmieniony 9 maja 2010, o 12:52 przez Eszi, łącznie zmieniany 1 raz.