Matura 2010: matematyka rozszerzona

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Matthew23
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matthew23 »

W moim odczuciu matura była taka umiarkowana.. wyliczyłem wszystko - niestety no wpadł jeden błąd rachunkowy w ost i kilka, o które mam do was pytanie:

1) uwzględnienie dziedziny funkcji w zadaniu 3 (planimetria - trójkąt wpisany w kwadrat) - nie uwzględniłem tej dziedziny - i wydaje mi się że to dość poważny uszczerbek - co o tym sądzicie?

2) Opisanie przestrzeni zdarzeń elementarnych w zad 10 (nie napisałem co to A a wszędzie potem sie posługiwałem P(A)) - domyślam sie że za to odejmą pkt ale mam nadzieje że nie przekreśli to całego zadania?

3) Dziedzina w zadaniu ze stereometri - czy trzeba było uwzględnić dziedzinę na sinusy skoro wychodziły pod pierw?
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gromo »

Matthew23 pisze:1) uwzględnienie dziedziny funkcji w zadaniu 3 (planimetria - trójkąt wpisany w kwadrat) - nie uwzględniłem tej dziedziny - i wydaje mi się że to dość poważny uszczerbek - co o tym sądzicie?
Pewnie z 1 punkt odejdzie.
Matthew23 pisze:2) Opisanie przestrzeni zdarzeń elementarnych w zad 10 (nie napisałem co to A a wszędzie potem sie posługiwałem P(A)) - domyślam sie że za to odejmą pkt ale mam nadzieje że nie przekreśli to całego zadania?
Tez pewnie z 1 punkt.
Matthew23 pisze:3) Dziedzina w zadaniu ze stereometri - czy trzeba było uwzględnić dziedzinę na sinusy skoro wychodziły pod pierw?
Nie trzeba bylo, nie odejma za to punktow.
iooz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: iooz »

W zad. 7 jak wiele osób pomyliłem podstawę. Zapisałem współrzędne punktów jako C(xc,xc+1) , B(xb,xb+1)- podobno za takie coś jest punkt. Policzyłem odległość A od prostej i wyznaczyłem długośc odcinka BC, a dalej w wyniku błędnego założenia policzyłem C dla AC=AB. Na ile punktów moge liczyć?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Dopóki nie będzie klucza, to można sobie gdybać. A klucz dopiero powstaje.

JK
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: pelas_91 »

Gromo, rozumiem, że jesteś egzaminatorem maturalnym i widziałeś klucz oceniania?
Bo jeśli nie to Twoja odpowiedź mija się z prawdą. Tak naprawdę nie wiemy czy będą się czepiać o dziedzinę w ostatnim - z jednej strony nie było o tym w poleceniu, z drugiej strony stosowanie odpowiednich założeń jest podstawową umiejętnością wymaganą na rozszerzeniu.
Gdybać sobie możemy...
Gromo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gromo »

pelas_91 pisze:Gromo, rozumiem, że jesteś egzaminatorem maturalnym i widziałeś klucz oceniania?
Nie, ale pytalem sie jednego. Pewien nie jestem dopoki nie bedzie klucza, ale skoro tak powiedzial to cos w tym jest.
skaaa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: skaaa »

Czy odpowiedź jest liczona osobno niż końcowe rozwiązanie?
grubson
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: grubson »

no wlasnie, jak z odpowiedziami? bo ja tylko podkreslalem wyniki w kazdym, troche nieciekawie by bylo gdyby mi odjeli w kazdym zad 1 pkt za brak odpowiedzi. nie wiecie jak sie sprawa miala z tym w zeszlych latach?
kuba1492
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: kuba1492 »

Na podstawie jest miejsce na odpowiedź, a tu jej nie ma. Wniosek z tego, ze nie jest konieczna.
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 33 razy

Post autor: szymek »

Ja tam sobie pisałem dla bezpieczeństwa w każdym ale myślę że nie jest konieczna
skaaa
Użytkownik
Użytkownik

Ale na próbnej maturze podstawowej trzeba było podać odpowiedź, a nie przy każdym zadaniu było na nie miejsce (potrącili mi punkt za jej brak). Podkreślenie jest konieczne?
enigmazr
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: enigmazr »

Myślę że jeśli jednoznacznie widać gdzie znajduje się wynik to nie powinno być problemu z odpowiedzią. Ja sam profilaktycznie jednak do każdego zadania taką odpowiedź napisałem
skaaa
Użytkownik
Użytkownik

Cóż, może to zależy od egzaminatora. Ja też pisałam odpowiedzi, ale wtopiłam jedną i teraz wątpię aby mi to uznali. W zadaniu z kwadratem i polem trójkąta nie należało przypadkiem wyznaczyć dziedziny?
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

W tym zadaniu jestem pewien, że trzeba było wyznaczyć dziedzinę, zaznaczam JA jestem pewien
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 33 razy

Post autor: szymek »

Oczywiście, należało zaznaczyć iż \(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge 0 \\ x \le 1 \end{cases}}\) Nawet powinny być większe , mniejsze, ale nie wiem jak to w LateXie zapisać.
ODPOWIEDZ