Matura 2010: matematyka rozszerzona

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Post autor: Arst »

xanowron,, zwracam honor - moja odpowiedź jest identyczna, zrobiłem błąd i pierwiastek mi się nie skrócił. Mają mi to uznać bo się zdenerwuje
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 119 razy

Post autor: pelas_91 »

W ogóle jak oceniacie swoje szanse, na jakie wyniki liczycie i co sądzicie o maturze?

Ja spodziewałem się czegoś o wiele gorszego - straszyli, straszyli i nic. Nie powiem, zadanie z prawdopodobieństwa i stereometrii nie było banalne ale pierwsze 7 zadań było tendencyjnych. W szczególności zadanie z ciągiem, które już tylko ocierało się w jakikolwiek sposób o poziom rozszerzony.

-- 5 maja 2010, 19:15 --

Gromo, to raczej ważne założenie z tym kątem - zero w mianowniku jest niechciane. Fakt, sam to ominąłem z rozpędu. Na poziomie rozszerzonym wymaga się od nas, że wiemy co to założenie i do czego służy.
koziol51
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: koziol51 »

Jesli w zadaniu 2 podstawiłem tylko za \(\displaystyle{ cos ^{2}x=1-sin ^{2}x}\) to bedą punkty ?
I w zadaniu 6 jesli poprawnie wyliczyłem tylko warunek zeby delta była wieksza od zera?
1pkt? 2pkt?
nitka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: nitka »

Widzę, że nie tylko u mnie w szkole to ostatnie zadanie wywołało kontrowersje, bo każdemu wyszło co innego. Ciekawe jak to pooceniaja...
A wiecie może czy jeśli napisałam, że dalszy ciąg liczenia jest w brudnopisie to mi to będą sprawdzać? Jak nie to się zdenerwuje :p
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Post autor: Arst »

Tak sobie policzyłem: w sytuacji gdybym nie dostał za dowód z kwadratami żadnego pkt i za prawdopodobieństwo (za dobre rozkminy chyba nie punktują) i gdyby mi nie uznali użycia wyznacznika i pochodnej w jednym zadaniu (z funkcją kwadratową, ale zapomniałem w tamtej chwili jaki był wzór na współrzędną wierzchołka - wyleciało mi z głowy bo za chwile zabrano mi arkusz - i na szybko z pochodnej cyknąłem) to bym chyba miał 76%. Gdybym jednak dostał za prawdopodobieństwo 1-2 pkt (raczej 1), uznaliby mi moje dziwne rozwiązania to chyba mógłbym liczyć na 90%. Duża rozpiętość, ale egzaminator buc też się może trafić.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik

nitka pisze:Widzę, że nie tylko u mnie w szkole to ostatnie zadanie wywołało kontrowersje, bo każdemu wyszło co innego. Ciekawe jak to pooceniaja...
A wiecie może czy jeśli napisałam, że dalszy ciąg liczenia jest w brudnopisie to mi to będą sprawdzać? Jak nie to się zdenerwuje :p
Wiesz co muszą, zwyczajnie muszą. Problem, że nie było brudnopisu xD
Ja miałem ten problem w zad. 11, w pewnym momencie się trochę rozpisałem i brakło mi pół strony. Napisałem na dole ładnie, że ciąg dalszy rozwiązania na stronie 5 (bo mi cała pusta została) a tam ładnie napisałem, że ciąg dalszy rozwiązania.
Skoro kiedyś sprawdzali brudnopis jeśli się zrobiło odpowiednie zapiski jak wyżej, to czemu nie mają zerknąć na inną stronę.
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Grzechu1616 »

O kurcze na interi napisali, że w siódmym powinno wyjść: C (3,5 ; 4,5) lub C ( -1,5 ; -0,5)
nitka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: nitka »

Był brudnopis Aż jedna strona. Za kartą odpowiedzi (edit. w sensie za tą kartką z ocenami za zadania peselem dla ścisłości)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 20:31 przez nitka, łącznie zmieniany 1 raz.
vic12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: vic12 »

potwierdzam w 7 wyszło mi jak na interi!

robiłem to trochę naokoło ale tak wyszło i teraz znów przeliczyłem i znów mi wyszły takie połówkowe współrzędne.
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 20:32 przez vic12, łącznie zmieniany 1 raz.
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: rodzyn7773 »

To dobrze bo ja tak mam. Oczywiście dla mnie dobrze.
enigmazr
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: enigmazr »

Jak myślicie, w zadaniu z funkcją \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}}\) przyczepią się że policzyłem pole trójkąta z wyznacznika pary wektorów?
chomer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: chomer »

A czy ugryzł ktoś zadanie 11 od zupełnie innej strony? w sensie, że poprowadził wysokość tego trójkąta równoramiennego o kącie 2 alfa między ramionami i podstawie a, i później skorzystał z tangensa kąta alfa itd. w wyniku czego wyszedł mu wynik z tangensami, a nie cosinusami czy sinusami?
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik

Grzechu1616 pisze:O kurcze na interi napisali, że w siódmym powinno wyjść: C (3,5 ; 4,5) lub C ( -1,5 ; -0,5)
Jakim cudem? Chętnie zobacze rozwiązanie prowadzące do takiego wyniku. To bardzo dziwne zjawisko żeby kilkanaście osób z mojej klasy miało taki sam inny wynik i źle.
mbassara
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mbassara »

przecież te punkty nie leżą na \(\displaystyle{ y = x+1}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 20:38 przez mbassara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik

enigmazr pisze:Jak myślicie, w zadaniu z funkcją \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{2}}}\) przyczepią się że policzyłem pole trójkąta z wyznacznika pary wektorów?
A licz nawet z całek jak ktoś lubi i wymyśli jak
Każda prawidłowa metoda rozwiązania inna niż w kluczu zostanie pozytywnie oceniona.
-- 5 maja 2010, 19:38 --
mbassara pisze:przecież te punkty nie leżą na y = x+1
leżą, a może ja źle widze?
ODPOWIEDZ