Latex - Bibtex, angielskie nazwy

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
ilozen

Post autor: ilozen »

Mam taki problem, że po zrobieniu taga PhdThesis

Kod: Zaznacz cały

@PhdThesis{
was,
author = {Jan Kowalski},
title = {Symulacje spożycia mleka},
school = {X},
year = {2095}
}
i dołączeniu

ibliographystyle{abbrv}
ibliography{bibliografia}
dostaję

J. Kowalski. Symulacja spożycia mleka. PhD thesis, X, 2095.
Co trzeba zrobić, żeby zamiast PhD thesis było napisane praca/rozprawa doktorska?

Drugie pytanie tyczy się pola author, w którym imię jest skracane (np: J.Kowalski) - czy można to jakoś wyłączyć w danym tagu czy to jest kwestia tego że używam stylu abbrv? Generalnie taki styl mi pasuje ale problem powstaje jeżeli źródłem jest strona internetowa i wtedy autorem jest np.: Wolfram Research ( -> W. Research).
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: N4RQ5 »

ilozen pisze:Co trzeba zrobić, żeby zamiast PhD thesis było napisane praca/rozprawa doktorska?
Możesz do wpisu w bibliografii dla elementów "MASTERSTHESIS" i "PHDTHESIS" dodać pole type z odpowiednią nazwą typu pracy w jeżyku polskim. Na przykład tak

@PhdThesis{was,
author = {Jan Kowalski},
title = {Symulacje spożycia mleka},
school = {X},
year = {2095},
type = "praca doktorska"
}
ilozen pisze:Drugie pytanie tyczy się pola author, w którym imię jest skracane (np: J.Kowalski) - czy można to jakoś wyłączyć w danym tagu czy to jest kwestia tego że używam stylu abbrv? Generalnie taki styl mi pasuje ale problem powstaje jeżeli źródłem jest strona internetowa i wtedy autorem jest np.: Wolfram Research ( -> W. Research).
Generalnie pole "author" przeznaczone jest do zamieszczania nazwisk autorów i nie powinno się tam pojawiać nic innego niż nazwiska ludzi. Jeśli chcesz jako źródło podać organizacje to użyj innego pola. Na przykład "publisher"
ilozen

Post autor: ilozen »

Dzięki za porady. Koniec końców - jak wy cytujecie strony internetowe? Ja doszedłem do czegoś takiego:

@misc{
neumann,
note = {Wolfram Research},
Title = {Definicja sąsiedztwa von Neumann'a},
howpublished = {\url{http://mathworld.wolfram.com/vonNeumannNeighborhood.html}}
}
-- 13 maja 2010, o 13:18 --

Jeszcze mam pytanie do pola author. Jak napisać w sytuacji gdy jest kilku autorów i gdy piszę po polsku? Z tego co znalazłem to do separowania autorów w polu author używa się 'and', tyle że wtedy dostaję np: J. Kowalski and P. Iksiński
ODPOWIEDZ