Informatyka - jaką uczelnię wybrać?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Laurearel

Post autor: Laurearel »

Drogi Laurearelu, przyjmij do wiadomości, że istnieją, także w Polsce, lepsze uczelnie niż te, z którymi miałeś styczność. Ty masz doświadczenie, o ile dobrze pamiętam, z Uniwersytetem Łódzkim (na wydz. fizyki warunkowa ocena PKA, na Wydz. matematyki - negatywna), a krytykujesz wszystkie jak leci.
Prawda, ale program podstawowy jest akurat wszędzie podobny ; )
Jego krytykuję, więc wypowiedź ogólnie skierowana na polskie uczelnie.
Tak na marginesie, na UWr nawet przedmiotów matematycznych (poza analizą) uczą raczej informatycy,
nie mówiąc o tym, że nauczyciele akademiccy pracują w firmach jako główni architekci, kierownicy projektów itd.
W takim razie gratuluję kadry.
Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni ; )

Pozdrawiam !
Fr33Q
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Fr33Q »

Szczerze mówiąc to troche offtopic żeście chłopacy zrobili, ja na temat na który dyskutujecie nie mogę się wypowiedzieć bo jeszcze studentem nie jestem (mam nadzieję że będę) :P

Wracając do głównego wąku zaczętego przeze mnie..
Laurearel pisze:
Myślę o informatyce, bo lubię programować i chciałbym w przyszłości być dobrym programistą
Ja też lubię, ale nie wiem co mają studia do bycia dobrym programistą - to dwie wykluczające się rzeczy ; )
Tu rada jest prosta : pisz, pisz i jeszcze raz pisz.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... Czyli studia informatyczne nie są potrzebne do tego by dobrze programować i znaleźć pracę w jakiejś firmie software'owej ?? Bo przyznam się że programowanie jarało mnie już od podstawówki (skrypty w JS, VB, html etc) i jara nadal a nawet jeszcze bardziej, teraz trochę piszę w C# (mam na koncie kilka niezbyt skomplikowanych programów, a najbardziej skomplikowany xD to aplikacja działająca na zasadzie serwer-klient do przesyłania plików, screenshotów itp) no i zacząłem powoli naukę C++.
No i teraz prosiłbym o konkretne wytłumaczenie mi sprawy: co mają studia informatyczne do programowania? Równie dobrze mogę isć na np. mechanikę i budowę maszyn i później pracować jako programista? Bo tak wnioskuję z niektórych wypowiedzi...
Laurearel

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... Czyli studia informatyczne nie są potrzebne do tego by dobrze programować i znaleźć pracę w jakiejś firmie software'owej ??
Dokładnie tak. Najważniejsze jest doświadczenie i wiedza. Jeżeli pracodawca będzie miał wybór między pasjonatem z ładnym portfolio i doświadczeniem, a świerzym absolwentem bez doświadczenia, wybierze pewnie tego pierwszego. Oczywiście mówimy o programowaniu , a nie np. algorytmice.
Generalnie jak włożysz w to na prawdę sporo szczrzej pracy (szczera praca to taka, że rzeczywiście się siedzi dokładnie nad tematem, i nie oszukuje samego siebie jakby ktoś miał wątpliwości ^^) to pracę znajdziesz i to pewnie nawet nie byle jaką (tu akurat sporo zależy od technologii i umiejętności).
?? Bo przyznam się że programowanie jarało mnie już od podstawówki (skrypty w JS, VB, html etc) i jara nadal a nawet jeszcze bardziej, teraz trochę piszę w C# (mam na koncie kilka niezbyt skomplikowanych programów, a najbardziej skomplikowany xD to aplikacja działająca na zasadzie serwer-klient do przesyłania plików, screenshotów itp) no i zacząłem powoli naukę C++.
Rzecz w tym "powoli" - dobrze by było jakbyś nabył umiejętności szybkiego i efektywnego uczenia się. To jest bardzo ważne. Jeżeli sam nie potrafisz - owszem, tu studia mogą Ci pomóc, ale jeżeli potrafisz to akurat nie ma problemu.
Na .NET zarobisz sensowne pieniądze, z C++ jest podobnie.
No i teraz prosiłbym o konkretne wytłumaczenie mi sprawy: co mają studia informatyczne do programowania? Równie dobrze mogę isć na np. mechanikę i budowę maszyn i później pracować jako programista? Bo tak wnioskuję z niektórych wypowiedzi...
Zinterpretuj to sobie tak : studia (w idealnym razie) to taka naukowa strona dziedziny - nie nauczy Cię programować czy jakiejś konkretnej technologii, ale np. pokaże Ci jak analizować algorytmy, czy matematyczny sposób reprezentacji pewnych rzeczy (akurat z mojego punktu widzenia często masa zbędnych rzeczy tutaj jest podawana, ale każdy ma własną opinię na ten temat). Generalnie jak umiesz już coś, to to może dać Ci wiele cennych wskazówek. I teraz zobacz - jeżeli ktoś, kto nie miał pojęcia np. o programowaniu idzie na takie studia w zamyśle że się tego tam nauczy, to jest w błędzie. Tam się idzie pogłębiać wiedzę od strony bardziej naukowej, dla poszerzania horyzntów.
Dodatkowo atut politechnik to zdobycie pewnej wiedzy technicznej (zazwyczaj mało związanej z dziedziną) jak fizyka, elektronika itp.

Możesz równie dobrze iść na mechanikę i budowę maszyn (ciężki kierunek!) i jak masz olej w głowie to spokojnie pracować jako programista. Zauważ jednak jedną prostą rzecz - czemu jest tyle dobrych informatyków, i akurat po studiach informatycznych ? Odpowiedź jest prosta - bo oni siedzą w tym od dziecka, sami rozwijają się, a dzięki temu studia mogą przejść dużo lżej i zamiast poświęcać czas np. na naukę optymalizacji algorytmów, poświęcają go na coś innego czego na uczelni nie ma, a tego dowiadują się tam, po czym potem sami to uzupełniają. I kalkulacja jest prosta - zaliczają szybciej więc mają więcej czasu dla siebie (choćby na rozwój), mają wszystko ładnie rozplanowane - więc i efekty są dużo większe, w końcu potrafią iść i wyciągnąć wszystko co potrzbują z wykładów.

I teraz odpowiedz sobie szczerze - ile takich ludzi jest ? Mały procent. Reszta idzie bo albo modny kierunek (kasa itp), albo bo lubią komputery. I masz odpowiedź, czemu informatyków jest masa, ale i ofert dla programistów nie ubywa - każdy chce mieć specjalistę w danej dziedzinie w zespole, nawet kosztem jego wykształcenia. Trzeba być w takim wypadku zakutą pałą, żeby patrzyć na to kto co skończył, a nie co umie.

Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Dokładnie tak. Najważniejsze jest doświadczenie i wiedza. Jeżeli pracodawca będzie miał wybór między pasjonatem z ładnym portfolio i doświadczeniem, a świerzym absolwentem bez doświadczenia, wybierze pewnie tego pierwszego. Oczywiście mówimy o programowaniu , a nie np. algorytmice.
Dostajecie 2 CV różniące się między sobą wpisanym wykształceniem. Na jednym z nich jest wpisane: "Jestem pasjonatem", a na drugim nie- za to jest dyplom PW/PWr/UWr/... . Kogo zatrudniacie?
Generalnie jak włożysz w to na prawdę sporo szczrzej pracy (szczera praca to taka, że rzeczywiście się siedzi dokładnie nad tematem, i nie oszukuje samego siebie jakby ktoś miał wątpliwości ^^) to pracę znajdziesz i to pewnie nawet nie byle jaką (tu akurat sporo zależy od technologii i umiejętności).
Szczerze mówiąc wątpię. Z pewnością istnieją osoby, u których tak się zdarzy jednak w większości wypadków skończy się co najwyżej "chałupniczym" pisaniem programów na zlecenia.
Na .NET zarobisz sensowne pieniądze, z C++ jest podobnie.
Pewnie dziwnym zbiegiem okoliczności proponowane języki pokrywają się z Twoimi ukierunkowaniami. Nie możesz zakładać, że każdy ma takie same upodobania i predyspozycje jak Ty- bo we wszystkich wypowiedziach w tym temacie tak można pomyśleć (chociażby wzmianka o profesorach pracujących za 1500zł- co jest oczywiście nieprawdą).
i każą ZAKUWAĆ składnie archaizmów z lat 70-80 których już (prawie) nikt nie używa (nie, nie mówię o Pascalu).
Czyli w czym? W kodzie szesnastkowy?
Laurearel

Dostajecie 2 CV różniące się między sobą wpisanym wykształceniem. Na jednym z nich jest wpisane: "Jestem pasjonatem", a na drugim nie- za to jest dyplom PW/PWr/UWr/... . Kogo zatrudniacie?
Czekaj, dodaj jeszcze portfolio i doświadczenie/umiejętności jakie są w CV.
Szczerze mówiąc wątpię. Z pewnością
istnieją osoby, u których tak się zdarzy jednak w większości wypadków skończy się co najwyżej "chałupniczym" pisaniem programów na zlecenia.
I słusznie wątpisz. Ja jestem w tych wyjątkach, dlatego piszę ze swojej strony opinię. Ludzie z natury są leniwi, to chyba żadna nowość ; )
Pewnie dziwnym zbiegiem okoliczności proponowane języki pokrywają się z Twoimi ukierunkowaniami. Nie możesz zakładać, że każdy ma takie same upodobania i predyspozycje jak Ty- bo we wszystkich wypowiedziach w tym temacie tak można pomyśleć (chociażby wzmianka o profesorach pracujących za 1500zł- co jest oczywiście nieprawdą).
Zacznijmy od tego że jestem przeciwnikiem M$, więc nie bardzo ;p
Jasne, ale tutaj wyraźnie widzę programista a nie np. algorytmik, administrator. Gdyby o nich była mowa, może bym coś tam napisał ale ogólnie nie szły by takie opinie tutaj - nie moja działka ; )
Wystarczy czytać wypowiedzi ludzi po serwisach, blogach, przeglądać strony z pracą - już masz wyraźny wykaz w co warto inwestować dzisiaj, a w co nie. Pewna wiedza jest ponadczasowa, to prawda, ale jednak jak ktoś patrzy na zarobki powinien przede wszystkim inwestować w najbardziej opłacalne technologie w danym czasie.
Czyli w czym? W kodzie szesnastkowy?
Nie przesadzajmy. Np. w Adzie.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Czekaj, dodaj jeszcze portfolio i doświadczenie/umiejętności jakie są w CV.
A jak zdobędziesz to doświadczenie? Jeżeli mam 100 kandydatów na stanowisko, to nie będę patrzył na czyjeś portfolia, tylko najpierw wywalę wszystkich bez wykształcenia- zostanie 80 osób, bez większego doświadczenia itp.- zostanie 40 osób. Teraz mogę rozważać pozostałe kandydatury. Zauważ, że odpadłeś w 1. turze.
I słusznie wątpisz. Ja jestem w tych wyjątkach, dlatego piszę ze swojej strony opinię. Ludzie z natury są leniwi, to chyba żadna nowość ; )
Ano
Nie przesadzajmy. Np. w Adzie.
Tego wymienionego przez Ciebie nie znam, więc się nie wypowiadam na temat zasadności jego nauczania, ale często narzuca się studentom jakiś niskopoziomowy język programowania w celu nie nauki jego samego, ale np. architektury procesorów, czy sposobu myślenia i tworzenia algorytmów w odpowiedni sposób.

Zgadzam się, że warto poprzeglądać internet itd. i zobaczyć czego obecnie oczekuje pracodawca- jeżeli kryterium wyboru studiów jest praca.
Laurearel

A jak zdobędziesz to doświadczenie? Jeżeli mam 100 kandydatów na stanowisko, to nie będę patrzył na czyjeś portfolia, tylko najpierw wywalę wszystkich bez wykształcenia- zostanie 80 osób, bez większego doświadczenia itp.- zostanie 40 osób. Teraz mogę rozważać pozostałe kandydatury. Zauważ, że odpadłeś w 1. turze.
Trzeba być ogarniętym ; )
Prosty przykład - projekty Open Source, mówi Ci to coś ? ;p

Możesz tak robić, Twoja wola jeżeli jesteś pracodawcą. Ale realia (dzisiaj) są takie że brakuje programistów, i jak ktoś będzie umiał - to go wezmą i bez wykształcenia.
Tego wymienionego przez Ciebie nie znam, więc się nie wypowiadam na temat zasadności jego nauczania, ale często narzuca się studentom jakiś niskopoziomowy język programowania w celu nie nauki jego samego, ale np. architektury procesorów, czy sposobu myślenia i tworzenia algorytmów w odpowiedni sposób.
Ale ja nigdzie nie potępiam nauki języków niskopoziomowych - wręcz przeciwnie, akurat to uważam że powinno być przede wszystkim wymagane ; )
Chodzi mi o to że języki wysokiego poziomu są różnie zbudowane, i niektóre (np. PHP) uczą złych nawyków, czy z drugiej strony (ADA) nie są dziś używane (choć jej składnia to koszmar swoją drogą)
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kadiii »

Coś mnie podkusiło żeby przeczytać tę dyspuŧę "młodych i gniewnych". Z mojej strony mogę jednak radzić aby studiować póki się jest młodym bo potem jak się w gryzie w pracę, rodzinę i całe te dorosłe życie to juz nie ma chęci i czasu na jakąś naukę od podstaw - to próba podciecia skrzydeł ambitnym, takie są doświadczenia.
Co do samej pracy bez studiów - jasne, że można pracować jako programista, administrator czy webmaster - może nie jest to jeszcze częste, ale z biegiem lat komputer stanie się narzędziem takim jak inne. Jest to praca, która może sie kogomuś podobać(szczególnie jak nie wykonuje jej/wykonywał dłuższy czas) a dla innego wyda się mecząca(bo niestety mecząca jest). Jest to praca "rzemieślnicza" może w dzisiejszej Polsce nie jest jeszcze tak odbierana, ale niestety jest tak traktowana. I fortuny sie na tym nie zbije - możecie mi wierzyć.
Studia w Polsce nie są na pewno idealne, można się sprzeczać czego jest za dużo a czego brakuje. Dają jednak w moim odczuciu jakieś przynajmniej wyobrażenie z jakimi problemami można sie spotkac i w jakim kierunku można szukać na nie rozwiązania. Wymuszają zrozumienie różnych rzeczy, nie koniecznie ściśle związanych z dziedzina umożliwiająca stawienie czoła problemom, ktore mogą się pojawić w przyszłości.
Teraz taka moja osobista rada do najbardziej aktywnego w temacie Laurearela - twoje podejście do sprawy jest niebezpieczne dla ciebie i musisz bardzo uważać - ktos zatrudni cię, będziesz tyrał za słabe pieniądze starajac sie pokazać, ze jesteś przecież lepszy od tych z dyplomem programistą. Twój szef będzie pytał czy zostajesz dzisiaj na wieczór w firmie a ty nie będziesz miał argumentu żeby odmówić. Ja ci tego nie życze, ale tak wygląda niestety prawdziwe, brutalne życie.
Fr33Q
Użytkownik
Użytkownik

@Laurearel: mógłbyś jeszcze powiedzieć czy ty sam studiujesz informatykę, jeśli tak to na jakiej uczelni? Pytam tak żebym miał do czego odnieść twoje wypowiedzi
Laurearel

Teraz taka moja osobista rada do najbardziej aktywnego w temacie Laurearela - twoje podejście do sprawy jest niebezpieczne dla ciebie i musisz bardzo uważać - ktos zatrudni cię, będziesz tyrał za słabe pieniądze starajac sie pokazać, ze jesteś przecież lepszy od tych z dyplomem programistą. Twój szef będzie pytał czy zostajesz dzisiaj na wieczór w firmie a ty nie będziesz miał argumentu żeby odmówić. Ja ci tego nie życze, ale tak wygląda niestety prawdziwe, brutalne życie.
Moje zainteresowania akurat idą w kierunku projektowania (którego na studiach akurat jeszcze ciężej uświadczyć, no chyba że algorytmów to okey) po prostu bardziej kręci mnie same zagadnienia analizy i tworzenia projektu od jego technicznej implementacji (algorytmu, kodu programu) wiesz, kto co lubi, ja lubię to i przede wszystkim w to staram się inwestować czas, ale skoro pytania są odnośnie programowania, to odpowiadam odnośnie programowania. Nikt nie spytał "Chciałbym być algorytmikiem, co powinienem zrobić?", tylko wyraźnie jest pytanie o programistę. A sam dobrze napisałeś - rzemieślnicza robota, po co programiście studia ? Kto co lubi ; ) Jeżeli natomiast byłoby pytanie o algorytmikę, zapewne odpowiedziałbym w całym temacie krótko : "Najlepiej w konkursach algorytmicznych wypadają UW, UJ i UWr, myślę że to coś znaczy i może warto pomyśleć o tych uczelniach" , i tyle by było w tej kwesti.

Jedna kwestia - jak ktoś wie co chce robić w życiu to dąży do tego. Widzisz, ja wiem, pewnie wiele osób też. Dla mnie jest oczywiste, że to ile nauki jest na studiach to tylko ułamek, i że muszę sam nad tym pracować. Jeżeli ludzie podchodzą w kwestii "no bo ja chcę iść na studia informatyczne, zrobić je i zarabiać tysiące" to ich problem. Skoro ktoś juz wyraźnie pisze że chce programować, to dostaje odpowiedź taką jak wyżej. Wybacz, ale to nie moja wina, że ludzie myślą że to takie cacy jest wszystko, robisz studia, dostajesz papierek i rzucają się na Ciebie największe firmy. Jeżeli by się rzeczywiście interesowali sprawą, inaczej by podchodzili do sprawy ; )
@Laurearel: mógłbyś jeszcze powiedzieć czy ty sam studiujesz informatykę, jeśli tak to na jakiej uczelni? Pytam tak żebym miał do czego odnieść twoje wypowiedzi
Tak, UŁ, nazwisk wykładowców nie będzie ^^ - nikt nie chce być obgadywany publicznie w internecie, więc zostawię to dla siebie. Oceniam (bardzo) negatywnie i żałuję poświęconego czasu i pieniędzy na te studia. W planach mam wybranie się na coś technicznego na politechnice, przynajmniej coś wyniosę, może i nie związanego z tematem, ale jednak. Drugi raz nabrać się na te kolorowe slogany nie zamierzam. Jeżeli już mam studiować, to wolę nauczyć się czegoś ciekawego o fizyce czy elektronice, które może mi się nie przydadzą, ale dadzą pojęcie o pewnych ciekawych rzeczach (zwykła ludzka ciekawość), niż tracić czas na niekompetentną kadrę i beznadziejny program.

Studia to fajny okres w życiu, i jeżeli idzie się z pasji i ciekawości warto studiować, ale po prostu tak negatywnie mnie (i nie tylko) akurat studia informatyczne rozczarwały, że może to wyglądać w czarnych barwach wszystko, tak bynajmniej nie jest.

Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kadiii »

Moje zainteresowania akurat idą w kierunku projektowania (którego na studiach akurat jeszcze ciężej uświadczyć, no chyba że algorytmów to okey) po prostu bardziej kręci mnie same zagadnienia analizy i tworzenia projektu od jego technicznej implementacji (algorytmu, kodu programu)
Ja to tak odebrałem, że chcesz być programistą. Jesli chodzi o pracę projektanta, nie mówiąć juz o pracy analityka to nie zdarza się praktycznie przyjmowanie ludzi na takie stanowiska bez studiów - ja sie z czymś takim nie spotkałem. Myślę, że akurat na studiach jest sporo sposobności aby wyćwiczyć pierwsze szlify jako projektant. Tak czy owak raczej sie nie zdarza żeby przyjmować na takie stanowiska ludzi świeżo po studiach, ale jest na to jednak szansa o ile złapało się jakieś doświadczenie podczas studiów( w sensie pracy). Tak będąc brutalnie szczerym to nikt cie nie dopuści bez studiów do projektowania nalezy raczej odrzucić takie marzenia.
Studia to fajny okres w życiu, i jeżeli idzie się z pasji i ciekawości warto studiować, ale po prostu tak negatywnie mnie (i nie tylko) akurat studia informatyczne rozczarwały, że może to wyglądać w czarnych barwach wszystko, tak bynajmniej nie jest.
Mysle, że to świetna puenta i należałoby uciać tu dyskusje odnośnie tego wątku.
Laurearel

Ja to tak odebrałem, że chcesz być programistą. Jesli chodzi o pracę projektanta, nie mówiąć juz o pracy analityka to nie zdarza się praktycznie przyjmowanie ludzi na takie stanowiska bez studiów - ja sie z czymś takim nie spotkałem.
Odpowiedź wyraźnie była do pracy programisty i jej się trzymam ; )
Myślę, że akurat na studiach jest sporo sposobności aby wyćwiczyć pierwsze szlify jako projektant. ak czy owak raczej sie nie zdarza żeby przyjmować na takie stanowiska ludzi świeżo po studiach, ale jest na to jednak szansa o ile złapało się jakieś doświadczenie podczas studiów( w sensie pracy). Tak będąc brutalnie szczerym to nikt cie nie dopuści bez studiów do projektowania nalezy raczej odrzucić takie marzenia.
Też tak myślałem z początku, jednak po rozmowie z wieloma osobami (w tym absolwentami różnych uczelni) akurat jak widzę mało uczelnia przywiązywała wagę do rozwiązywania "nietypowych problemów", jak również budowania dobrego oprogramowania. W takim wypadku wydaje mi się że dla mnie lepszą inwestycją jest zainwestowanie w książki, również czytanie opinii ludzi którzy mają o tym pojęcia, natomiast stronę algorytmiczna chciałem zostawić na studia - jak widzę niestety kolorowo nie jest i muszę pomyśleć co na politechnice wezmę - z jednej strony łatwiej by mi było na studiach informatycznych, z drugiej nie chcę się drugi raz zawieść, rozumiesz ; )
(dla formalności ja idę na studia nie dla papieru czy tytułu, na którym szczerze mi nie zależy, tylko po to by poszerzyć horyzonty i dowiedzieć się czegoś)

Rozumiem w pełni więc Twoją wypowiedź ; ) Natomiast moja była skierowana do ludzi którzy chcą iść na studia po to by nauczyć się programowania (stąd chyba tutaj taka wymiana zdań) - nie tędy droga.
Mysle, że to świetna puenta i należałoby uciać tu dyskusje odnośnie tego wątku.
Myślę że masz rację, chyba już wszystko co mieliśmy sobie wyjaśnić w tej kwesti wyjaśniliśmy ; )

Pozdrawiam !
Fr33Q
Użytkownik
Użytkownik

Ja też chciałem podziękować za wszystkie wasze wypowiedzi, sporo mi to dało do myślenia i wyciągnąłem z tego swoje wnioski Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ