nie dam rady
\(\displaystyle{ \int (lnx)^2 dx}\)
panie medatorze dobry zapis???
całka z ln
całka z ln
niewiele mi to dało, prosiłabym o rozwiązanie bo podobnych przykładów mam 4 w zestawie i ten służył by mi za bazowy..
- Mariusz M
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
całka z ln
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2\int{x\ln{x} \cdot \frac{1}{x} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2\int{\ln{x} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2 \left(x\ln{x}-\int{x \cdot \frac{1}{x} \mbox{d}x } \right)}\)
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2 \left(x\ln{x}-x \right)}\)
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2x\ln{x}+2x+C}\)
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2\int{\ln{x} \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2 \left(x\ln{x}-\int{x \cdot \frac{1}{x} \mbox{d}x } \right)}\)
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2 \left(x\ln{x}-x \right)}\)
\(\displaystyle{ \int{\ln^{2}{x} \mbox{d}x }=x\ln^{2}{x}-2x\ln{x}+2x+C}\)
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
całka z ln
Mariuszm napisał Ci całe rozwiązanie, krok po kroku. Jeśli jednak dalej nie widzisz co skąd się wzięło (przedostatnia i ostatnia linijka na przykład) to proponuję jednak wrócić do rachunku różniczkowego, bo widzę, że dość ciężko z tymi całkami. To tak, jakbyś chciala kopać buraki nie wiedząc czym jest pole... Bez obrazy, ale takie coś jest bez sensu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
całka z ln
Zgadzam się z Tobą, tak to jest jak się wraca na studia po przerwie i tu nagle matematyka wyższa Mariuszm dziękuje serdecznie