15 par rękawiczek w pudełku i losujemy...
-
Novy
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
w pudełku znajduje się 15 par rękawiczek, wśród których dowolne dwie pary różnią się od siebie. Z tego pudełka wybieramy losowo cztery rękawiczki.
a) opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych doświadczenia losowego
b) Oblicz P zdarzeń:
A - wśród wylosowanych rękawiczek są dwie pary
B - wśród wylosowanych rękawiczek nie ma ani jeden pary
help!
a) opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych doświadczenia losowego
b) Oblicz P zdarzeń:
A - wśród wylosowanych rękawiczek są dwie pary
B - wśród wylosowanych rękawiczek nie ma ani jeden pary
help!
- pelas_91
- Użytkownik

- Podziękował: 119 razy
Ulubiony typ zadań mojej klasy
Wskazówki:
Omega -> tu chyba nie ma problemu: z 30 rękawiczek wybieramy 4
Moc A -> z 15 par rękawiczek wybieramy 2 różne pary
Moc B -> wylosujmy jedną rękawiczkę z 30, odkładamy jej parę i losujemy jeszcze jedną już z 28, ale moment: jak wylosuje białą a potem czarną, a jak wylosuje najpierw czarną a potem białą to ma to samo a powyższy sposób liczenia traktuje to jako 2 różne sytuacje -> całość przedzielić przez 2 (to masz wstęp dla dwóch, jak będzie dla czterech?)
Wskazówki:
Moc B -> wylosujmy jedną rękawiczkę z 30, odkładamy jej parę i losujemy jeszcze jedną już z 28, ale moment: jak wylosuje białą a potem czarną, a jak wylosuje najpierw czarną a potem białą to ma to samo a powyższy sposób liczenia traktuje to jako 2 różne sytuacje -> całość przedzielić przez 2 (to masz wstęp dla dwóch, jak będzie dla czterech?)
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2010, o 00:30 przez pelas_91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Novy
- Użytkownik

pelas_91 pisze:Ulubiony typ zadań mojej klasy
Wskazówki:
Moc B -> wylosujmy jedną rękawiczkę z 30, odkładamy jej parę i losujemy jeszcze jedną już z 28, ale moment: jak wylosuje białą a potem czarną, a jak wylosuje najpierw czarną a potem białą to ma to samo a powyższy sposób liczenia traktuje to jako 2 różne sytuacje -> całość przedzielić przez 2
mam pytania:
Moc A - z tego co piszesz, to losowanie 2 z 15. Ale skąd wiadomo, że to 15 to są posegregowane pary? Nie trzeba jakoś określić tego, żeby to były, a nie np. 15 różnych kolorów?
- pelas_91
- Użytkownik

Ale ja losuje 2 pary (a nie rękawiczki) z 15 par - co chcesz segregować?
Oczywiście, że można też tak:
1)Losuje rękawiczkę 1 z 30.
2)Losuję jej parę.
3)Losuję rękawiczkę 1 z 28.
4)Losuję jej parę.
I tak otrzymany wynik trzy razy dzielić przez 2 bo nie chcemy rozróżniać kolejności (kolejności losowania rękawiczek z pary 1, kolejności losowania rękawiczek z pary 2 i w końcu kolejności losowania samych par). Ale po co? Ten sam wynik otrzymamy losując 2 pary z 15 par. A jest ładniej i łatwiej.
Pamiętaj - licząc moc zbioru zastanawiasz się na ile sposobów da sie otrzymać to co chcą w zadaniu. Chcą dwie pary [z 15 które są w zadaniu] - no to im dałem.
Oczywiście, że można też tak:
1)Losuje rękawiczkę 1 z 30.
2)Losuję jej parę.
3)Losuję rękawiczkę 1 z 28.
4)Losuję jej parę.
I tak otrzymany wynik trzy razy dzielić przez 2 bo nie chcemy rozróżniać kolejności (kolejności losowania rękawiczek z pary 1, kolejności losowania rękawiczek z pary 2 i w końcu kolejności losowania samych par). Ale po co? Ten sam wynik otrzymamy losując 2 pary z 15 par. A jest ładniej i łatwiej.
Pamiętaj - licząc moc zbioru zastanawiasz się na ile sposobów da sie otrzymać to co chcą w zadaniu. Chcą dwie pary [z 15 które są w zadaniu] - no to im dałem.
-
Novy
- Użytkownik

ok dzieki.
a mógłbys zapisać moc zbioru B liczbowo?
czy to będzie
\(\displaystyle{ {1 \choose 30} \cdot {1 \choose 28} \cdot {1 \choose 26} \cdot {1 \choose 24}}\) ?
a mógłbys zapisać moc zbioru B liczbowo?
czy to będzie
\(\displaystyle{ {1 \choose 30} \cdot {1 \choose 28} \cdot {1 \choose 26} \cdot {1 \choose 24}}\) ?
- pelas_91
- Użytkownik

1. kolejność ci się pomyliła (góra z dołem)
2.
1. mylisz "n" z "k" w symbolu newtona
2. Takie liczenie uwzględnia kolejność. A tego nie chcieliśmy... Trzeba to przedzielić przez tyle ile wynosi liczba możliwych kolejności (A,B,C,D), czyli ile?
2.
To wyżej to był wstęp dla losowania dwóch rękawiczek. Dla czterech jest tak jak napisałeś, ale:Moc B -> wylosujmy jedną rękawiczkę z 30, odkładamy jej parę i losujemy jeszcze jedną już z 28, ale moment: jak wylosuje białą a potem czarną, a jak wylosuje najpierw czarną a potem białą to ma to samo a powyższy sposób liczenia traktuje to jako 2 różne sytuacje -> całość przedzielić przez 2
1. mylisz "n" z "k" w symbolu newtona
2. Takie liczenie uwzględnia kolejność. A tego nie chcieliśmy... Trzeba to przedzielić przez tyle ile wynosi liczba możliwych kolejności (A,B,C,D), czyli ile?
@pelas_91
Sam miałem problem z tym zadaniem, a konkretnie z podpunktem a. Moj kolega liczyl tak jak ty ( moc A to kombinacja 2 z 15 ), ale zastanawiam się czy nie jest to sprzeczne z pytaniem. W koncu mamy wylosowac 4 rękawiczki z 30 a nie 2 pary z 15. Wiem ze kazdy rozumie o co chodzi ale mimo wszystko cos sie nie zgadza. Wlasnie dlatego probowalem to rozpisac w inny sposob ale tu pojawia sie problem. Zrobilem to tak
moc A = \(\displaystyle{ \frac{(kombinacja1z30*kombinacja1z1*kombinacja1z28*kombinacja1z1)}{2*2}}\)
Problem w tym, ze w mianowniku powinna byc jeszcze jedna dwojka ale nie moge wykombinowac czemu. Pierwsza jest dlatego, ze mozemy najpierw wylosowac 1 rekawiczke i potem do niej pare, albo na odwrot a druga 2ka dla drugiej pary rekawiczek. Prosze o pomoc
(* to mnożenie )
Sam miałem problem z tym zadaniem, a konkretnie z podpunktem a. Moj kolega liczyl tak jak ty ( moc A to kombinacja 2 z 15 ), ale zastanawiam się czy nie jest to sprzeczne z pytaniem. W koncu mamy wylosowac 4 rękawiczki z 30 a nie 2 pary z 15. Wiem ze kazdy rozumie o co chodzi ale mimo wszystko cos sie nie zgadza. Wlasnie dlatego probowalem to rozpisac w inny sposob ale tu pojawia sie problem. Zrobilem to tak
moc A = \(\displaystyle{ \frac{(kombinacja1z30*kombinacja1z1*kombinacja1z28*kombinacja1z1)}{2*2}}\)
Problem w tym, ze w mianowniku powinna byc jeszcze jedna dwojka ale nie moge wykombinowac czemu. Pierwsza jest dlatego, ze mozemy najpierw wylosowac 1 rekawiczke i potem do niej pare, albo na odwrot a druga 2ka dla drugiej pary rekawiczek. Prosze o pomoc
(* to mnożenie )
- pelas_91
- Użytkownik

Twoja metoda też jest dobra aczkolwiek okrężna i wymaga dużo większej uwagi. Licząc moc zbioru nie ma znaczenia jak go traktuję - mam odpowiedzieć na pytanie ile jest wszystkich możliwości wylosowania z 30 rękawiczek takich 4, że będą to dwie pary - w praktyce dostajemy dwie pary z piętnastu stąd moje \(\displaystyle{ {15 \choose 2}}\).
W mianowniku i owszem brakuje Ci jednej dwójki. Jedną dwójką (a właściwie to: 2!) eliminujesz kolejność w losowaniu pierwszej pary, drugą zaś - drugiej pary. A co z kolejnością wylosowania samych par. Przecież: {B,B,N,N} to będzie to samo co {N,N,B,B}.
Najlepiej to widać jak się odpowiednio ładny ułamek zapisze:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ {30 \choose 1} {1 \choose 1} }{2!} \cdot \frac{ {28 \choose 1} {1 \choose 1} }{2!} }{2!}}\). Oblicz ten ułamek o sprawdź, że ten sam wynik dostaniesz z: \(\displaystyle{ {15 \choose 2}}\)
W mianowniku i owszem brakuje Ci jednej dwójki. Jedną dwójką (a właściwie to: 2!) eliminujesz kolejność w losowaniu pierwszej pary, drugą zaś - drugiej pary. A co z kolejnością wylosowania samych par. Przecież: {B,B,N,N} to będzie to samo co {N,N,B,B}.
Najlepiej to widać jak się odpowiednio ładny ułamek zapisze:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{ {30 \choose 1} {1 \choose 1} }{2!} \cdot \frac{ {28 \choose 1} {1 \choose 1} }{2!} }{2!}}\). Oblicz ten ułamek o sprawdź, że ten sam wynik dostaniesz z: \(\displaystyle{ {15 \choose 2}}\)
-
pranxter
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Odgrzewam temat, bo wpadłem na to samo zadanie.
Mam inny pomysł, nie wiem czy dobry.
B - nie wylosujemy ani jednej pary, czyli
B' - wylosujemy jedną parę lub 2 pary (A)
Czyli licząc B' losuję jedną parę z 15 par, czyli \(\displaystyle{ {15 \choose 1}}\) oraz jedną rękawiczkę z pozostałych 28 i jedną z pozostałych 26 (bo nie może być taka jak poprzednia), czyli \(\displaystyle{ {28 \choose 1}}\) i \(\displaystyle{ {26 \choose 1}}\).
Ostatecznie \(\displaystyle{ B' = \left[ {15 \choose 1} {28 \choose 1}{26 \choose 1}+ {15 \choose 2} \right]}\).
Wynik ostateczny tym sposobem wyszedł mi P(B) = 1 - 35/87 = 52/87.
Czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność rozwiązania i wynik?
Mam inny pomysł, nie wiem czy dobry.
B - nie wylosujemy ani jednej pary, czyli
B' - wylosujemy jedną parę lub 2 pary (A)
Czyli licząc B' losuję jedną parę z 15 par, czyli \(\displaystyle{ {15 \choose 1}}\) oraz jedną rękawiczkę z pozostałych 28 i jedną z pozostałych 26 (bo nie może być taka jak poprzednia), czyli \(\displaystyle{ {28 \choose 1}}\) i \(\displaystyle{ {26 \choose 1}}\).
Ostatecznie \(\displaystyle{ B' = \left[ {15 \choose 1} {28 \choose 1}{26 \choose 1}+ {15 \choose 2} \right]}\).
Wynik ostateczny tym sposobem wyszedł mi P(B) = 1 - 35/87 = 52/87.
Czy mógłby ktoś sprawdzić poprawność rozwiązania i wynik?
-
tekken123
- Użytkownik

Witam. Odswiezam nieco temat:) Mam takie pytanie. Co zlego jest w mojej mysli jesli chodzi o podpunkt b. Przyjalem sobie zdarzenie przeciwne do niego. Wtedy:
B'-wsrod wylosowanych rekawiczek jest jedna lub dwie pary.
Zatem losujemy albo 2 z 15(na 105 sposob, wyliczone w podpunkcie a) lub 1 z 15 i 2 z pozostalych 28.(na 378 sposobow). Zatem mamy P(B')=55/261. Zatem P(B)=206/261.
Czy moglby ktos skorygowac ten blad? Bylbym bardzo wdzieczny
B'-wsrod wylosowanych rekawiczek jest jedna lub dwie pary.
Zatem losujemy albo 2 z 15(na 105 sposob, wyliczone w podpunkcie a) lub 1 z 15 i 2 z pozostalych 28.(na 378 sposobow). Zatem mamy P(B')=55/261. Zatem P(B)=206/261.
Czy moglby ktos skorygowac ten blad? Bylbym bardzo wdzieczny