Dwie trudne zagadki ; )

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
snip
Użytkownik
Użytkownik

Dwie trudne zagadki ; )

Post autor: snip »

Nie wiem czy były tutaj te zagadki..
A więc
1) Jest dziewięć monet, każda wygląda indentycznie. Lecz jedna z nich jest fałszywa, waży więcej lub mniej od pozostałych. Mając wagę szalkową w trzech ważeniach musimy odnaleźć fałszywą monetę...
2) Pan Kowalski ma trzech synów. Pan Nowak spytał ile lat mają i dostał odpowiedź na ucho, ile lat mają razem. Pan Kowalski dodał jeszcze, że najstarszy nazywa się Jaś.
-To za mało - stwierdził pan Nowak.
-Zapomniałem, najmłodszy jest blondynem... - odpowiedział Kowalski.

Te dwie zagadki dostałem dziś na lekcji matematyki i ciekawi mnie ich rożwiązanie : )
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Dwie trudne zagadki ; )

Post autor: Maniek »

1)4 monety, jeśli wagi są równe odkładamy(jeśli nie badamy 2x2 ważeń będzie w sumie 3), zostaje nam 5, sprawdzamy 2x2 jeśli są równe zostaje nam fałszywa.

2)było już ale nie pamiętam.
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Dwie trudne zagadki ; )

Post autor: !_ols »

snip pisze:2) Pan Kowalski ma trzech synów. Pan Nowak spytał ile lat mają i dostał odpowiedź na ucho, ile lat mają razem. Pan Kowalski dodał jeszcze, że najstarszy nazywa się Jaś.
-To za mało - stwierdził pan Nowak.
-Zapomniałem, najmłodszy jest blondynem... - odpowiedział Kowalski.
A czego dotyczy pytanie? :P Jak sie domyslam wieku synów

Hmm mam dwa rozwiazania tej zagadki:

1) Suma lat synów to 6. Isitnieją 3 mozliwości wieku synów: 2,2,2 ; 1,1,4 ; 1,2,3
Nowak na poczatku wie, ze najstarszy to Jaś, wiec ma dwie możłiwosci: 1,1,4 i 1,2,3
Kiedy słyszy, ze najmłodszy jest blondynem wie już, ze wiek synów to: 1,2,3

2)Suma lat synów to 7.Istinieją więc 4 moziwosci: 1,1,5 ; 1,2,4 ; 2,2,3 ; 1,3,3
Wiedząc, ze najstarszy to Jas odpada nam mozwośc 1,3,3. Wiedząc, ze najmłodszy jest blondynem wiemy, ze poprawna odpowiedź to 1,2,4
rahl

Dwie trudne zagadki ; )

Post autor: rahl »

2. maja razem 7 lat (1, 2 i 4)
edit: z tego co pamietam, to najpierw mu powiedzial ze najmlodszy jest blondynem
Ostatnio zmieniony 24 maja 2006, o 15:22 przez rahl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

Dwie trudne zagadki ; )

Eee.. Maniek, ja chyba nie rozumiem Twojego rozumowania :> To z monetami... albo zbyt skrótowo, albo ja jestem jakas niepojetna
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Dwie trudne zagadki ; )

Post autor: Maniek »

Masz 9 monet.
[1ważenie]
Wybierasz 4 i ważysz.
Ważą równo || Nie waża równo
(zostają 5) || (zostają 4)
[2ważenie]
Wybierasz 4 i ważysz po 2 na jednej szalce ||* Po 2 na szalki
Ważą równo || Nie ważą równo
(zostaje 1 fałszywa) || (bierzesz te które są cieższe i ważysz ostatni raz)

||*Patrzysz które są cięższe i robisz 3 ważenie

PS: A ty skąd wiesz, że suma ich lat jest równa 7 bądź 6 ??
Awatar użytkownika
!_ols
Użytkownik
Użytkownik

Dwie trudne zagadki ; )

Na bo to zarówno 7 jak i 6, można przedstawic za pomocą sum, które akurat odpowiadają temu zadaniu! :> 1,2,3,4 i 5 mają ''za mało sum'', natomiast 8 i dalej mają tych sum za dużo :)

Btw.. rozwiazanie rahl'a: Gdyby było tak jak mówisz, to faktycznie 7, ale ja rozwiazałam zadanie według podanej treści :)
artak_serkses
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Dwie trudne zagadki ; )

Post autor: artak_serkses »

Co do monet, to ja bym zrobił inaczej :D podzieliłbym na 3 równe części po 3 monety i wrzucił najpierw parę trójek. Jak byłyby w równowadze, to nie ma sprawy (2 ważenia wiedząc, że 6 monet jest dobrych :D). Jak nie są w równowadze, to: Te z góry zdejmuję i odkładam na kupkę (żeby się nie pomieszały), jedną z dołu przerzucam na górę i dorzucam tam jeszcze jedną z trójki pozostałej (na pewno dobrej) i patrzę co się dzieje. Jeśli dalej jest tak jak było, tzn, że jedna z dwóch na dole jest cięższa (ważę w trzecim ważeniu tylko te dwie :D), jeśli schodzą do równowagi, to wiem, że jedna z trzech odłożonych jest lżejsza (ważę dwie. Jeśli jest równowaga znaczy, że ta trzecia, jeśli nie ma równowagi, znaczy, że ta na górze :D), jeśli waga zmieniła swoje położenie totalnie (tzn. szalka z dołu poleciała do góry :D) tzn. że ta którą przełożyłem jest cięższa :D

Maniek, nie jestem pewien do Twojego rozwiązania, bo w sumie nie wiesz, czy moneta jest lżejsza, czy cięższa i jak nie ważą Ci równo, to jak chcesz sprawdzić, która jest inna ?? :>

pozdrawiam artak
450yamaha
Użytkownik
Użytkownik

Dwie trudne zagadki ; )

Post autor: 450yamaha »

Przepraszam bardzo za odkopanie, ale bardzo nurtuje mnie to pytanie z synami, skad wiecie, ze suma ich lat nie wynosi 10 - najmlodszy ma 2 lata, drugi ma 3 lata, a najstarszy 5? albo ze razem nie maja 16 - najmlodszy 1 rok, drugi 3 lata i najstarszy 12 lat?
ODPOWIEDZ