Co zdawać na maturze, poziom matury i inne
-
Laurearel
ja już widzę że matury nie poprawię raczej, i chyba nie dostanę się tam gdzie na odczepnego studiować bym mógł (PK, WIEiK). Matura rozszerzona jest w ch** trudniejsza jest od analizy matematycznej (ale to moje subiektywne odczucie, inni z tego co widzę maja na odwrót - z AM nie radzą sobie, z kolei z maturą bez problemu).
A jak się nie dostanę daję sobie spokój ze studiami zwiazanymi z matematyką, to nie na moje nerwy xD (nie żebym nie rozumiał jej, po prostu nie nawidzę liczyć od dziecka, i nic tego nie zmieni, nawet rozumienie pochodnych czy całek ;p )
A jak się nie dostanę daję sobie spokój ze studiami zwiazanymi z matematyką, to nie na moje nerwy xD (nie żebym nie rozumiał jej, po prostu nie nawidzę liczyć od dziecka, i nic tego nie zmieni, nawet rozumienie pochodnych czy całek ;p )
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2010, o 07:01 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Offtop.
Powód: Offtop.
Witam. Ja co prawda w tym roku matury nie zdaje ale juz o niej bardzo poważnie myślę. W mojej szkole matematyka jest na poziomie podstawowym a ja chciala bym zdawac na rozszerzonym tak samo jak dodatkowy przedmiot w moim wypadku geografie tez mam w szkole podstawe a również chce na rozszerzenie zdawac i moje pytanie brzmi czy jest mozliwe zdac mature na conajmniej 80% z matematyki i tego drugiego przedmiotu ucząc sie systematycznie podstawy a do tego korzystać jedynie z jakiegos repetytorium z obu przedmiotów aby uzupełnić wiedzę o rozszerzenie i czy duzo czasu bym musiala na to poswiecac , dodam jeszcze ze jestem dopiero w pierwszej klasie technikum wiec duzo zaległości jeszcze nie mam chyba. Z góry dziekuje za wszystkie szczere odpowiedzi.
-
G.BEST7
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Podstawę na 80% to można z miejsca zdać, ale żeby napisać tak rozszerzenie to będziesz musiała się trochę przyłożyć do nauki, ale czasu masz mnóstwo, więc pewnie dasz radę . Geografia to raczej Ci się nie przyda przy rekrutacji (jak również sama wiedza z tego przedmiotu), jeżeli wybierasz się na studia techniczne, pomyśl o fizyce, ewentualnie chemii.
no ja też teraz widzę że po rozpętaniu burzy zostawiłem pole do popisu osoba które na miejscu i w chwili obecnej rozszerzenie na 80% i więcej zdają a te osoby co nie zdać nie zdają takie jak ja zostały same. G.BEST7 to nie było ani mile ani potrzebne.
no ale mi akurat przy rekrutacji bedzie potrzebna geografia no ewetualnie historia lub wos no ale w mojej szkole akurat z tych dwoch przedmiotów dobrego przygotowania bym nie miala wiec juz wolę ta geografie
-
Laurearel
sam nie wiem ;pG.BEST7 pisze:Chwalisz się, czy żalisz ;D?
Raczej żalę się, że tak beznadziejna jest ta matura, 3 lata ludzie kują schematy które potem przez 3 godziny muszą sprintem zastosować.
Ale i chwalę, bo skoro bez problemów rozumiem analizę matematyczną, z którą inni mają problemy, a nie potrafię zdać schematycznej matury, to czuję się przez to nieco dowartościowan (niestety, kosztem robienia sobie przez to kiepskiej sytuacji, ale cóż poradzić - życie (i chory system edukacji)).
Dla formalności - pierwszy raz z matematyki PODSTAWOWEJ miałem 24% (potem poprawiłem), a zrozumienie co to jest granica, pochodna czy całka jakiegoś specjalnego problemu nie miałem ; ) [znaczy całki dopiero zaczałem, ale i tak rozkminiam to nieźle].
To co jest w liceum powinno się nazywać RACHUNKOWOŚĆ, na miano matematyki to nie zasługuje, wręcz obraża ją
Pozdrawiam !
- Arst
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Jest wybór - OM, tam niewiele jest schematów, a jeśli już to i tak ciężko je zastosować w zadaniach (zwracam uwagę, że olimpijczykiem nie jestem - to tylko moje prywatne odczucia)Laurearel pisze: 3 lata ludzie kują schematy które potem przez 3 godziny muszą sprintem zastosować.
No nie wiem, analizy matematycznej to chyba nikt do końca nie zrozumierozumiem analizę matematyczną
-
Laurearel
OM jest dla ludzi którzy są pasjonatami przedmiotu. Ja osobiście matmy nie trawię, i wmawiam sobie, że im szybciej i więcej zakuje, tym szybciej będę miał to za sobą i będę miał świety spokój.Jest wybór - OM, tam niewiele jest schematów, a jeśli już to i tak ciężko je zastosować w zadaniach (zwracam uwagę, że olimpijczykiem nie jestem - to tylko moje prywatne odczucia)
No w sumie Inaczej - rozumiem co tłumaczy sorka na wykładach czy dr-ka na ćwiczeniach bez większego problemu ; ) [to już brzmi lepiej]No nie wiem, analizy matematycznej to chyba nikt do końca nie zrozumie
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
eee tam analiza na poziomie pochodnych i podstawowych własności szeregów czy całek to przedmiot strasznie rzemieślniczy i niespecjalnie wymagający.
trzeba tylko liczyć, liczyć, liczyć, liczyć ... - beznadziejnie nudne
trzeba tylko liczyć, liczyć, liczyć, liczyć ... - beznadziejnie nudne
-
micha?3141
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Częściowo się zgadzam Dumel, ale zauważ, że dużym plusem analizy jest "zabawa z nieskończonością"- coś czego w arcynudnej matematyce licealnej trudno doświadczyć. Możemy rozumieć pojęcie granicy formalnie (układ kwantyfikatorów), ale tak w pełni nigdy nie zrozumiemy " nieskończoności". Możemy opisywać obiekty n-wymiarowe językiem matematyki, ale nie wyobrazimy sobie wizualnie 200- wymiarowego hipersześcianu. Zgodzi się pan ze mną, że na uogólnianiu właśnie polega siła matematyki (przykładem niech będzie algebra abstrakcyjna). Możemy sięgnąć dalej niż pozwala nam ograniczone poznanie empiryczne- w odrębny, nieograniczony świat. To czyni matematykę Królową Nauk. Wszystko inne jest przy niej takie małe i bez koloru.
Piękne, wręcz "mistyczne" wzory z \(\displaystyle{ \pi, i, e}\), szeregi trygonometryczne i Taylora, "Multivariable Calculus", analiza zespolona (z tą nie miałem okazji nawiązać jeszcze bliższej znajomości, niestety...). Jeśli komuś mało tego bogactwa to może zająć się topologią algebraiczną lub geometrią różniczkową- to jest dopiero frajda
.
PS:Wniosek: MATEMATYKA jest bardzooo ciekawa, matematyka to "liczenie na czas", polski to strata czasu na nudnych "arcydziełach", język obcy to głównie bezmyślne wkuwanie słówek, a o reszcie z wyjątkiem fizyki cząstek subatomowych i Astronomii wolę się nie wypowiadać, bo mi się brzydkie słowa tylko nasuwają...
Sorry za OT, ale musiałem się wam drodzy koledzy matematycy 'wyspowiadać'
PS:Wniosek: MATEMATYKA jest bardzooo ciekawa, matematyka to "liczenie na czas", polski to strata czasu na nudnych "arcydziełach", język obcy to głównie bezmyślne wkuwanie słówek, a o reszcie z wyjątkiem fizyki cząstek subatomowych i Astronomii wolę się nie wypowiadać, bo mi się brzydkie słowa tylko nasuwają...
Sorry za OT, ale musiałem się wam drodzy koledzy matematycy 'wyspowiadać'