Transformacja Lorentza? Potrzebna wskazówka do rozwiazania.

Szczególna i ogólna teoria względności. Zjawiska relatywistyczne.
Spavn
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Spavn »

Witam. Mam tu takie ciekawe zadanie od mojego nauczyciela fizyki i potrzebna mi jest mała pomoc w jego rozwiązaniu?

A wiec :

Obserwator stojący na ziemi widzi, że przelatujący obok niego obiekt jest kwadratowy. Jaki jest kształt tego obiektu w układzie z nim związanym.??

I to niby ma mieć coś wspólnego z transformacją lorentza.

Doszedłem do wniosku że jeśli założymy że obiektem jest sześcian który porusza się w układzie X,Y,Z

wzdłuż OX w odległości z0 gdzie promień odległości jest najkrótszy i rośnie wraz z oddaleniem się od obserwatora i na jednakowej wyskokości Y to:
w każdym punkcie OX obserwator będzie widział którąś ze ścian, wiec kształt obiektu będzie kwadratem.

To jest moje wolna dedukcja. Prosił bym o wyjaśnienie tego przypadku przez kogoś bardziej kompetentnego

Pozdrawiam
P.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: Crizz »

Hmm... w układzie z nim związanym to będzie na pewno czworokąt, ale nic więcej raczej nie można powiedzieć. Zależy, w jakim kierunku porusza się "kwadrat" (bo tylko w tym kierunku obowiązuje skrócenie Lorentza). Mówiąc dokładniej to będzie chyba obraz kwadratu w powinowactwie prostokątnym, którego oś zależy właśnie od wspomnianego kierunku ruchu względem obserwatora.

(jeśli "kwadrat" miał się poruszać względem obserwatora w kierunku równoległym do któregoś z boków, to odpowiedź na postawione pytanie brzmi - prostokątem)
Fibik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Fibik »

Skrócenie Lorentza jest nieobserwowalne.
Kolejny Niedouczony nauczyciel...
Crizz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Crizz »

Fibik pisze:Skrócenie Lorentza jest nieobserwowalne.
Kolejny Niedouczony nauczyciel...
Dlaczego według Ciebie skrócenie Lorentza jest nieobserwowalne? Gdyby było nieobserwowalne, to po prostu by go nie było
Fibik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Fibik »

Nie, skrócenie jest nieobserwowalne w ramach STW.
Po prostu światło z poszczególnych punktów ruchomego obiektu dociera pod różnymi kątami, i w różnym czasie, i powstaje obraz o rzeczywistej długości - wszystko się znosi wzajemnie... dochodzi jedynie taki efekt odwijania powierzchni - widzimy obiekt trochę z tyłu, im szybszy tym więcej... dla v -> c widzielibyśmy go dookoła, całe 360 stopni. Dobre, co nie?

Ale niestety - to że takie skracanie nie istnieje w praktyce jest oczywiste... to tylko takie artefakty matematyczne z geometrii hiperbolicznej.

Zgadnij jaki byłby widok z 'czarnej dziury' (wystarczy bardzo masywna gwiazda/planeta)?

Z dowolnego punktu na Ziemi widzimy maksymalnie 90 stopni od zenitu, czyli połowę nieba.
A z takiej supermasywnej widziałbyś prawie 180, czyli niemal całe niebo - ta część pod nogami byłaby rozciągnięta na horyzoncie.
Eloy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Eloy »

Nie wiedziałem o tym wcześniej, ale rzeczywiście jest tak, jak pisze Fibik (dzięki za uświadomienie ), choć zdaje się, że wiara w obserwowalność skrócenia Lorentza była powszechna aż do końca lat 50-tych. Znalazłem w Wikipedii związany z tematem artykuł:
Spavn
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Spavn »

Dziękuje bardzo za wypowiedzi i pomoc

pozdrawiam
P.
ODPOWIEDZ