Informatyka, elektoktronia (telekomunikacja) czy elektyka?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Gasis
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Gasis »

Witam. W tym roku zdaję maturę i muszę zdecydować się na jakiś kierunek studiów (niestacjonarne). Pytanie, jak w temacie, co wybrać, co jest bardziej przyszłościowe, ekonomiczne? Obecnie skończę technikum informatyczne. Czy dalej wybierać informatykę? Ludzi jest od groma teraz, jako informatyków... Może elektronikę? Albo elektrykę? Telekomunikację? Coś z branży technicznej mnie interesuje. Może iść na tę informatykę i dodatkowo iść jeszcze do jakieś technikum (elektroniczne, elektryczne) zaocznie i będę miał podstawy (owej elektoniki czy elekryki)? Może skończyć 5 letnią informatykę (mgr) i później iść na elektronikę?
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: Adifek »

Wszystkie te zawody są przyszłościowe. To zależy jeszcze co chcesz najbardziej robić, jak chcesz pracować, czy najważniejsze są zarobki. Osobiście twierdzę, że mało docenianym kierunkiem jest elektryka (a właściwie elektrotechnika) - w sumie niezbyt popularny kierunek, a z odpowiednimi uprawnieniami, zakładając firmę można trzepać ładną kasiorę z samych pieczątek...
GhostRider
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: GhostRider »

Też miałem podobny problem. Ale zdecydowałem że idę na Infę na Politechnikę Wrocławską. Progi nie są takie wysoki ea W-4 ( Elektronika) jest jednym z najlepszych wydziałów politechniki. Interesuje się też troche elektroniką, ale jakoś wolałem zawsze pobawic się w programowanie, niż grzebac w kabelkach więc wybieram infę. Bardzo pomocny jest plan studiów, popatrz sobie na uczelniach które Cię interesują jakich przedmiotów tam uczą ;] Pozdro. Nie ma sie co martwic o zatrudnienie. Ok- informatyków jest dużo, ale pytanie ilu jest DOBRYCH informatyków po naprawdę DOBRYCH uczelniach ? Poza tym po infie masz większy wybór - w zależności od specjalizacji możesz pracowac praktycznie wszędzie.
karol123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 102 razy

Post autor: karol123 »

Mógłyś mniej więcej napisać te progi GhostRider? Też zastanawiam się nad Pwr tylko waham się który wydział.
Laurearel

Post autor: Laurearel »

Oczywiście telekomunikacja Absolutnie bezkonkurencyjna z tego grona i zawsze będzie zapotrzebowanie, a jak nie - przekwalifikowanie się do IT to formalność.
xfin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: xfin »

Ja polecam przeczytać moją dyskusję z Aikonem. Powiem szczerze, że ta rozmowa pozwoliła mi patrzeć na studia troche bardziej obiektywnie. Usłyszałem zadowolonego ze studiów faceta - do tej pory każdy beształ EiT.

Zapraszam
158082.htm
ODPOWIEDZ