Informatyka, elektoktronia (telekomunikacja) czy elektyka?
Witam. W tym roku zdaję maturę i muszę zdecydować się na jakiś kierunek studiów (niestacjonarne). Pytanie, jak w temacie, co wybrać, co jest bardziej przyszłościowe, ekonomiczne? Obecnie skończę technikum informatyczne. Czy dalej wybierać informatykę? Ludzi jest od groma teraz, jako informatyków... Może elektronikę? Albo elektrykę? Telekomunikację? Coś z branży technicznej mnie interesuje. Może iść na tę informatykę i dodatkowo iść jeszcze do jakieś technikum (elektroniczne, elektryczne) zaocznie i będę miał podstawy (owej elektoniki czy elekryki)? Może skończyć 5 letnią informatykę (mgr) i później iść na elektronikę?
-
Adifek
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Wszystkie te zawody są przyszłościowe. To zależy jeszcze co chcesz najbardziej robić, jak chcesz pracować, czy najważniejsze są zarobki. Osobiście twierdzę, że mało docenianym kierunkiem jest elektryka (a właściwie elektrotechnika) - w sumie niezbyt popularny kierunek, a z odpowiednimi uprawnieniami, zakładając firmę można trzepać ładną kasiorę z samych pieczątek...
-
GhostRider
- Użytkownik

Też miałem podobny problem. Ale zdecydowałem że idę na Infę na Politechnikę Wrocławską. Progi nie są takie wysoki ea W-4 ( Elektronika) jest jednym z najlepszych wydziałów politechniki. Interesuje się też troche elektroniką, ale jakoś wolałem zawsze pobawic się w programowanie, niż grzebac w kabelkach więc wybieram infę. Bardzo pomocny jest plan studiów, popatrz sobie na uczelniach które Cię interesują jakich przedmiotów tam uczą ;] Pozdro. Nie ma sie co martwic o zatrudnienie. Ok- informatyków jest dużo, ale pytanie ilu jest DOBRYCH informatyków po naprawdę DOBRYCH uczelniach ? Poza tym po infie masz większy wybór - w zależności od specjalizacji możesz pracowac praktycznie wszędzie.
-
Laurearel
Oczywiście telekomunikacja Absolutnie bezkonkurencyjna z tego grona i zawsze będzie zapotrzebowanie, a jak nie - przekwalifikowanie się do IT to formalność.
-
xfin
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Ja polecam przeczytać moją dyskusję z Aikonem. Powiem szczerze, że ta rozmowa pozwoliła mi patrzeć na studia troche bardziej obiektywnie. Usłyszałem zadowolonego ze studiów faceta - do tej pory każdy beształ EiT.
Zapraszam
158082.htm
Zapraszam
158082.htm