Informatyka na PP a PWr

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
karol123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 102 razy

Informatyka na PP a PWr

Post autor: karol123 »

Hej , jestem tegorocznym maturzystą i zastanawiam się nad wyborem uczelni.
Mój wybór padł na informatykę , waham się między politechniką w Poznaniu a Wrocławiu.
Szukałem trochę na obu stronach politechnik i wyszukałem że na PP jest Informatyka na wydziale elektrycznym i na wydziale informatyki i zarządzania. A na PWr mamy informatyki na wydziałach elektroniki,informatyki i zarządzania oraz podstawowych problemów techniki.
Mógłby ktoś pokrótce napisać na co jest nacisk na tych wydziałach największy?
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Informatyka na PP a PWr

Post autor: Mikhaił »

Witam, największy nacisk jest na matmę fizykę no i informatykę xD, w ogóle to miałeś juz doczynienia z pisaniem programów itp? Bo znam kilka osób które sie rzuciły na informatyke (bo bajka ze pracy tyle i w ogóle) zrezygnowały po jakimś czasie bo im sie odwidziało, więc rada ode mnie taka,zobacz teraz o co w tym wszystkich chodzi i później zdecyduj. Pozdro
karol123
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na PP a PWr

Nie , nie jestem raczej z tych co tam idą i zastanawiają się od czego by tu zacząć

Wiem, że matematyka , fizyka i informatyka , jednak na pewno na niektórych wydziałach większy nacisk kładzie się na matematykę a w innych na coś innego. O takie elementy mi chodzi
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Informatyka na PP a PWr

Post autor: czeslaw »

To napiszę o PWr coś, co już pisałem na tym forum z miliard razy:

WPPT - nacisk na teorię informatyki, znaczna ilość matematyki, wysoki poziom nauczania.
Eka - przede wszystkim hardware, integracja elektroniki z informatyką
IZ - programowanie software'u - nacisk na klepanie kodu, wydział dobry dla ludzi, którzy nie chcą żeby od nich zbyt wiele wymagano.

Jeśli chodzi o to co napisał Mikhaił, to nie zgadzam się jeśli chodzi o fizykę - na wszystkich wydzialach jest jeden semestr czystej fizyki, ten przedmiot informatykom jest raczej wyjątkowo niepotrzebny. Co do nacisku na matmę to zależy gdzie, ale na moim wydziale matematyka jest nauczana w takim stopniu, w jakim jest to konieczne i nic więcej. Inaczej jest na WPPT.
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na PP a PWr

no może z fizyką to faktycznie troszke przesadziłem, nas na elektrze troche pomęczyli z fizyki, ale i tak nam sie udało bo akurat jako jeden z nielicznych roczników trafiliśmy na spoko babeczke ;D
karol123
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na PP a PWr

A mniej więcej ile trzeba mieć % z matmy i fizyki żeby się tam dostać??? W Poznaniu to wiem , że na WIiZ po 70% a na WE wystarczy zdać przedmiot na poziomie rozszerzonym
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na PP a PWr

mialem z matmy 94% (podstawowej) i fizyki 49%(rozszerzenie) i bym sie nie dostał na elektronike do Wrocławia a progi z tego co pamiętam były podobne...
Laurearel

Informatyka na PP a PWr

Post autor: Laurearel »

Mój wybór padł na informatykę ,
pah! Kolejny "ynformatyk" ?
Bo znam kilka osób które sie rzuciły na informatyke (bo bajka ze pracy tyle i w ogóle) zrezygnowały po jakimś czasie bo im sie odwidziało, więc rada ode mnie taka,zobacz teraz o co w tym wszystkich chodzi i później zdecyduj. Pozdro
Ja znam ludzi którzy skończyli, i gó*** są, nie informatycy ; p
Mógłby ktoś pokrótce napisać na co jest nacisk na tych wydziałach największy?
Ja wszędzie. Informatyki uczą zazwyczaj matematycy, którzy mają o niej blade pojęcie. Okazjonalnie fizycy, ale podobna sprawa. Czyli matmą wytępią i jest ciężko, podobnie fizyką, a informatyki nie nauczą, ale też nie będą wymagali. I w taki sposób dochodzisz do absurdu, bo :
1) albo skupiasz się na studiach, i wpadasz do worka w którym jest 80% informatyków, czyli do przeciętniaków
2) albo olewasz studia, siadasz do roboty sam, i ledwo przechodzisz do przodu, by być w 15% tych dobrych
3) albo skupiasz się na studiach, dodatkowo sam na pracy i nie masz życia, a przed komputerem spędzasz całe dnie... Ale też wpadasz do tych 15% ; ]

A 5% co zostały ? To ludzie, którzy się do tego po prostu urodzili ; )
ten przedmiot informatykom jest raczej wyjątkowo niepotrzebny.
Jasne, potem trzeba jakiś sensowny program napisać, np. syntezator mowy,a nie kolejny obliczajacy wyzacznik macierzy, i pojawia się problem. W ten sposób powstaje wspaniały zawód zwany "klepaczem kodu" zasilany gronem absolwentów ; )
Awatar użytkownika
Mikhaił
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na PP a PWr

zgodze sie w 100% z Laurearel, odnośnie tego że najlepiej olać studia i wziąć sie za prace w zawodzie. Ogólnie załuje teraz ze nie poszedłem na zaoczne i do pracy w zawodzie. Teraz skończe studia i co, bede cos umiał? pfff...jak absolwent może cos umieć skoro uczelnie nie nadążają z nową technologią? Po drugie sucha wiedza po studiach nic nie daje,przypomina mi sie sytuacja (oczywiście z opowieści) jak to jeden z wykładowców (profesor) wykładał coś o zachowaniu urządzeń w elektrowni (miał pecha bo trafił na starych wyjadaczy z elektrowni którzy studiowali zaocznie),i oczywiście zaprzeczyli temu co on mówił, sami zaczęli mówić,stał jak wryty. Chciałbym widzieć minę tego "dziada" za przeproszeniem ale miałem z nim zajęcia i nieciekawie go wspominam, zero szacunku dla studentów.
Laurearel

Informatyka na PP a PWr

Post autor: Laurearel »

Mikhaił pisze:zgodze sie w 100% z Laurearel, odnośnie tego że najlepiej olać studia i wziąć sie za prace w zawodzie. Ogólnie załuje teraz ze nie poszedłem na zaoczne i do pracy w zawodzie. Teraz skończe studia i co, bede cos umiał? pfff...jak absolwent może cos umieć skoro uczelnie nie nadążają z nową technologią? Po drugie sucha wiedza po studiach nic nie daje,przypomina mi sie sytuacja (oczywiście z opowieści) jak to jeden z wykładowców (profesor) wykładał coś o zachowaniu urządzeń w elektrowni (miał pecha bo trafił na starych wyjadaczy z elektrowni którzy studiowali zaocznie),i oczywiście zaprzeczyli temu co on mówił, sami zaczęli mówić,stał jak wryty. Chciałbym widzieć minę tego "dziada" za przeproszeniem ale miałem z nim zajęcia i nieciekawie go wspominam, zero szacunku dla studentów.
Któryś z zagranicznych ("ważniejszych") programistów na swoim blogu pisał, że największy problem wśród programistów jest to, że nie mają pojęcia o zarządzaniu i marketingu.

I święcie się z tym zgadzam. Informatyki nie można się nauczyć na uczelni. Stare przysłowie że "najlepsi informatycy to samouki" jest ciągle prawdziwe, i pewnie będzie zawsze, bo uczelnie nigdy nie zdążą za rozwojem branży. Natomiast warto inwestować w coś, co pozwoli nam zarobić (bądź przyjemniejszą pracę zrobić ;p ). Inwestowałbym w zarządzanie, jeżeli już studia. Najlepiej zaoczne (oczywiście podstawa to samokształcenie) i do tego praca w zawodzie. Po ukończeniu otwierają się ogromne perspektywy, ma sie doświadczenie, wiedzę w branży, a na dodatek pojęcie jak tym gospodarować.

W życiu trzeba sobie radzić ; )

Pozdrawiam !
PvdH
Użytkownik
Użytkownik

Informatyka na PP a PWr

Post autor: PvdH »

Ja zdaję maturę z informatyki, do tego idę na informatykę na polibudę w Poznaniu;)

co do kierunków na polibudzie poznańskiej:

WIiZ - zajebiście dużo matematyki no i Infa
WE - bardziej praktyczne, więcej informatyki, sporo fizyki też.

Do tego trzeba powiedzieć, że studenci z Polibudy to i tak praktycy.
Poznański UAM też ma wydział Informatyki i studenci z Mickiewicza wygrywają
z Polibudą Poznańską w teorii, natomiast Politechnika Poznańska miażdży ich w praktyce.
Dodatkowo trzeba dodać, że według wielu Wydział WIiZ na Polibudzie w Poznaniu jest
jednym z najlepszych wydziałów informatycznych (o ile nie najlepszym) w całej Polsce;)

A ja idę na informatykę jako właściciel firmy informatycznej i osoba zatrudniająca 7 osób więc nie narzekam;)
TDK
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Informatyka na PP a PWr

Post autor: TDK »

A ja idę na informatykę jako właściciel firmy informatycznej i osoba zatrudniająca 7 osób więc nie narzekam;)
ODPOWIEDZ