III Edycja Ogólnopolskiej Olimpiady "O Diamentowy Indeks AGH
U mnie w 6tym A= \(\displaystyle{ 2^{n+1}-1}\), B= \(\displaystyle{ n^{2}}\) , a C zrobilem w nastepujący sposób:
Jeżeli wylosujemy jako pierwszy zbiór pusty, wtedy aby zdarzenie zachodziło drugi zbiór jest dowolny (czyli \(\displaystyle{ 2^{n}}\) mozliwosci). Jezeli jako pierwszy będzie zbiór złożony z 1 elementu (takich zbiorów jest n) to drugi zbiór musi być podzbiorem zbioru złożonego z n-1 elementów (oprócz wylosowanego 1wszego) więc jest \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\) itd itp. i wyszło mi
C= \(\displaystyle{ {n \choose 0} * 2^{n} + {n \choose 1} * 2^{n-1} + {n \choose 2} * 2^{n-2} + ... + {n \choose n} * 2^{0}}\)
Może być tak ;>?
PS. no i w 5 wychodziło coś durnego, w dodatku z niewymiernościami ;s (przynajmniej mi )
Jeżeli wylosujemy jako pierwszy zbiór pusty, wtedy aby zdarzenie zachodziło drugi zbiór jest dowolny (czyli \(\displaystyle{ 2^{n}}\) mozliwosci). Jezeli jako pierwszy będzie zbiór złożony z 1 elementu (takich zbiorów jest n) to drugi zbiór musi być podzbiorem zbioru złożonego z n-1 elementów (oprócz wylosowanego 1wszego) więc jest \(\displaystyle{ 2^{n-1}}\) itd itp. i wyszło mi
C= \(\displaystyle{ {n \choose 0} * 2^{n} + {n \choose 1} * 2^{n-1} + {n \choose 2} * 2^{n-2} + ... + {n \choose n} * 2^{0}}\)
Może być tak ;>?
PS. no i w 5 wychodziło coś durnego, w dodatku z niewymiernościami ;s (przynajmniej mi )
- kluczyk
- Użytkownik

- Podziękował: 77 razy
wizzy, podpunkt c mam identycznie, jak Ty. To się w sumie zwijało teraz do \(\displaystyle{ (2+1)^{n}}\)
Coś czuję, że zadanie 5 będzie decydowało
Coś czuję, że zadanie 5 będzie decydowało
hmm pole podstawy wychodziło w 5tym chyba Pole podstawy(wzór) \(\displaystyle{ Pp= \frac{1}{2} * z^{2} * sin \beta * 8}\), gdzie \(\displaystyle{ \beta}\) = 45 stopni (8 przekątnych dzieli podstawe na 8 trójkątów) no i z=połowa przekątnej (dla każdej podstawy oczywiście inna). no i to z, np. dla tej podstawy najniższej wychodziło \(\displaystyle{ z= \frac{a}{ \sqrt{2- \sqrt{2} } }}\) stąd wnioskuje że jednak pierwiastki tak ładnie sie nie skracały :>
-
adiki
- Użytkownik

W 7 tez miałem przedział domknięty w 3 ale jeszcze dla delty równej zero było p=-7/2 ale nie zrobiłem sprawdzenia i dodałem to do wyniku. Sprawdzenia czy dla tego p rozwiązanie równania pomocniczego było z przedziału od 0 do plus nieskończoności
Spoko widzę jednak że wtedy nie ma miejsc zerowych pomocnicze no cóż mało czasu trochę było
Spoko widzę jednak że wtedy nie ma miejsc zerowych pomocnicze no cóż mało czasu trochę było
Ostatnio zmieniony 29 mar 2010, o 15:08 przez adiki, łącznie zmieniany 2 razy.
-
blost
- Użytkownik

- Podziękował: 52 razy
C mam prawie tak samo tylko jedna rzecz inna
otoz nie wiem czy mozesz zapisac
\(\displaystyle{ {n \choose 0} * 2^{n}}\) bo to nie bedzie chyba spelniac warunkow... powinno byc
\(\displaystyle{ {n \choose 0} * 2^{n-1}}\) zauważ bowiem że nie moze byc ze 2 razy wylosujemy zbior pusty bo nie beda to zbiory rozlaczne.
otoz nie wiem czy mozesz zapisac
\(\displaystyle{ {n \choose 0} * 2^{n}}\) bo to nie bedzie chyba spelniac warunkow... powinno byc
\(\displaystyle{ {n \choose 0} * 2^{n-1}}\) zauważ bowiem że nie moze byc ze 2 razy wylosujemy zbior pusty bo nie beda to zbiory rozlaczne.
cytuje z wiki:
A sumą 2 zbiorów pustych jest zbiór pusty, wiec wydaje mi się ze nie powinno się tego wykluczaćZbiory rozłączne – dwa zbiory, których część wspólna jest zbiorem pustym. Inaczej mówiąc, zbiory nie mające wspólnego elementu.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2010, o 15:09 przez wizzy, łącznie zmieniany 1 raz.
jakby nie patrzeć też nad tym sie zastanawialem
-
micha?3141
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
A udowodniliście że zbiór n-elementowy ma \(\displaystyle{ 2^{n}}\) podzbiorów czy tylko podaliście to bez dowodu bo zetną punkciki
-
Tomas_91
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
W 7 zadaniu uwzględnliście 3 przypadki czy może jeszcze o jakichś zapomniałem?
I przypadek \(\displaystyle{ p = 3}\) - 1 rozw, bo f. liniowa
II przypadek \(\displaystyle{ p \neq 3,,,,delta=0,,, -\frac{b}{2a}>0}\)
III przypadek \(\displaystyle{ p \neq 3,,,,delta>0,,,, t _{1}*t _{2} <0}\)
Ddp: \(\displaystyle{ (-2,3>}\) O czymś zapomniałem?
I przypadek \(\displaystyle{ p = 3}\) - 1 rozw, bo f. liniowa
II przypadek \(\displaystyle{ p \neq 3,,,,delta=0,,, -\frac{b}{2a}>0}\)
III przypadek \(\displaystyle{ p \neq 3,,,,delta>0,,,, t _{1}*t _{2} <0}\)
Ddp: \(\displaystyle{ (-2,3>}\) O czymś zapomniałem?
- kuba746
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
jeszcze \(\displaystyle{ \begin{cases} p \neq 3 \\ \Delta >0 \\ t_1 \cdot t_2 =0 \\ t_1 +t_2 >0 \end{cases}}\)
ale to nie zmieniało wyniku.
ale to nie zmieniało wyniku.
-
misq23
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
mówiąc szczerze to ja musiałem udowodnić to w jakiś sposób, bo nie wiedziałem tak z powietrza, że to tyle może być (choć jak powiedziała mi nauczycielka dzisiaj to jest to trochę schematyczne:/). Ja rozpisałem to jako sumę symboli Newtona i napisałem, że można to zwinąć z wzoru Newtona jako \(\displaystyle{ (1+1)^{n}}\) mam nadzieję, że mi to uznająmichał3141 pisze:A udowodniliście że zbiór n-elementowy ma \(\displaystyle{ 2^{n}}\) podzbiorów czy tylko podaliście to bez dowodu bo zetną punkciki
ale według mnie, patrząc jak oceniali poprzednie etapy, to nie powinni ucinać punktów jeśli ktoś nie uzasadniał.