[matura 2006] - matematyka, jak Wam poszło?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
faustus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: faustus »

Podstaowowa 96%-100%
Rozszerzona 94%-98%.
Wszystko zrobiłem dobrze, mam tylko jeden błąd w rozszerzonej (nie uwzględniłem przypadku k=3 w zadaniu z logarytmem), ale myślę, że mogę stracić jakieś punkty przy odpowiedziach, dziedzinach itp.
Wydaje mi się, że tegoroczna matura była sporo łatwiejsza niż zeszłoroczna.

Był tylko jeden zonk w tym zadaniu z graniastosłupem. Połowa ludzi z mojej klasy zrobiła to z ostrosłupem.
Awatar użytkownika
jakkubek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: jakkubek »

faustus pisze: Był tylko jeden zonk w tym zadaniu z graniastosłupem. Połowa ludzi z mojej klasy zrobiła to z ostrosłupem.
Niekórzy to lubią sobie utrudniać życie

Jak dla mnie to niemiecki rozszerzony był w miarę prosty.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: ariadna »

Ja też zaczęłam liczyć jak dla ostrosłupa, ale się na szczęście w porę opamiętałam:)
Niemiecki rozszerzony znośny, aczkolwiek 3 punkty za gramatykę już mi uciekły:)
Awatar użytkownika
Auryn
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Auryn »

podstawowa 98 % bo nie zrobilem napisalem ze q=-3/2 tylko od razu robilem dla q=3/2.
rozszerzona 72-80% zalezy ale tez zrobilem 2 glupie bledy rachunkowe i nie zauwazylem ze q!=0 ... do tego nie zauwzylem deltoidu w tym glupim trapezie no i indukcje zmasakrowalem wiec licze ze angol bedzie z 96/80 to sie moze dostane na infe na AGH :/

ale ogolnie to zalamka
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Yrch »

Ja mam pytanko do ludzi zdajacych na AGH. Na co dokladnie zdajecie na Informatyke czy na Informatyke Stosowana? W sumie na to 2 mniej osob sie pcha a i jakichs ciekawszych rzeczy moim zdaniem tam ucza.
maak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: maak »

A macie jakieś info ile trzebabyło mieć na infę stosowaną na agh na wydziale elektroniki i infy zeby się dostać w zeszłym roku?
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 38 razy

Post autor: rObO87 »

Do tych co myślą o Infie na AGH: jest jeden kierunek na ktory dostaniecie się znacznie łatwiej: matematyka , jak komuś malo to jest jeszcze fizyka
bartezzo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: bartezzo »

maak pisze:A macie jakieś info ile trzebabyło mieć na infę stosowaną na agh na wydziale elektroniki i infy zeby się dostać w zeszłym roku?
agh 2005/2006

inf 1169/1400 84%
inf stos 1129/1400 81 %
air 1120/1400 80%
eit 1080/1400 77%

wszystko w 1 rekrutacji, wiadomo ze bylo kilka pkt mniej juz pod koniec 2 rekrutacji
solarq
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: solarq »

Nie liczcie, ze w tym roku beda podobne progi jak rok temu. Matura była znacznie łatwiejsza, a obecnie mozna uzyskac w sumie 1000 pkt na AGH. Na Informatyke zapewne trzeba bedzie miec ok. 900+/1000, a na Informatyke Stosowana bycmoze troche mniej 850+/1000.

W tamtym roku było dokładnie 7,5 osoby na 1 miejsce na Informatyce i 6,4 osoby na miejsce na Stosowanej. Informatyka była najbardziej obleganym kierunkiem, zaraz za nia była Stosowana, Automatyka&Robotyka. Z tym, ze bylo duzo chetnych ze stara matura. Ciezko powiedziec jak to na prawde bedzie, bo poziom z matematyki byl zupełnie rozny niz rok temu, wiec trudno cokolwiek porownywac.

Rozmawialem z kolega, ktory konczy pierwszy rok na Stosowanej i mowi, ze wbrew pozorom jest to lepszy kierunek niz zwykla Informatyka. Taka opinie podziela rowniez znaczna czesc studentow. Kolega mowi, ze jest bardzo zadowlony, jego znajomosc komputera znacznie sie zwiekszyla, a na pierwszym roku "smigaja" w Pascalu, C++, MatLabie.

Ja sie wybieram na Stosowana, mam tam wejscie z racji tytulu finalisty MSZ, sprobuje złozyc podanie na zwykla Informatyke ale z punktacja 830-845/1000 czuje, ze to bedzie mało...

Pozdrawiam, powodzenia przy rekrutacji.
xmind
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xmind »

kurde no i kolejny zonk... to zadanie z trapezem- okrag zrobilem cyrklem- a reszte rysunku dlugopisem ;p mam nadzieje ze nie beda takie mendy zeby nie zaliczyc tego rysunku za "olowek"- olowek byl dopuszczalny w sumie- ah ta nowa matura...
a jesli chodzi oten kierunek to madzia jest tak... ze od poczatku 3 klasy caly czas myslalem o telekomunie- ale od niedawna zaczalem powaznie myslec nad ta automatyka- teraz to juz nawet jestem bardziej na automatyke ;p ale jeszcze zobaczymy jak to bedzie- na razie nie ma sie jeszcze co martwic na zapas tylko jeszcze fize trzeba ladnie zdac- bo na polit wroclawska trzeba
a teraz wlasnie caly czas mam metlik jeszcze odnosnie gdzie- krakow czy wroclaw- ajjj ciezki orzech do zgryznienia bedzie- ale caly czas sobie powtarzam ze bede sie martwil jak sie dostane i bede musial wybrac ;p moglibyscie jeszcze w tym aspekcie cos podpowiedziec ;d
lukaszw1987
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: lukaszw1987 »

a czy ktos z was wybiera sie na budownictwo albo architekture?
Yrch
Użytkownik
Użytkownik

Moj znajomy wybiera sie na budownictwo na PS. Coz, z tego co mowil nie poszlo mu zbyt dobrze (w znaczeniu naprawde niezbyt dobrze).
curious
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: curious »

Powiem Wam jedno, jak nie macie podstawowego pojęcia o elektronice, to nie pchajcie się na infę na wydziałach typu: elektronika, automatyka i robotyka. Raczej uniwerek w takim przypadku. Paru moich kumpli, bardzo dobrych z maty, się na tym przejechało i przepisywali się na inne wydziały/uczelnie.
siNister
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: siNister »

ja tez jestem troche zalamany z matura rozszerzona, ale z podstawy licze na 90 a z rozszerzenia na 86 no bo blad mialem tylko w tym trapezie, wogole zle zrozumialem tresc o ile mozna zle zrozumiec, co do podstawy to nie doczytalem do konca zadan, np. podaj ZWf, ale mysle, ze na PS chyba sie dostanie, tym bardziej, ze nie interesuja mnie tak kosmiczne kierunki jak informatyka, i tu zgodze sie z przedmowca, ze nie ma sie tam co pchac dla jak to sie mowi prestizu, gdyz jezeli naprawde nie ma sie pojecia o programowaniu, informatyce stosowanej, to wydacie jedynie kupe szmalu na kroki i bedziecie chodzic zestresowani przez caly rok, tak samo jest z takimi kierunkami jak np. makro, moze dla ambitnych ale tez dla realistow znajacych swoje mozliwosci, co mnie to mnie interesuje elektroenergetyka albo elektroenergetyka

ps: w tamtym roku na infe (PS) przyjmowali ok ~79 pkt, gdzie pkt to (0,4 * %podstawy + 0,6* %rozszerzenia), ale w tym roku napewno ulegnie zmianie, chociaz kto wie, teoretycznie coraz mniej ludzi sie cisnie na kierunki techniczne, i politechniki nie maja w czym wybierac, no chyba, ze chodzi o informatyke, a tak to innych kierunkach miernota jest i to jeszcze ci co sie dostaja to tez miernota -_-;;

pozdrawiam.
Yrch
Użytkownik
Użytkownik

Rok temu dolny prog na polibude slaska na infe wynosil 70,5pkt a i tak byl on o 10-1x pkt wyzszy niz na inne kierunki. Makro w moim odczuciu uczy wszystkiego i niczego, na dobra sprawe nie umiesz po tym tak naprawde nic. Co do tego, ze jest po angielsku - mialem okazje pogadac z kilkoma wykladowcami i konkluzja jest taka: jesli ktorys zna sie an tym co uczy nie umie zbytnio angielskiego i na odwrot.
Przy okazji mam pytanie moze ktos bedzie sie lepiej orietnowal, jak jest na AGH z nauka asp, ssl, kryptografii, php, mysql'a, perla (czy tego w ogole ucza?). Wiem, ze na polibudzie slaskiej na infie ucza tego wszystkiego a na AGHu?
Zablokowany