[matura 2006] Matura-Matematyka 2006
-
sqrczybyk
- Użytkownik

Ja mam pytanie odnośnie tego zadania z arkusza podstawowego, gdzie trzeba było wyliczyć, czy wystarczy kasy na zakup działki. Ja liczyłem to zadanie tak jakbym to robił w brudnopisie (pełno skreśleń, raz liczyłem w centymetrach a raz w metrach, trudno się połapać co tam właściwie wyliczałem) no ale za to końcowy wynik wyszedł dobry i odpowiedź zapisałem małym druczkiem bo nie starczyło miejsca Czy dostane maxymalną liczbę punktów za to zadanie?[/scroll]
-
siNister
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
no jak wszystko napisales to powinienes dostac to ze nakresliles, to miales do tego prawo, ja tez duzo razy cos skreslalem...
-
gruchex
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Odnośnie matury z matematyki, sadze ze poziom byl taki sobie. Ale najbarziej wkurzylo mnie to, że zalapalem takiego bloka z tym zadaniem z rurami, ze go nie ruszylem. Inne byly do zrobienia. Rozszerzony, w niektorych zadan troche przesadzili, np. jak dla mnie z zadaniem optymilizacyjnym. Tyle liczenia jescze wallem sie w srodku i mi wyszla liczba ujemna i 0 wiec jak dla mnei ten ostroslup(?) nie mial dla mnei powierzchni bocznej
I jescze dodam ze na rozszerzoej spodziewalem sie troche innych zadan, np. cos z geometrii analitycznej.
I jescze dodam ze na rozszerzoej spodziewalem sie troche innych zadan, np. cos z geometrii analitycznej.
-
Dave
- Użytkownik

Mimo ze mature pisze za dwa lata dopiero tez dodam cos od siebie : zadanie z rurami bylo chyba najlatwiejsze dla mnie, natomiast z roszerzenia wg mnie najciezsza byla indukcja
-
Alex
- Użytkownik

Idukcję już pewnie miałeś, ale skoro maturę piszesz za dwa lata to ta indukcja jeszcze do ciebie "dojdzie". Wtedy stwierdzisz, że była prosta.
Mówię to na własnym przykładzie, choć może będzie inaczej.
Mój nauczyciel uważa, że indukcji nie powinno przerabiać się w 1 klasie szkoły średniej, bo nasz umysł jeszcze do tego "nie dojrzał" i sądzę, że ma rację.
Mówię to na własnym przykładzie, choć może będzie inaczej.
Mój nauczyciel uważa, że indukcji nie powinno przerabiać się w 1 klasie szkoły średniej, bo nasz umysł jeszcze do tego "nie dojrzał" i sądzę, że ma rację.
Nie żebym zarejestrował się tu tylko po to, żeby się pochwalić wynikiem - zaraz przejdę do rzeczy....ale z podstawy powinno być 100%, z rozsz 82, pod warunkiem, że (rzecz) zaliczą mi całą indukcję, otóż: przy zapisywaniu założenia i tezy skróciłem już cały ten ciąg i pisałem tylko te wyrażenia z n (no teraz już k) bez początkowych wyrazów (liczb), myślicie, że zabiorą za to te 2 pkty?? Raczej nie powinni, bo w sumie widać, że wiem jak to się robi, tylko zapomniałem, czy cośtam
-
Dave
- Użytkownik

Ja indukcje rozumiem tylko mam zazwyczaj problemy by pod koniec tak poprzekstzalcac obie strony by L=P, trzeba bardzo duzo zaleznosci zazwyczaj zauwazac