Podstawy trygonometrii
-
zielony_liść
- Użytkownik

Podstawy trygonometrii
Witam
Czy byłby tutaj ktoś tak miły i objasnił mi podstawy trygonometrii. Wiem np że funkcje trygonometryczne to związki między długościami boków w trójkącie prostokątnym. Potrafie te boki wskazać na trójkacie. Ale jak np obliczyć sinus danego konta?
Czy byłby tutaj ktoś tak miły i objasnił mi podstawy trygonometrii. Wiem np że funkcje trygonometryczne to związki między długościami boków w trójkącie prostokątnym. Potrafie te boki wskazać na trójkacie. Ale jak np obliczyć sinus danego konta?
- Uzo
- Użytkownik

- Podziękował: 94 razy
Podstawy trygonometrii
Hmmmm podstawy mówisz Najlepiej to by było jakbyś odpowiedzi na takie " obszerne pytania " a nie konkretne szukal w tablicach Albo w necie , patrz jakie fajne
-
zielony_liść
- Użytkownik

Podstawy trygonometrii
Jak zatem obliczyć długość jednego boku, znając długość dwóch pozostałych.
Czy mówisz serio że długośći boków należy podzielić
Peter
Czy mówisz serio że długośći boków należy podzielić
Peter
-
zielony_liść
- Użytkownik

Podstawy trygonometrii
Jak na przykład w kalkulatorze wpisze 25 i klikne sinus to mi wyskakuje 0,42261826174069943618697848964773
Co to oznacza?
Co to oznacza?
-
Olo
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Podstawy trygonometrii
To oznacza, że sin25=0,42... czyli, że stosunek przyprostokątnej leżącej naprzeciw kąta 25 w trójkącie prostokątnym do przeciwprostokątnej, wynosi własnie tyle.
-
zielony_liść
- Użytkownik

Podstawy trygonometrii
Czy wartości sinus kosinus ect mają zastosowanie we wszystkich trójkątach. Tam gdzie nie ma kąta prostego nie ma też przeciwprostokątnej. Do czego się odnieść
- Grzegorz Getka
- Użytkownik

-
zielony_liść
- Użytkownik

Podstawy trygonometrii
Jest tam mowa o przeciwprostokątnej, która nie występuje we wszystkich trójkatach
- juzef
- Użytkownik

Podstawy trygonometrii
W żadnym z tych twierdzeń nie ma mowy o przeciwprostokątnej. W kompendium znajdziesz coś o trygonometrii i związkach trygonometrycznych w trójkątach.
- Grzegorz Getka
- Użytkownik

Podstawy trygonometrii
Oczywiście, że w tych twierdzeniach nie ma w ogóle mowy o przeciwprostokatnej. W tw. sinusów potrzebny jest okrąg opisany i promień tego okręgu, a w tw. cosinusów jedynie długość dwóch boków i kąt pomiędzy nimi.
-
DonVito
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Podstawy trygonometrii
najpierw latwiej jest zapamiętac analogiczną ale prostrzą teorie tangensa i kotangensa>>
mianowicie mają trójkąt ABC przy czym kąt prosty jest A (po lewej sobie go narysuj)
to:
-tangens kąta B (poprawj wypada) to będzie odcinek |AC| podzielic na odcinek |AB|
-cotangensB |AB| podzielic na |BC|
przykład :
odcinek |AC|=√3, |AB|=3 >>> tangens B = √3/3 B= 30° (tablice z kątami i przypisanymi im wartościami masz tu>> (tam trzeba kliknąc albo na "Tablice funkcji trygonometrycznych " albo na " Wartości funkcji trygonometrycznych dla niektórych kątów" )
mam nadzieję, że niczego nie pomylilem, bez kartki to trochę trudne wytlumaczyc...
mianowicie mają trójkąt ABC przy czym kąt prosty jest A (po lewej sobie go narysuj)
to:
-tangens kąta B (poprawj wypada) to będzie odcinek |AC| podzielic na odcinek |AB|
-cotangensB |AB| podzielic na |BC|
przykład :
odcinek |AC|=√3, |AB|=3 >>> tangens B = √3/3 B= 30° (tablice z kątami i przypisanymi im wartościami masz tu>> (tam trzeba kliknąc albo na "Tablice funkcji trygonometrycznych " albo na " Wartości funkcji trygonometrycznych dla niektórych kątów" )
mam nadzieję, że niczego nie pomylilem, bez kartki to trochę trudne wytlumaczyc...
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Podstawy trygonometrii
Jedne z najlepszych tablic są u nas w Kompendium Pitagorasa w temacie Zlodieja Trygonometria bodajże. Po co szukać, jak jest wszystko i więcej na miejscu? : )