Witam,
w maju zdaję maturę rozszerzoną z informatyki (wiem - samobójstwo).
Chciałbym po prostu się dowiedzieć do czego się przyłożyć. Uczyłem się sporo już,
ale nie wiem co może konkretnie mi się przydać.
Może jest w stanie ktoś mi pomóc? Do czego przykładaliście się ucząc do tej matury,
bądź też nawet podstawowej z informatyki?
Matura z Informatyki - Do czego się przyłożyć?
-
Serphis
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
ja najbardziej przykładam wage do accessa (SQL) i pascala mysle ze na tym +znajomosc sieci (maski itp.) mozna juz sporo uciagnac
Mam nadzieję, że zrobią tę maturę w końcu jakąś sensowną bo średnia krajowa 30 % z rozszerzenia to tak trochę nie tego...
No mi osobiście też się wydaje, że bazy danych na pewno bardzo pomoga... a co o I części? Bo to mnie najbardziej interesuje. Jakieś działy może, które mógłbym przestudiować? Oprócz algorytmiki. Proszę nie krytykować pytań tylko odpowiedzieć. To bardzo pomoże wszystko..
Z góry dzieki
No mi osobiście też się wydaje, że bazy danych na pewno bardzo pomoga... a co o I części? Bo to mnie najbardziej interesuje. Jakieś działy może, które mógłbym przestudiować? Oprócz algorytmiki. Proszę nie krytykować pytań tylko odpowiedzieć. To bardzo pomoże wszystko..
Z góry dzieki
bloczki
systemy liczbowe
teoria liczb
horner, euklides, fibonacci (wszystko w rónych odmianch)
U2
IP
Złożoność obliczeniowa
Można widzieć z jakich źródeł korzystasz podczas przygotowań, bo ja również w tym roku zdaje rozszerzoną infę ??
systemy liczbowe
teoria liczb
horner, euklides, fibonacci (wszystko w rónych odmianch)
U2
IP
Złożoność obliczeniowa
Można widzieć z jakich źródeł korzystasz podczas przygotowań, bo ja również w tym roku zdaje rozszerzoną infę ??
-
Serphis
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
dolaczam sie do pytania bo ja mam tylko materialy od nauczyciela (i tak sporo przydatnych info, ale mimo wszystko)
No niestety mój nauczyciel choć z pewnością bardzo utytułowany
(doktorat robiony jeszcze w komunistycznym Leningradzie)
nie bardzo potrafi znaleźć nawet czas dla mnie. Jedyne co miałem w szkole
to office, delphi przez rok i teraz php...
Korzystam z podręczników "Zagadnienia Maturalne z Informatyki" Helionu, oba tomy.
Tutaj jest zawarte wszystko co trzeba opanować na maturę.
Najlepiej się tego trzymać i korzystać z sieci do wyszukiwania informacji i przyswajania.
Wszyscy zdajecie rozszerzenie?
(doktorat robiony jeszcze w komunistycznym Leningradzie)
nie bardzo potrafi znaleźć nawet czas dla mnie. Jedyne co miałem w szkole
to office, delphi przez rok i teraz php...
Korzystam z podręczników "Zagadnienia Maturalne z Informatyki" Helionu, oba tomy.
Tutaj jest zawarte wszystko co trzeba opanować na maturę.
Najlepiej się tego trzymać i korzystać z sieci do wyszukiwania informacji i przyswajania.
Wszyscy zdajecie rozszerzenie?
-
Laurearel
Arkusz kalkulacyjny, Access ...
Daruj sobie, dla mnie ta matura to kpina, tym bardziej jestem negatywnie do niej nastawiony, bo musiałem pisać w Windowsie, którego nie znam, zamiast na Linuxie i połowę czasu próbowałem rozkminić jak to się obsługuje (przy okazji 3 resety zaliczyłem).
Wracając do pytania : informatyki jako takiej nie ma dużo, bardziej jakieś matematyczne zadania.
Daruj sobie, dla mnie ta matura to kpina, tym bardziej jestem negatywnie do niej nastawiony, bo musiałem pisać w Windowsie, którego nie znam, zamiast na Linuxie i połowę czasu próbowałem rozkminić jak to się obsługuje (przy okazji 3 resety zaliczyłem).
Wracając do pytania : informatyki jako takiej nie ma dużo, bardziej jakieś matematyczne zadania.
Laurearel, prawda, ja mam to samo, specjalnie musiałem instalować Windowsa na VirtualBoxie, żeby odpalić jakiś sensowny program delphi i office'a;/
Co prawda istnieje mozliwość wybrania Linuxa i alternatyw, ale mi dyrektor powiedział, żebym nie robił problemów, kiedy mają już wszystko przystosowane pod Windows.
I tak moim zdaniem zadania z excella w porównaniu z Delphi to z zamkniętymi oczami. Przerabialiście maturę z zeszłego roku? Pierwsza część była banalna w porównaniu z poprzednimi maturami. Chciałbym żeby poszli właśnie tym tropem w tym roku. Wydaje mi się, że oni ciągle szukają optymalnego poziomu. Bo teraz matura z informatyki jest najtrudniejsza z wszystkich możliwych (mówie o rozszerzeniu bo podstawowa to od niechcenia mozna rozwiazac)
Co prawda istnieje mozliwość wybrania Linuxa i alternatyw, ale mi dyrektor powiedział, żebym nie robił problemów, kiedy mają już wszystko przystosowane pod Windows.
I tak moim zdaniem zadania z excella w porównaniu z Delphi to z zamkniętymi oczami. Przerabialiście maturę z zeszłego roku? Pierwsza część była banalna w porównaniu z poprzednimi maturami. Chciałbym żeby poszli właśnie tym tropem w tym roku. Wydaje mi się, że oni ciągle szukają optymalnego poziomu. Bo teraz matura z informatyki jest najtrudniejsza z wszystkich możliwych (mówie o rozszerzeniu bo podstawowa to od niechcenia mozna rozwiazac)
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Trzeba było się kłócić, bo masz do tego prawo i masz prawo tego żądać. A konsekwencji, tego, że się 'stawiasz' nie poniósłbyś, bo już opuszczasz tę szkołę. O ile można to nazwać szkołą, skoro takie rzeczy robią...PvdH pisze: