zadania optymalizacyjne - tegoroczna matura
-
fivi91
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Czy ktoś sie orientuje czy na tegorocznej maturze z matmy będą obowiązywały zadania optymalizacyjne? W informatorze tym, ani z 2008r. nie ma na ten temat nic wspomniane, ale zawsze może to być jakiś poddział stereometrii którego się osobno nie nazywa... a poza tym jest to jako osobny dział w Kiełbasie
-
tometomek91
- Użytkownik

- Podziękował: 284 razy
Oczywiście, że obowiązują, a Kiełbasa rządzi się swoimi działami
-
szymek
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
Ale to stosunkowo krótki dział. Btw. fivi możesz mi powiedzieć, jak wyglądało Twoje przerabianie Kiełbasy? Mam na myśli czy na przykład Stereometrie trzaskałaś całą zadanie w zadanie, czy wybierałaś jakieś konkretne. Osobiście jestem na takim etapie, że została mi geometria analityczna(zadania czerwone), Trygonometria(czerwone) i Stereometria(czerwone, już koło 20 mam zrobione). Oczywiście zielone wszystkie mam już skończone w obu książkach. Pytam bo widzę, że w większości zadań wyniki wychodzą z funkcjami trygonometrycznymi w tle, do tego kilka razy zdarzyło się już tak że poszedłem inną drogą i choć wyliczyłem to o co prosili, to droga(czytaj funkcje) były inne i tak trochę mozolnie to dla mnie wygląda.
Dzięki za odpowiedź.
Dzięki za odpowiedź.
- qba1337
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Pisałem rok temu to obowiązywały zadania optymalizacyjne ale tylko te które wymagały użycia funkcji kwadratowej. Te do których rozwiązania 3ba używać pochodnych nie obowiązują.
-
fivi91
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Zadania z Kiełbasy robiłam praktycznie wszystkie, po kolei. Czasem tylko omijałam te które już z treści sugerowały że są bardzo proste. Ale tak ogólnie to zadanie po zadaniu, podstawe i rozszerzenie.
W stereometrii i planimetrii wyniki z funkcjami trygonometrycznymi to norma. A jeśli wychodzi ci inny wynik niż jest z tyłu w książce, to się tym nie przejmuj. Prawdopodobnie po (mozolnych ) przekształceniach twojej odpowiedzi wyjdzie ci to samo. Ja już nie przekształcałam i tylko jak miałam wątpliwości to dawałam komuś innemu do rozwiązania lub matematyczce do sprawdzenia. Przez steometrie i jej wyniki po prostu trzeba przebrnąć
W stereometrii i planimetrii wyniki z funkcjami trygonometrycznymi to norma. A jeśli wychodzi ci inny wynik niż jest z tyłu w książce, to się tym nie przejmuj. Prawdopodobnie po (mozolnych ) przekształceniach twojej odpowiedzi wyjdzie ci to samo. Ja już nie przekształcałam i tylko jak miałam wątpliwości to dawałam komuś innemu do rozwiązania lub matematyczce do sprawdzenia. Przez steometrie i jej wyniki po prostu trzeba przebrnąć
-
G.BEST7
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
jw.
Mi też wyniki często wychodziły inne, w planimetrii to norma, po przekształceniu otrzymasz to samo. Zależy od rozumowania i sposobu rozwiązania problemu. Ja robię tylko te czerwone z zadań maturalnych, wprowadzające robiłem tylko w planimetrii, bo nie czułem się z niej mocny. Właśnie przerobiłem ten dział, zajęło mi to ze 3 tygodnie, niezbyt wytężonej pracy. Do tej pory przez wszystkie działy szedłem jak burza, a po przerobieniu materiału, nie miałem jakichkolwiek trudności z zadaniami.
Niestety w temacie planimetrii czasem trafiam na zadanie, które ciężko mi ruszyć.
Do przerobienia została mi jeszcze geometria analityczna, stereometria i prawdopodobieństwo. Powinienem dać radę do maja.
A tak btw, gdzie na studia się wybieracie?
Mi też wyniki często wychodziły inne, w planimetrii to norma, po przekształceniu otrzymasz to samo. Zależy od rozumowania i sposobu rozwiązania problemu. Ja robię tylko te czerwone z zadań maturalnych, wprowadzające robiłem tylko w planimetrii, bo nie czułem się z niej mocny. Właśnie przerobiłem ten dział, zajęło mi to ze 3 tygodnie, niezbyt wytężonej pracy. Do tej pory przez wszystkie działy szedłem jak burza, a po przerobieniu materiału, nie miałem jakichkolwiek trudności z zadaniami.
Niestety w temacie planimetrii czasem trafiam na zadanie, które ciężko mi ruszyć.
Do przerobienia została mi jeszcze geometria analityczna, stereometria i prawdopodobieństwo. Powinienem dać radę do maja.
A tak btw, gdzie na studia się wybieracie?
-
szymek
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
Można powiedzieć, że z grubsza skończyłem. Wybieram się na UEK Teraz chyba czas na mały revision, bo troche się pozapominało z działów, które robiłem w okolicach listopada
Ja także na UEK. A przynajmniej chciałabym, bo póki co jakoś nie ogarniam tego wszystkiego.