III Edycja Ogólnopolskiej Olimpiady "O Diamentowy Indeks AGH
-
adiki
- Użytkownik

To co rozumiem że wszyscy piszemy na 100? A może wszyscy na 0 i wtedy każdy będzie laureatem 1 stopnia jako że każdy uzyska najlepszy wynik i wszyscy dostaniemy indeksy
-
misq23
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
@adiki
niestety, ale i tak progiem minimum zdaje się być próg uzyskania 70% także nie wiem czy da jakieś korzyści 0 a poza tym, choćby się wszyscy ugadali to zawsze w każdej grupie znajdą się jacyś konficenci co się wyłamią
ale to nie istotne, mierzmy w 100% to będzie lepiej
tak w ogóle to jestem szczerze zaskoczony wynikami. 82% a liczyłem na nieco ponad 60 nie licząc na awans po tak błahych a istotnych błędach na II etapie. Miłe zaskoczenie
Budynek A4, sala 3
Jakie przewidujecie działy ? Stereometria zdaje się być pewniakiem
Waszym zdaniem możliwe jest wystąpienie czegoś z analizy poza granicami funkcji/ciągów ?
niestety, ale i tak progiem minimum zdaje się być próg uzyskania 70% także nie wiem czy da jakieś korzyści 0 a poza tym, choćby się wszyscy ugadali to zawsze w każdej grupie znajdą się jacyś konficenci co się wyłamią
ale to nie istotne, mierzmy w 100% to będzie lepiej
tak w ogóle to jestem szczerze zaskoczony wynikami. 82% a liczyłem na nieco ponad 60 nie licząc na awans po tak błahych a istotnych błędach na II etapie. Miłe zaskoczenie
Budynek A4, sala 3
Jakie przewidujecie działy ? Stereometria zdaje się być pewniakiem
Waszym zdaniem możliwe jest wystąpienie czegoś z analizy poza granicami funkcji/ciągów ?
-
nikasek11
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
99%, Budynek B7 sala 1.8
Myślę,że na pewno będzie stereo i rachunek prawdopodobieństwa; Może będzie przebieg zmienności funkcji? Szkoda, że to dopiero 3 edycja konkursu i nie ma o co opierać przypuszczeń ani na czym potrenować...
Myślę,że na pewno będzie stereo i rachunek prawdopodobieństwa; Może będzie przebieg zmienności funkcji? Szkoda, że to dopiero 3 edycja konkursu i nie ma o co opierać przypuszczeń ani na czym potrenować...
Nie sądzę, żeby było coś ponad granice funkcji/ciągów .
Stereometria i rachunek prawdopodobieństwa rzeczywiście są baaaaardzo prawdopodobne.
I może coś z trygonometrii, bo w drugim etapie było strasznie proste.
Stereometria i rachunek prawdopodobieństwa rzeczywiście są baaaaardzo prawdopodobne.
I może coś z trygonometrii, bo w drugim etapie było strasznie proste.
-
kubek1
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Przebieg zmienności funkcji masz na konkursie PW, jeśli będziesz mieć takie (nie)szczęście, że na nie trafisz, bo trochę roboty z tego typu zadaniami jest.
-
adiki
- Użytkownik

To w sumie niech będzie ustawmy się na te 100% a jak są konfidenci i będą chcieli się wyłamać no to już trudno, przeżyjemy pozdrawiam i życzę powodzenia
Przyda się:) A może wrzuciłby ktoś jakieś zadanko żeby się nie nudzić?
-
szymek12
- Użytkownik

- Podziękował: 136 razy
Chciałem skromnie zauważyć, że w rzeczywistości wcale nie ci najlepsi mają 100%, ale ci, co wstrzelą się w klucz. A zauważyłem, że klucz jest niestety podobny do maturalnego - opiera się na schematach a nie na logicznym rozumowaniu ;
-
adiki
- Użytkownik

nikasek11 pisze:99%, Budynek B7 sala 1.8
a możesz podać swoje rozwianie zadania 7 podpunkt C pewnie miałeś dobrze skoro straciłeś gdzieś tylko jeden punkt?
szymek12
Myślę że jak ktoś logicznie myśli i jest sprytny to obiera taką drogę która zawarta jest w kluczu po za tym uważam że alternatywne rozwiązania równie skuteczne też są wysoko oceniane.
-
nikasek11
- Użytkownik

No właśnie sama nie wiem jak to sie stało nie rozpatrywałam zadnych dodatkowych opcji ( tzn na pewno ze parzyste i nieparzyste) ale jakoś nie kombinowałam jak ludzie na forum. Niestety nie jestem w stanie teraz podać mojego dokładnego rozwiązania bo to było jakiś czas temu.
W ogóle to nie wiecie czy jest jakiś wgląd do swojej pracy?
W ogóle to nie wiecie czy jest jakiś wgląd do swojej pracy?
-
Tomas_91
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Jak Wam idą przygotowania do III etapu? Jak podejrzewacie, z czego będą zadania ;> Myślicie że może pojawić się zadanie z wyznaczania ekstremum funkcji? Moim zdaniem będzie prawdopodobieństwo, coś z wykorzystaniem wzorów trygonometrycznych, granica i pewnie coś z geometri przestrzennej. Jakie są wasze typy ? ;D
-
nikasek11
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to +\infty} ( \sqrt[3]{n ^{6}+5n ^{4}} - n^{2}) = \lim_{n \to +\infty } ( \sqrt[3]{n ^{6}+5n ^{4}} - n^{2})* \frac{\sqrt[3]{(n ^{6}+5n ^{4}) ^{2}}+n ^{2} \sqrt[3]{n ^{6}+5n ^{4}}+n ^{4}}{\sqrt[3]{(n ^{6}+5n ^{4}) ^{2}}+n ^{2} \sqrt[3]{n ^{6}+5n ^{4}}+n ^{4}}=\lim_{ n\to +\infty} \frac{n^{6}+5n^{4}-n^{6}}{ \sqrt[3]{n^{12}+10n^{10}+25n^{8}}+ \sqrt[3]{n^{12}+5n^{10}}+n^{4}}=\lim_{ n\to +\infty} \frac{5n^{4}}{ \sqrt[3]{n^{12}+10n^{10}+25n^{8}}+ \sqrt[3]{n^{12}+5n^{10}}+n^{4}}}\)
Teraz dzielę wszystko przez \(\displaystyle{ n^{4}}\)
Granica równa się \(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\)
Teraz dzielę wszystko przez \(\displaystyle{ n^{4}}\)
Granica równa się \(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\)
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

Orientuje się ktoś czy AGH oferuje za ten konkurs jakieś nagrody oprócz indeksów? Jeśli tak, to czego można się spodziewać?
-
adiki
- Użytkownik

ale materializm sam indeks to już wielka nagroda szczególnie ten najwyższego stopnia -- 22 mar 2010, o 21:21 --to może jakaś granica to rozpykania \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{ \sqrt[3]{1+2x}- \sqrt[7]{1+x} }{x}}\)