Kangur 2010r.
-
korzenek
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kangur 2010r.
w 29 ze studenta można było podstawić 6 od razu i zauważyć że 3 musi dzielić f(6) czyli odp a)
Kangur 2010r.
Pamietacie moze po jakim czasie w poprzednich latach pojawialy sie odpowiedzi na stronie ??
-
binaj
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Kangur 2010r.
potwierdzamtimon92 pisze:Poprawne odpowiedzi do studenta:
01. B 11. D 21. C
02. C 12. A 22. D
03. D 13. C 23. E
04. D 14. C 24. B
05. D 15. B 25. B
06. D 16. A 26. C
07. E 17. C 27. C
08. B 18. A 28. E
09. E 19. A 29. A
10. E 20. E 30. C
liczę na 138,75
ciekawe czy utrzymają zeszłoroczne progi na Laureata
funkcja nie jest w całkowite tylko w rzeczywiste, więc tak nie można, ale istotnie A pasujekorzenek pisze:w 29 ze studenta można było podstawić 6 od razu i zauważyć że 3 musi dzielić f(6) czyli odp a)
- atimor
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Kangur 2010r.
Jaka odp. powinna być w zad 18, w Kadecie?
Bo teoretycznie to nie napisali ani że ma być DOKŁADNIE 5 obszarów, ani czym wg nich jest ów "obszar". Jest wiele możliwości interpretacji: jeśli obszarem ma być ograniczona część płaszczyzny to prawidłowa odpowiedź C jednak wtedy nie cała płaszczyzna jest podzielona. Jeśli może być po prostu wydzielony ale niekoniecznie ograniczony to pytanie czy 5 dokładnie czy 5 co najmniej (bo w treści zadania kładziony jest nacisk na to że liczba prostych ma być możliwie najmniejsza). Jednak to, że ma być najmniejsza traci sens przy odpowiedzi B, gdyż 4 jest JEDYNĄ liczbą prostych, które dzielą płaszczyznę na dokładnie 5 obszarów (gdy są równoległe). Jeśli jednak interpretować jako co najmniej 5, to oczywistą i intuicyjną odpowiedzią jest A - 3.
A wy co o tym myślicie? Czy za bardzo to przekombinowana interpretacja czy ewentualnie zadanie nie do końca jasne...
Bo teoretycznie to nie napisali ani że ma być DOKŁADNIE 5 obszarów, ani czym wg nich jest ów "obszar". Jest wiele możliwości interpretacji: jeśli obszarem ma być ograniczona część płaszczyzny to prawidłowa odpowiedź C jednak wtedy nie cała płaszczyzna jest podzielona. Jeśli może być po prostu wydzielony ale niekoniecznie ograniczony to pytanie czy 5 dokładnie czy 5 co najmniej (bo w treści zadania kładziony jest nacisk na to że liczba prostych ma być możliwie najmniejsza). Jednak to, że ma być najmniejsza traci sens przy odpowiedzi B, gdyż 4 jest JEDYNĄ liczbą prostych, które dzielą płaszczyznę na dokładnie 5 obszarów (gdy są równoległe). Jeśli jednak interpretować jako co najmniej 5, to oczywistą i intuicyjną odpowiedzią jest A - 3.
A wy co o tym myślicie? Czy za bardzo to przekombinowana interpretacja czy ewentualnie zadanie nie do końca jasne...
-
mimo
- Użytkownik

Kangur 2010r.
Widzę, że większość na forum to kadeci i studenci ale może ktoś ma i udostępni arkusze z zadaniami do Malucha. Proszę...
-
lolks123
- Użytkownik

Kangur 2010r.
Witam! Mam pytanie, zawsze kangur mi słabo szedł, jednak w tym roku jakoś lepiej poszło Pisałem kadeta i mam takie pytanie, jeżeli jakimś cudem bym zdobył ok. 140pkt. to co za taki wynik jest ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
lolks123
- Użytkownik

Kangur 2010r.
To nieźle, jednak nie zauważyłem, że nie zaznaczyłem 3 zadań Czyli będę miał jakieś 137, z tego co widziałem w innym temacie, za taki wynik laureata już nie ma, ale i tak nieźle
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Adami07
- Użytkownik

Kangur 2010r.
Ja sądzę, że zadanie nie jest do końca jasne, ale poprawna odpowiedź to B. Gdyby chodziło o co najmniej 5 obszarów, to tak by napisano. Chociaż rzeczywiście dziwne, dlaczego w pytaniu jest "Najmniejszą liczbą prostych..", skoro 4 proste to jedyna możliwa ilość.atimor pisze:Jaka odp. powinna być w zad 18, w Kadecie?
-
rodzyn7773
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Kangur 2010r.
Zaproponuję inne rozwiązanie (chyba prostsze):timon92 pisze:student 24. (2,0) majoryzuje (x,y) majoryzuje (1,1), czyli z nierówności Karamaty i funkcji wypukłej \(\displaystyle{ x^3}\) w przedziale \(\displaystyle{ <0,\infty>}\) mamy natychmiast \(\displaystyle{ 8 = 2^3 + 0^3 \ge x^3 + y^3 \ge 1^3+1^3 = 2}\)
Z warunków zadania: \(\displaystyle{ x+y=2 \\ y=2-x}\)
\(\displaystyle{ x^3+y^3=(x+y)(x^2-xy+y^2)=(x+y)[(x+y)^2-3xy]=2*(2^2-3xy)}\)
Teraz zostaje podstawić:
\(\displaystyle{ y=2-x}\)
Otrzymujemy funkcję kwadratową, szukamy jej najmniejszej i największej wartości w przedziale <0,2>.
Kangur 2010r.
ja pisałem Benjamina, klasa 5, rzeczywiście spadają z zadaniami...
Benjamin z 1991 roku był o wiele wiele trudniejszy niż dzisiejszy. W Benjaminie z 1991 roku nie umiałem rozwiązać ok. 10 zadań, a dzisiaj? Wszystko rozwiązane! Wystarczyło 70 minut.
W czasie konkursów stres dekoncentruje umysł i ciężej się myśli, chociaż jak poćwiczysz (rozwiążesz co najmniej 5 testów) to trafią się takie zadania, które rozwiążesz bez żadnego myślenia, rach ciach i gotowe. Ja się ciągle dekoncentruję przy takiego typu konkursach, ale zawsze mi idzie super, zwykle 2-4 błędy (na 30 możliwych)
Benjamin z 1991 roku był o wiele wiele trudniejszy niż dzisiejszy. W Benjaminie z 1991 roku nie umiałem rozwiązać ok. 10 zadań, a dzisiaj? Wszystko rozwiązane! Wystarczyło 70 minut.
W czasie konkursów stres dekoncentruje umysł i ciężej się myśli, chociaż jak poćwiczysz (rozwiążesz co najmniej 5 testów) to trafią się takie zadania, które rozwiążesz bez żadnego myślenia, rach ciach i gotowe. Ja się ciągle dekoncentruję przy takiego typu konkursach, ale zawsze mi idzie super, zwykle 2-4 błędy (na 30 możliwych)
Kangur 2010r.
Jak jest z tym liczeniem punktów w studencie w 2 lub 3 klasie liceum ? podobno studenci z drugiej klasy maja jakies bonusy ? ktos cos wie ?