Dla jakich wartośći parametru p pierwiastki równania
\(\displaystyle{ x^{3} + px^{2} + (p+2)x + 3}\)
tworzą ciąg arytmetyczny.
Doszedłem do tego, że -1 jest pierwiastkiem niezależnym od p, oraz że -1 nie jest środkowym elementem ciągu (możemy przyjać więc, że jest pierwszym) i utknąłem.
Bardzo proszę o wskazówkę dotyczącą rozwiązania tego zadania.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Wielomian 3 stopnia, parametr, ciąg arytmetyczny
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Skoro \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu to podziel go przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) i zostanie Ci równanie kwadratowe które musi zawierać dwa pierwiastki. Możesz albo je obliczyć i korzystając z własności ciągu arytmetycznego policzyć \(\displaystyle{ p}\), albo skorzystać ze wzorów Viete'a (nie wiem czy się tutaj opłaca, bo nie robiłem tego zadania).
Na pewno możesz przyjąć, że \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwszym wyrazem ciągu?
Na pewno możesz przyjąć, że \(\displaystyle{ -1}\) jest pierwszym wyrazem ciągu?
-
Papkin
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Podzielilem juz to wczesniej, ale nie otrzymalem nic ciekawego, a wzory viete'a nic ciekawego nie daje. Moge przyjac, ze -1 jest pierwszym elementem bo podstawiajac -1 jako srednia arytmetyczna dwoch sasiednich otrzymalbym xowa wspolrzedna wierzcholka podzielona na dwa, a tym samym wartosc parametru p. Podstawiajac ja do otrzymanego rownania kwadratowego otrzymalbym delte mniejsza od O - sprzecznosc z zalozeniem, ze istnieja 3 miejsca zerowe rzeczywiste.
-
Papkin
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Dobra, nie wiem co w tym miałem za problem. Wyzerowałem wielomian i wyszło bez problem jak zabrałem się za to na świeżo.