Zbadaj zbieżność szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: Dudas »

Witam

Mam do zbadania zbieżność następującego szeregu :
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{n} + n\pi)}\)

Z warunku koniecznego :

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} sin(\frac {1}{n} +n\pi) = 0}\)

Wynika to z tego że dla \(\displaystyle{ n \in N}\) \(\displaystyle{ sin(n\pi) = 0}\)

Teraz warunek wystarczający mnie pokonał. Mam do dyspozycji kryteria porównawcze, całkowe, D'Alamberta i ilorazowe

Wiedząc że \(\displaystyle{ n \in N}\), doprowadziłem szereg do następującej postaci :
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{n} + n\pi) = \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{2n}) -\sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{2n-1})}\)

Teraz wystarczy pokazać że szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{n})}\) jest zbieżny, to wtedy \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{2n})}\) jest zbieżny i szereg początkowy też jest zbieżny, tylko jak to zrobić? Za wszelkie wskazówki z góry dzięki
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 75 razy

Zbadaj zbieżność szeregu

Post autor: Zordon »

Nie wiem w jaki sposób udało Ci się dojść do takiej dziwnej postaci, ale szereg\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{n})}\) jest rozbieżny, więc nie tędy droga. Rozpisz to ze wzoru na sinus sumy kątów.
Dudas
Użytkownik
Użytkownik

Zbadaj zbieżność szeregu

właśnie to zrobiłem

\(\displaystyle{ sin(\frac {1}{n} + n\pi) = sin(\frac {1}{n})cos(n\pi) + sin(n\pi)cos(\frac{1}{n})}\)

A że dla \(\displaystyle{ n \in N}\) \(\displaystyle{ sin(n\pi) = 0}\) dostajemy :

\(\displaystyle{ sin(\frac {1}{n} + n\pi) = sin(\frac {1}{n})cos(n\pi)}\)

I teraz dla parzystych \(\displaystyle{ n}\), \(\displaystyle{ cos(n \pi) = 1}\), a dla nieparzystych jest równy \(\displaystyle{ -1}\), więc dostajemy :
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{n} + n \pi) = \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{2n}) - \sum_{n=1}^{\infty} sin(\frac {1}{2n-1})}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik

Zbadaj zbieżność szeregu

Wcale nie, ostatnie przejście jest złe.
Poza tym nie zawsze można napisać, że: \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }(a_n-b_n)= \sum_{n=1}^{ \infty }a_n- \sum_{n=1}^{ \infty }b_n}\)
Tu akurat nie można.
Dudas
Użytkownik
Użytkownik

Zbadaj zbieżność szeregu

To jak inaczej to zrobić? Ta różnicę wykombinowałem przez rozpisanie pierwszych paru wyrazów więc rzeczywiście może to być niewłaściwe.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik

Zbadaj zbieżność szeregu

wychodzi \(\displaystyle{ \sum_{}^{} (-1)^nsin( \frac{1}{n})}\), co dalej? Znasz jakieś kryterium dla szeregów o wyrazach naprzemiennego znaku?
ODPOWIEDZ