[Nierówności] wykazanie nierówności

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 178 razy

Post autor: robin5hood »

Niech \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) i \(\displaystyle{ a+b+c=3}\). Pokaż że
\(\displaystyle{ \frac{1}{2+a^2b}+\frac{1}{2+b^2c}+\frac{1}{2+c^2a} \le \frac{3}{5}+\frac{2(a^3+b^3+c^3)}{15}}\)
frej

Post autor: frej »

Zapiszmy ją jako \(\displaystyle{ \sum \frac{15}{2+a^2b} \le 9+2\sum a^3}\). Na mocy HM-GM mamy
\(\displaystyle{ 5\sum \frac{3}{1+1+\frac{1}{\frac{1}{a^2b}}}\le 5\sum \sqrt[3]{\frac{1}{a^2b}} = 5\sum \frac{1}{a} \sqrt[3]{\frac{a}{b}}}\)

Z ważonego Jensena mamy nierówność dla wklęsłej funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x^\frac{1}{3}}\) otrzymujemy
\(\displaystyle{ 5\sum \frac{1}{a} f(\frac{a}{b})\le 5 \sum \frac{1}{a} f\left( \sum \frac{\frac{a}{b} \cdot \frac{1}{a}}{\sum \frac{1}{a}} \right)=5\sum \frac{1}{a}}\)

Żeby dowieść nierówności wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ 5\sum \frac{1}{a} \le 9+ 2\sum a^3}\).
Ponieważ \(\displaystyle{ 2x^3+3-\frac{5}{x} \ge 11(x-1) \;\; \Leftrightarrow \; \; 2\frac{(x-1)^2}{x} \left( x^2+2x+3 \right) \ge 0}\), więc
\(\displaystyle{ 2\sum a^3 +9 -5\sum \frac{1}{a} \ge 11 \sum (a-1)=0}\)

Mam nadzieję, że się nie pomyliłem
kubek1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: kubek1 »

Masz błąd na samym początku, bo wziąłeś w drugiej linijce zamiast \(\displaystyle{ a^2b}\) \(\displaystyle{ 1/(a^2b)}\)
frej

...
No cóż, będę próbował dalej. Swoją drogą ciekaw jestem jak tego nie zauważyłem wcześniej
schmude
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: schmude »

Ale to jest przecież tylko literówka i frej zastosował nierówność o średnich jakby tam było \(\displaystyle{ a^2b}\).

Ja bym się przyczepił jak już to do dalszej części. Jeśli chodzi o wagi to o ile się nie mylę, to muszą się one sumować do 1, natomiast w poleceniu jest, że suma odwrotności wag wynosi 3.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

przyjrzyj się dokładniej. wagi są równe
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{a} }{\frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c}}}\) itd
schmude
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: schmude »

Już widzę. Racja
frej

Ech, jak łatwo sprawić, żebym uwierzył w błąd w moim rozwiązaniu Już poprawiam zapis, do którego przyczepił się kubek1, Mam nadzieję, że teraz jest OK. Umie ktoś udowodnić tę nierówność ładniej? Chętnie zobaczyłbym jakieś zgrabniejsze rozwiązanie niż te moje.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

jeszcze jedna literówka- jak używasz Jensena to tam po lewej stronie powinno być 5 a nie 6.
ODPOWIEDZ