\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{e ^{x}(3x ^{2} -2x - 2) }}\)
Wyszło mi:(-2,\(\displaystyle{ \frac{e ^{2}}{14}}\)) jako MAX i (\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\),\(\displaystyle{ -2e ^{ \frac{2}{3} }}\)) jako MIN. Nie jestem pewny, czy to wszystkie ekstrema jakie można było znaleźć. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Wyznacz wszystkie ekstrema lokalne(określi ich rodzaj) funkc
\(\displaystyle{ f(x)'= \frac{3x ^{2}+4x -2 }{e ^{x} ^{} (3x ^{2} -2x-2) ^{2} }}\)
Ekstrema jakie policzyłem są raczej dobre, ale też proszę o sprawdzenie. Bardziej chodzi mi o to, czy nie ma ich więcej. Bo mogą chyba jeszcze jakieś być z warunku wystarczającego do istnienia ekstremum. I tego właśnie nie jestem pewien.
-- 28 lut 2010, o 17:35 --
Podbijam i jeszcze raz proszę o pomoc.-- 1 mar 2010, o 14:09 --Nikt mi nie pomoże? Proszę:)
Ekstrema jakie policzyłem są raczej dobre, ale też proszę o sprawdzenie. Bardziej chodzi mi o to, czy nie ma ich więcej. Bo mogą chyba jeszcze jakieś być z warunku wystarczającego do istnienia ekstremum. I tego właśnie nie jestem pewien.
-- 28 lut 2010, o 17:35 --
Podbijam i jeszcze raz proszę o pomoc.-- 1 mar 2010, o 14:09 --Nikt mi nie pomoże? Proszę:)
- Mapedd
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
zerowac moze sie tylko licznik, a tam masz funcje kwadratowa ktora ma maksymalnie dwa pierwiastki, wiec ta funkcja nie moze miec wiecej niz dwa ekstrema