ciag arytmetyczny i geometryczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Agusia01
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Agusia01 »

Trzy liczby a,b,c, których suma jest równa (-6), tworzą w podanej kolejności rosnący ciąg arytmetyczny. Jeśli dodamy do tych liczb odpowiednio 9,8,15, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.

wyszło mi b= -2
marszalos
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: marszalos »

\(\displaystyle{ b}\) wyszło Ci dobrze, teraz należy wykorzystać dane z zadania do obliczenia pozostałych wyrazów tego ciągu. Pamiętaj, że ma on być rosnący, wtedy tylko jedno z dwóch rozwiązań jest poprawne
Agusia01
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Agusia01 »

bardzo mi "pomogła" twoja odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2010, o 18:24 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: a co, czekasz na gotowca? za takie coś to się płaci. Nie zwracaj się w ten sposób do udzielających pomocy bo nikt nie będzie chciał Ci pomagać
marszalos
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: marszalos »

Równanie kwadratowe potrafisz rozwiązywać? A zależność między wyrazami w ciągu geometrycznym i arytmetycznym?
ciąg arytmetyczny o wyrazach a,b,c: \(\displaystyle{ b = \frac{a+c}{2}}\)
ciąg geometryczny o wyrazach a,b,c: \(\displaystyle{ b^{2} = a * c}\)
w Twoim wypadku: \(\displaystyle{ (b+8) = \sqrt{(a+9)(c+15)}}\)
\(\displaystyle{ b}\) masz już obliczone, także pozostaje Ci spełnić warunki, które zapisałem wyżej, a powinno wyjść Ci coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{cases}a+c = -4 \\ 6 = \sqrt{(a+9)(c+15)} \end{cases}}\)

Po odpowiednim podstawieniu i rozwiązaniu równanie kwadratowego, wyjdą Ci dwa ciągi. Jeden należy odrzucić. Potrzeba jeszcze czegoś do rozwiązania tego zadania?
ODPOWIEDZ