LXI OM - II etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

LXI OM - II etap

Post autor: SaxoN »

Ja jestem bardzo zadowolony z tegorocznego II etapu... Zadania były może niezbyt szczęśliwe, przez złe zbalansowanie poziomu trudności. 1, 2 i 4 były zbyt łatwe- powinno być tylko jedno tak proste zadanie na cały II etap. Z kolei 3 było minimalnie zbyt trudne- jako jedynego zadania nie dociągnąłem tego do końca. W ogólności wszystkie bez trzeciego mam zrobione, za samo trzecie będę miał 0-2 pkt. Moje rozwiązania były dość ładne, tylko w 5-tym liczyłem megapałą po rozważeniu dwóch przypadków (nierosnąca i niemalejąca) i oznaczeniu \(\displaystyle{ y=\frac{f(x)-x}{2}+y'}\) dla pewnego \(\displaystyle{ x\in \mathbbm{R}}\) oraz dowolnego \(\displaystyle{ y'\in \mathbbm{R}}\).
kareth
Użytkownik
Użytkownik

LXI OM - II etap

Post autor: kareth »

Jak ktoś się pytał to odpowiadam. 3 układał Bartosz Bzdęga z UAMu (kostrzyn rulez;P) w kazdym razie jego tez bylo zeszloroczne\(\displaystyle{ b<a \sqrt{3}}\)

W kazdym razie ja licze w tym roku na 17-19(2 na 6, funkcje mi pewnie utną na 5, i moze 2 za 6) bo nie ruszyłem stereo z zasady, a szkoda bo to mi ucina szanse;P wiec jakby nie patrzec stąpam na baardzo kruchym lodzie;D
MateuszL
Użytkownik
Użytkownik

LXI OM - II etap

Post autor: MateuszL »

Co do szóstego - byłem go pewien, po wyjściu z sali jak okazało się, że prawie nikt go nie ma, to moja pewność spadła, więc chciałem rozwiać wątpliwości prezentując na omawianiu. Po pokazaniu pojawiły się głosy sprzeciwu, które ludzie siedzący uznali za słuszne, więc zwątpiłem szczerze. Teraz jednak odtwarzam swój sposób i nie potrafię znaleźć w nim błędu, więc napiszę go z grubsza, może ktoś go znajdzie lub stwierdzi, że jednak wygląda dobrze:
Ukryta treść:    
Pisząc to jeszcze raz analizowałem i błąd nieznaleziony w dalszym ciągu, wyrwijcie mnie z tej obsesji ;] Oczywiście jak już tam pisałem, na kartce było bardziej szczegółowo, tu jest to co najważniejsze.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

LXI OM - II etap

Post autor: XMaS11 »

Tak patrze tylko, że dowód ten działa również dla n=3 ? Co oczywiście jest niemożliwe.
Błąd jest w momencie, że całość nie jest zwiększona o \(\displaystyle{ l/n}\) tylko o n-tą część sumy tych wszystkich liczb które dodałeś wcześniej.
Awatar użytkownika
Wuja Exul
Użytkownik
Użytkownik

LXI OM - II etap

Post autor: Wuja Exul »

kareth pisze:Bartosz Bzdęga
Mam na imię Bartłomiej.
Za zadanie nie wini się jego autora, ale tych, którzy je wybrali. Ponoszę więc tylko około 5% odpowiedzialności.
Życzę sukcesów, nie tylko w OM.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

LXI OM - II etap

Post autor: XMaS11 »

Moim skromnym zdaniem, to zadanie było super, panie Bartłomieju : >
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

LXI OM - II etap

Post autor: Swistak »

Do wczoraj miałem bardzo mieszane uczucia co do tego zadania, ale po rozwiązaniu, które zobaczyłem dzisiaj, też uważam, że jest super :>.
allure
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

LXI OM - II etap

Post autor: allure »

Pozwolę sobie umieścić moje rozwiązanie zad. 5. Ocencie czy jest szansa na punkty, a jeżeli tak to ile?
Ukryta treść:    
wally
Użytkownik
Użytkownik

LXI OM - II etap

Post autor: wally »

allure, jeżeli udowodniłeś, że funkcja jest różnowartościowa, to oczywiście 6, jeżeli nie to obawiam się, że 0 ponieważ jest to najważniejsza część zadania. Chyba, że to skomentowałeś w ten sposób:
"Jeżeli istnieje takie \(\displaystyle{ a}\), że \(\displaystyle{ f(a)+a =b \neq 0}\) to funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) jest monotoniczna i okresowa z okresem równym \(\displaystyle{ b}\), a więc jest stała, co jest wbrew założeniu.
allure
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

LXI OM - II etap

Post autor: allure »

Znaczy tak myślałem, że jest spora luka dlatego pełen moje rozwiązanie wygląda tak:
Ukryta treść:    
Muszę jednak mieć nadzieję, że dwa punkty wpadną...
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

LXI OM - II etap

Za dojście do nieparzystości funkcji myślę, że będą 2 punkty.
mzs
Użytkownik
Użytkownik

LXI OM - II etap

Post autor: mzs »

Firmowe rozwiązanie 6 można nieco uprościć. Niech \(\displaystyle{ a_k+a_{n+1-k}\geq2s}\) i \(\displaystyle{ k\leq (n+1)/2}\). Wtedy
\(\displaystyle{ 2s\leq a_k+a_{n+1-k}\leq a_{k-1}+a_{n+1-k}\leq ... \leq a_{2}+a_{n+1-k} \leq a_{1}+a_{n+1-k} \leq a_{1}+a_{n-k} \leq a_{1}+a_{n-k-1} \leq ... \leq a_{1}+a_{2}}\),
skąd otrzymujemy szukanych n-1 podzbiorów z wyjątkiem przypadku k=n+1-k, kiedy zamiast podzbioru \(\displaystyle{ \{a_k,a_{n+1-k}\}}\) trzeba wziąć np. \(\displaystyle{ \{a_2,a_{n-k}\}}\) (\(\displaystyle{ 2s \leq a_{2}+a_{n+1-k} \leq a_{2}+a_{n-k}}\)).
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

LXI OM - II etap

O kurde 0_0!! Genialne w swojej prostocie...
Nie wiem jak wy, ale ja nie widzę blefa, a to jest bardzo proste rozwiązanie tego niby nierobialnego dla śmiertelników zad. 6 w kilku linijkach 0_0.
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

LXI OM - II etap

Post autor: SaxoN »

Ok, to bardzo ładne, tylko jeszcze trzeba by chyba dopisać, że dzięki warunkowi \(\displaystyle{ n\geq 6}\) żadne dwójki z tych wypisanych nam się nie pokryją. Poza tym po wymyśleniu, żeby dobierać elementy zbioru dwójkami pierwszy z ostatnim itd. zrobienie zadania to formalność- chociaż nie ukrywam, że tą końcówką jest prościej.
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

LXI OM - II etap

Post autor: binaj »

ktoś orientuje się kiedy będzie lista finalistów?
ODPOWIEDZ