Dla predkosci skierowanych w ta sama strone nie ma problemu, ale tutaj ? Jak to zrobic?Dodać prędkości 0.9c i 0.9c skierowane prostopadle.
Dodawanie prostopadlych predkosci
-
tgc
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Mam nastepujace zadanko o tresci:
-
niewiadomo
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
rozrysuj te prędości i zobacz że wypadkową będziesz mogła policzyć z twierdzenia pitagorasa
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
niewiadomo, ja tu widzę sporą wadę twojego pomysłu (chociaż wpierw sam myślałem, że tak to będzie należało zrobic), gdyż wypadkowa prędkośc otrzymana tym sposobem wynosiłaby \(\displaystyle{ 0,9\sqrt{2} c\approx 1,27c}\), co jest *raczej* nieprawdopodobne. Niestety poza krytyką nie mam nic lepszego do zaproponowania.
-
tgc
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Predkosc swiatla nie moze przekroczyc 1c :U
To co zrobilem do tej pory z tym zadaniem to policzenie:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dt'}=\frac{U_y}{1-\frac{U_x*V}{c^2}}\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}\) Jest to wzor na dodawanie predkosci po osi y. Co dalej w tym tkwi pytanie?
To co zrobilem do tej pory z tym zadaniem to policzenie:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dt'}=\frac{U_y}{1-\frac{U_x*V}{c^2}}\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}\) Jest to wzor na dodawanie predkosci po osi y. Co dalej w tym tkwi pytanie?
- przemk20
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
mozna by tak ze obie predkosci sa nachylone pod kate 45 do osi x, tylko jedna w strone + a druga -, czyli predkosc wypadkowa w kierunku y bedzie 0 a wzgledem x, bedzie predkoscia wypadkowa ,
\(\displaystyle{ \\
\frac{\sqrt{2}(v+v)}{2\sqrt{1+\frac{vv}{2c^{2}}} }=\frac{\sqrt{2}0,9c}{1,405}=0,906c}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \\
\frac{\sqrt{2}(v+v)}{2\sqrt{1+\frac{vv}{2c^{2}}} }=\frac{\sqrt{2}0,9c}{1,405}=0,906c}\)
Pozdrawiam