Ekstrema dwóch zmienych
- osa
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ekstrema dwóch zmienych
musisz policzyć pochodne cząstkowe po x i po y. Potem obie mają być równe 0, więc wychodzi ci układ równań. Policzę ci po x żebyś zrozumiał. po y policz sam przy liczeniu pochodnej cząstkowej po jednej zmiennej inne zmienne traktujesz jako stałe (tak samo działa dla dowolnej liczby zmiennych)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} = 3x ^{2} +y^{3} -3}\)
inna sprawa że jak już policzysz również tę drugą i dostaniesz układ równań to możesz mieć deczko problem z jego rozwiązaniem, ale akurat ten nie powinien stanowić problemu
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} = 3x ^{2} +y^{3} -3}\)
inna sprawa że jak już policzysz również tę drugą i dostaniesz układ równań to możesz mieć deczko problem z jego rozwiązaniem, ale akurat ten nie powinien stanowić problemu
-
Kabas
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Ekstrema dwóch zmienych
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial y} = 3y ^{2} +x^{3} -3}\)
I teraz te dwa równania = 0 i wyliczyć x i y
spoko:D LIczę
Jakaś podpowiedź jak ten układ policzyć?
I teraz te dwa równania = 0 i wyliczyć x i y
spoko:D LIczę
Jakaś podpowiedź jak ten układ policzyć?
-
makan
- Użytkownik

Ekstrema dwóch zmienych
Pochodne cząstkowe są źle policzone, pamiętaj, że licząc po x traktujesz y jak stałą a licząc po y to x jest stałą.
- osa
- Użytkownik

Ekstrema dwóch zmienych
hmm.
proponuje policzyć "po chamsku" x z jednego równania i wstawić do drugiego, a potem skrócić tyle ile sie da. Wyjdzie potęga niecałkowita, ale to nie problem. Pewnie i tak dostaniesz x=1 albo x=-1
proponuje policzyć "po chamsku" x z jednego równania i wstawić do drugiego, a potem skrócić tyle ile sie da. Wyjdzie potęga niecałkowita, ale to nie problem. Pewnie i tak dostaniesz x=1 albo x=-1
- osa
- Użytkownik

Ekstrema dwóch zmienych
oczywiście że były źle policzone. bardzo przepraszam. Zmęczenie po 1. dniu olimpiady maematycznej i stres przed drugim . Wychodzi banalnie prosto, bo pochodna stałej jest równa 0, czyli
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} = 3x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial f}{ \partial x} = 3x ^{2}}\)
- osa
- Użytkownik

Ekstrema dwóch zmienych
Proszę
przepraszam bardzo że wcześniej źle napisałem. patrz wyżej.
trudniejsze układy równań (ale rozwiązywalne) wychodzą z funkcji zawierających wyrazy mieszane. np
\(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+y^{4}+x^{3}y^{2}}\)
proponuje policz dla wprawy
przepraszam bardzo że wcześniej źle napisałem. patrz wyżej.
trudniejsze układy równań (ale rozwiązywalne) wychodzą z funkcji zawierających wyrazy mieszane. np
\(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+y^{4}+x^{3}y^{2}}\)
proponuje policz dla wprawy
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 19:33 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- osa
- Użytkownik

Ekstrema dwóch zmienych
Tak, niewątpliwie, ale to jest układ równań wielomianowych, więc niekoniecznie musi być 1 rozwiązanie. Niestety to jest dosyć nieprzyjemne liczenie ale czasem trzeba. Jeżeli chodzi o ten konkretny przykład to zauważ, że z pochodnej po x dostajesz \(\displaystyle{ x=0 \vee 2+3y^{2}x=0}\)
potem możesz sobie z tego drugiego wyliczyć x i wstawić do drugiego powiem szczerze że nie jestem najlepszy w tych rzeczach. Ten przykład walnąłem od czapy nie myśląc o tym co wyjdzie. Tego to nie rozwiązuj, tak napisałem, żebyś wiedział jakie przypadki mogą być trochę trudniejsze.
Jak będziesz miał tego typu problem to wal w odpowiednim dziale do układów równań wielomianowych
A tak btw. Jak podoba ci sie to różniczkowanie po 2 zmiennych to absolutnie genialny przykład był na 1 etapie olimpiady fizycznej w tym roku. seria 2. zadanie z rakietą część b. Polecam jak coś to pisz priva postaram sie pomóc, jeżeli nie uda ci się zrobić części fizycznej która jest konieczna do przejścia do różniczkowania. tam masz różniczkowanie po 2 zmiennych. po czasie i po kącie.
potem możesz sobie z tego drugiego wyliczyć x i wstawić do drugiego powiem szczerze że nie jestem najlepszy w tych rzeczach. Ten przykład walnąłem od czapy nie myśląc o tym co wyjdzie. Tego to nie rozwiązuj, tak napisałem, żebyś wiedział jakie przypadki mogą być trochę trudniejsze.
Jak będziesz miał tego typu problem to wal w odpowiednim dziale do układów równań wielomianowych
A tak btw. Jak podoba ci sie to różniczkowanie po 2 zmiennych to absolutnie genialny przykład był na 1 etapie olimpiady fizycznej w tym roku. seria 2. zadanie z rakietą część b. Polecam jak coś to pisz priva postaram sie pomóc, jeżeli nie uda ci się zrobić części fizycznej która jest konieczna do przejścia do różniczkowania. tam masz różniczkowanie po 2 zmiennych. po czasie i po kącie.
-
makan
- Użytkownik

Ekstrema dwóch zmienych
Nie od razu, to na razie punkt stacjonarny, trzeba sprawdzić jaki znak w tym punkcie ma hesjan.Kabas pisze:Czyli ekstremium (0,0)
Dzięki