Wygrana na loterii - czy się opłaca?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Żabcia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Żabcia »

Hej, chciałabym się zwrócić o pomoc w związku z zadaniem, nie chodzi mi o rozwiązanie go, tylko naprowadzenie na odpowiedni trop... Bo nie bardzo wiem, czego sprawdzający oczekuje... A oto treść zadania:

W urnie znajduje się 8 ponumerowanych losów z liczbami od 1 do 8. Mamy wylosować los z numerkiem parzystym. Jeśli wylosujemy go przy pierwszej próbie to wygrywamy 50 zL, za drugim - 10, za 3- 5 zł, za 4 - 1zł. Jeśli nie wylosujemy takiej liczby w 4 turach, to płacimy karę 1000 zł. A oto pytanie: Czy opłaca nam się grać?
Mój problem polega na tym, że nie wiem, czy mam policzyć:
1. prawdop, że wygram jakąkolwiek kwotę, czy
2. bardziej prawdop. jest wygranie 1000 zł niż przegranie jej
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: LecHu :) »

Masz obiczyc czy prawdopodobienstwo wygranej jest wieksze od p.przegrania, wtedy sie oplaca.
bleble
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bleble »

wydaje mi sie ze musisz policzyc prawdopodobienstwo ze wygrasz jakakolwiek kwote i jezeli bedzie ono mniejsze od prawd. przegrania znaczy ze nie oplaca sie grac

[ Dodano: Pon Kwi 24, 2006 1:38 pm ]
o hehe troche sie spoznilem
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Masz policzyć wartość oczekiwaną wygranej (karę traktujemy jako ujemną). Jeśli jest ujemna, to nie opłaca się grać. Jeśli dodatnia, opłaca się.
ODPOWIEDZ