[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

O Kasia, chyba się dawno nie wypowiadałaś w tym dziale. Jak tam Twoja śpiewająca klawiatura xD?
Co by nie spamować... Obraziła się i niestety nie śpiewa. K.

Hmmm... Mam 2 warny, więc lepiej by było coś jednak napisać na temat. Może...
OM już za 5 dni! Strach się bać, strach się bać!! Przygotowania pełną parą? Pamiętają, aby nie tykać matmy na ~2 dni przez II etapem?
Awatar użytkownika
LostLukas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: LostLukas »

Mam pytanie do bywalców OM (lub lepiej ode mnie zorientowanych ):
Co zawierają tablice udostępnione w drugim etapie przez komitet?
Potekk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LXI OM] I etap

Post autor: Potekk »

chyba to są zwykłe tablice maturalne
Swistak pisze:Pamiętają, aby nie tykać matmy na ~2 dni przez II etapem?
Ja bd katował do samego końca

Czy są jakieś wymagania odnośnie stroju? Domyślam się, że w dresie nie wypada przyjść, ale nie wiem czy w garniaku to nie przesada.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: smigol »

We frakach, albo w czymś takim (ewentualnie podobnym) .
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

Potekk, 2 dni odpoczynku jest wymagane, bo musisz mieć siły na 10 godzin czystej rozkminy. Jak będziesz męczył do ostatniego dnia, możesz po prostu opaść z sił.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

W miarę popularne na konkursach matematycznych są stylowe koszule w kolorze zielonym tzw. "na Ciamolka".
A tak na poważnie, to załóż co chcesz. Jak ci wygodnie w garniaczku, to załóż garniaczek, a jak w samych majtasach, to załóż same majtki. Who cares?

Z tymi 2 dniami odpoczynku mówię na 200% poważnie. Absolutnie nie opłaca się kminić na dzień przed zawodami.

A co do tablic maturalnych, to nic ciekawego tam nie znajdziesz. Jednak jak wiadomo matematyka polega przede wszystkim na myśleniu! Jedynie jej niewielki ułamek, to znajomość jakichś wzorków. Jednak, gdybyś zapomniał wzoru na pole kwadratu, to nikt nie będzie miał Ci tego za złe i będziesz mógł się wesprzeć takimi to tablicami.
Jamesxn
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Jamesxn »

Patrząc na czas pisania nasunęło mi się pewne pytanie. Piszemy 5h bez przerwy? Moje obliczenia wykazały, że na jednego człowieka przypada średnio jeden pęcherz....
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: smigol »

Podobno komisja robi co pół godziny przerwy na papieroska.

Ukryta treść:    
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Rogal »

A pampersy nie są wcale takie drogie i te dzisiejsze zapewniają super-chłonność, więc nie ma się co martwić. : )
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 77 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: kluczyk »

A wygodne są Rogal?:)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Rogal »

W reklamach powiadają, że idealnie przylegają do ciała, więc przypuszczam, że powinny być wygodne. : )
Mario58
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Mario58 »

LostLukas pisze:Mam pytanie do bywalców OM (lub lepiej ode mnie zorientowanych ):
Co zawierają tablice udostępnione w drugim etapie przez komitet?
Jakby to była prywatna rozmowa, to bym inaczej powiedział. W tym tablicach nic takiego nie ma, bo to są tablice maturalne.
Potekk pisze:
Swistak pisze:Pamiętają, aby nie tykać matmy na ~2 dni przez II etapem?
Ja bd katował do samego końca
Czy są jakieś wymagania odnośnie stroju? Domyślam się, że w dresie nie wypada przyjść, ale nie wiem czy w garniaku to nie przesada.
To zależy, jak wcześnie człowiek zaczął się przygotowywać do konkursu. PO dostatecznie długich przygotowaniach na pewno ostatni dzień przed pisaniem trzeba odpuścić i zająć się czymś przyjemnym, dla mnie - odśnieżanie. Na dwa dni przed to IMO już tylko coś sobie przeglądnąć, zerknąć do notatek, do listy z twierdzeniami i takie tam drobnostki.

Ja będę pisał w tym, w czym chodzę na co dzień. Garnitur zostaw na maturę, a dres - wtedy i tylko wtedy gdy jesteś zapalonym kibicem.
Jamesxn pisze:Patrząc na czas pisania nasunęło mi się pewne pytanie. Piszemy 5h bez przerwy? Moje obliczenia wykazały, że na jednego człowieka przypada średnio jeden pęcherz....
Ja trenuję przed OM. Siedzę przed kompem i trzymam mocz do oporu. Powiększyłem sobie pęcherz o jakieś 200 ml - nawet taki szczegół może mieć znaczenie :D
A tak na poważnie - po pierwszych dwóch godzinach będzie można wyjść z sali do toalety. Więc dwie godziny musisz wytrzymać, ale potem już spokojnie...
Awatar użytkownika
emator2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: emator2 »

Pojawiły się szczegółowe informacje na temat zawodów II stopnia w większości okręgów (gdański, katowicki, krakowski, łódzki, poznański, rzeszowski, szczeciński, wrocławski).
A jakiś sygnał z lubelskiego? W regulaminie jest napisane, że 10 dni przed drugim etapem powinny być już wszystkie informacje na stronie. Może schizma wpłynęła na to opóźnienie organizacyjne, ale zostały już niecałe 64 godziny.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 62 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: *Kasia »

emator2, podejrzewam, że nic się nie zmieniło w stosunku do lat poprzednich, czyli piszemy w sali numer 1 w Instytucie Matematyki UMCS, ale i tak można się dowiedzieć, jak się pójdzie rejestrować przed zawodami - a odnośnie tego informacja jest od dawna (u mnie przynajmniej do szkoły wpłynęła).
Awatar użytkownika
emator2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: emator2 »

*Kasia pisze:emator2, (...) ale i tak można się dowiedzieć, jak się pójdzie rejestrować przed zawodami - a odnośnie tego informacja jest od dawna (u mnie przynajmniej do szkoły wpłynęła).
Eee... rejestrować? Pierwszy raz startuję i nie bardzo wiem, o co w tym chodzi. Może ktoś mógłby wyjaśnić?
ODPOWIEDZ