Rozwiazanie rownania
-
darek90r
- Użytkownik

Rozwiazanie rownania
Rozwiązaniem rówanania \(\displaystyle{ \frac{( x^{2}-4)(x-4) }{(x-2)(x-3)}}\) są liczby:
Na oko widzę ze są to liczby -2, 4 ale nie wiem jak to wykazać
Na oko widzę ze są to liczby -2, 4 ale nie wiem jak to wykazać
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Rozwiazanie rownania
Zakładam, że chodziło o takie równanie \(\displaystyle{ \frac{( x^{2}-4)(x-4) }{(x-2)(x-3)}=0}\)
Jeśli tak to po pierwsze robisz założenia. Potem równanie mnożysz przez mianownik i to co zostanie rozkładasz na trzy nawiasy, otrzymasz trzy rozwiązania i zastanawiasz się czy wszystkie spełniają założenia.
Jeśli tak to po pierwsze robisz założenia. Potem równanie mnożysz przez mianownik i to co zostanie rozkładasz na trzy nawiasy, otrzymasz trzy rozwiązania i zastanawiasz się czy wszystkie spełniają założenia.
-
darek90r
- Użytkownik

Rozwiazanie rownania
Tak przepisałem jak było w arkuszu
czyli coś takiego będzie \(\displaystyle{ (x+2)(x-2)(x-4)}\) i rozwiązaniem są liczby -2, 2 i 4
czyli coś takiego będzie \(\displaystyle{ (x+2)(x-2)(x-4)}\) i rozwiązaniem są liczby -2, 2 i 4
-
darek90r
- Użytkownik

Rozwiazanie rownania
No co? dalej źle? Dziedzina w tym równaniu to \(\displaystyle{ D=R \backslash [2,3]}\)-- 16 lut 2010, o 18:56 --Aha rozwiązaniem nie możne być liczba która nie należny do dziedziny prawda? Czyli rozwiązaniem będą liczby -2,4.