Monotonicznosć i najmniejsza wartość
-
micro
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
\(\displaystyle{ an = |n ^{2}-90|-17}\)
a) udowodnij, ze ciag ten nie jest monotoniczny
b) znajdź najmniejszy wyraz ciągu
a) udowodnij, ze ciag ten nie jest monotoniczny
b) znajdź najmniejszy wyraz ciągu
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
a) oblicz \(\displaystyle{ a_8 \ , \ a_9 \ , \ a_10}\) Możesz jeszcze na dokładkę \(\displaystyle{ a_7}\) i \(\displaystyle{ a_11}\) jeśli będzie to mało wyraźne.
b) znajdź minimum wyrażenia \(\displaystyle{ n^2 - 90}\) (dla n naturalnych)
b) znajdź minimum wyrażenia \(\displaystyle{ n^2 - 90}\) (dla n naturalnych)
-
Lukasz_C747
- Użytkownik

sanderus: tylko, że tutaj dowodzimy braku monotoniczność, czyli kontrprzykład wystarczy.
- sanderus
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Lukasz_C747, zauważ że wykresem ciągu są mogą być punkty składające się na wykres paraboli. Jeżeli wtedy, wyliczymy wartości ciągu dla 4 pierwszych wyrazów ciągu, ciąg może wydawać się monotoniczny, a w rzeczywistości taki nie będzie.
-
Lukasz_C747
- Użytkownik

Dowodzimy BRAKU monotoniczności, nie monotoniczności. Monotoniczność to cecha całego ciągu (i dowodzimy ją w ogólności, jak mówiłeś), więc jeśli znajdziemy wyrazy nie spełniające tej cechy, to ciąg nie może być monotoniczny. Biorąc twój przykład, jeśli weźmiemy punkty ciągu po lewej od wierzchołka paraboli, z wierzchołka i na prawo od wierzchołka to już widzimy, że ciąg nie jest monotoniczny, nie badając ciągu w ogólności.
- sanderus
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
A skąd będziesz wiedział czy bierzesz właściwe punkty? Tzn. czy nie wziąłeś punktów leżących na jednym ramieniu paraboli?
Oczywiście, w ciągu \(\displaystyle{ a _{n} = n ^{2}}\) metoda ta będzie dawała poprawne rozwiązanie, ale nie będzie to "wykazanie" i nadawać się będzie tylko do zadań testowych, gdyż z tego co mi wiadomo na maturze, takie rozwiązanie nie jest zaliczane.
Oczywiście, w ciągu \(\displaystyle{ a _{n} = n ^{2}}\) metoda ta będzie dawała poprawne rozwiązanie, ale nie będzie to "wykazanie" i nadawać się będzie tylko do zadań testowych, gdyż z tego co mi wiadomo na maturze, takie rozwiązanie nie jest zaliczane.
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
1. Jeszcze raz przeczytaj moją wypowiedź.sanderus pisze:A skąd będziesz wiedział czy bierzesz właściwe punkty? Tzn. czy nie wziąłeś punktów leżących na jednym ramieniu paraboli?
2. Chyba nie rozumiesz na czym polega dowodzenie BRAKU monotoniczności.
3. Oszacowanie położenia wierzchołka paraboli nie stanowi tutaj problemu (a potem wróć do mojej wcześniejszej wypowiedzi).