[Rozgrzewka OM][MIX] Łańcuszek olimpijski
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Manolin
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Oczywiście \(\displaystyle{ f(0)=0}\). Niech x=y=z=b , wtedy \(\displaystyle{ f(b)+2f(2b)=f(3b)}\) ,
niech x=0 y=2b z=b wtedy\(\displaystyle{ f(b)+f(2 \sqrt{2}b)=f(3b)}\) porównując lewe strony dwóch ostatnich równań mam : \(\displaystyle{ 2f(2b)=f(2 \sqrt{2}b )= \frac{f(2 \sqrt{2} \cdot b \sqrt{2} )}{2}= \frac{f(4b)}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ 4f(b)=f(2b)}\)Niech \(\displaystyle{ x+y=z}\) , wtedy \(\displaystyle{ f(0)+f( 2 \cdot \sqrt{x(x+y)} )+f(2 \cdot \sqrt{y(x+y)}=f(2(x+y))}\) podstawiając dla ułatwienia y(x+y)=b i x(x+y)=a mam: \(\displaystyle{ f(2 \sqrt{a})+f(2 \sqrt{b} )=f(2( \sqrt{a+b} ))}\) Korzystając z tego że \(\displaystyle{ 4f(b)=f(2b)}\) mam: \(\displaystyle{ f( \sqrt{a} )+f( \sqrt{b} )=f( \sqrt{a+b} )}\) niech b=1 i niech a będzie liczbą naturalną.
wtedy :\(\displaystyle{ f( \sqrt{a} )+f( \sqrt{1} )=f( \sqrt{a+1} )}\) i łatwo przez indukcję można otrzymać :
\(\displaystyle{ f( \sqrt{a+1}=a \cdot f(1)+f(1) )=(a+1)f(1)}\) z czego łatwo można obliczyć że \(\displaystyle{ f(x)= x^{2} \cdot f(1)}\) , teraz wystarczy sprawdzić że funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^{2} \cdot f(1)}\) spełnia początkowe równanie też dla wszystkich liczb rzeczywsitych.
Nie wiem czy to moje rozwiązanie jest dobre , ale jeśli jest dobre to to jest następne zadanie :
Liczby a,b,c,d są całkowite.Udowodnić że równanie \(\displaystyle{ x ^{2} +ax+b=y ^{2}+cy+d}\) ma nieskończenie rozwiązań x , y w liczbach całkowitych wtedy i tylko wtedy gdy : \(\displaystyle{ a ^{2} -4b=c ^{2}-4d}\)
niech x=0 y=2b z=b wtedy\(\displaystyle{ f(b)+f(2 \sqrt{2}b)=f(3b)}\) porównując lewe strony dwóch ostatnich równań mam : \(\displaystyle{ 2f(2b)=f(2 \sqrt{2}b )= \frac{f(2 \sqrt{2} \cdot b \sqrt{2} )}{2}= \frac{f(4b)}{2}}\) czyli \(\displaystyle{ 4f(b)=f(2b)}\)Niech \(\displaystyle{ x+y=z}\) , wtedy \(\displaystyle{ f(0)+f( 2 \cdot \sqrt{x(x+y)} )+f(2 \cdot \sqrt{y(x+y)}=f(2(x+y))}\) podstawiając dla ułatwienia y(x+y)=b i x(x+y)=a mam: \(\displaystyle{ f(2 \sqrt{a})+f(2 \sqrt{b} )=f(2( \sqrt{a+b} ))}\) Korzystając z tego że \(\displaystyle{ 4f(b)=f(2b)}\) mam: \(\displaystyle{ f( \sqrt{a} )+f( \sqrt{b} )=f( \sqrt{a+b} )}\) niech b=1 i niech a będzie liczbą naturalną.
wtedy :\(\displaystyle{ f( \sqrt{a} )+f( \sqrt{1} )=f( \sqrt{a+1} )}\) i łatwo przez indukcję można otrzymać :
\(\displaystyle{ f( \sqrt{a+1}=a \cdot f(1)+f(1) )=(a+1)f(1)}\) z czego łatwo można obliczyć że \(\displaystyle{ f(x)= x^{2} \cdot f(1)}\) , teraz wystarczy sprawdzić że funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^{2} \cdot f(1)}\) spełnia początkowe równanie też dla wszystkich liczb rzeczywsitych.
Nie wiem czy to moje rozwiązanie jest dobre , ale jeśli jest dobre to to jest następne zadanie :
Liczby a,b,c,d są całkowite.Udowodnić że równanie \(\displaystyle{ x ^{2} +ax+b=y ^{2}+cy+d}\) ma nieskończenie rozwiązań x , y w liczbach całkowitych wtedy i tylko wtedy gdy : \(\displaystyle{ a ^{2} -4b=c ^{2}-4d}\)
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
przez indukcję to Ty udowodniłeś to tylko dla naturalnychManolin pisze:wtedy :\(\displaystyle{ f( \sqrt{a} )+f( \sqrt{1} )=f( \sqrt{a+1} )}\) i łatwo przez indukcję można otrzymać : \(\displaystyle{ f( \sqrt{a+1}=a \cdot f(1)+f(1) )=(a+1)f(1)}\) z czego łatwo można obliczyć że \(\displaystyle{ f(x)= x^{2} \cdot f(1)}\)
- Manolin
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
No tak , ale gdyby istniała jakaś inna funkcja spełaniająca dla rzeczywistych początkowe równanie to musiała by też spełaniać to równanie dla naturalnych , a dla naturalnych spełnia tylko ta jedna znaleziona funkcja.
- Zordon
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
Czyli uważasz, że każda funkcja jest określona jednoznacznie przez swoje wartości na liczbach naturalnych?Manolin pisze:No tak , ale gdyby istniała jakaś inna funkcja spełaniająca dla rzeczywistych początkowe równanie to musiała by też spełaniać to równanie dla naturalnych , a dla naturalnych spełnia tylko ta jedna znaleziona funkcja.
To ma ktoś prawidłowe rozwiązanie tego zadania?
Swoją drogą to dziwne zadanie zaproponowane prze pana Manolin. Może mi ktoś powiedzieć, czy dobrze myślę? Bo jeśli
\(\displaystyle{ x^{2}+ax+b=y^{2}+cy+d}\)
To jeśli lewą stronę równania oznaczymy jako f(x) oraz prawą jako g(y), to są to dwie funkcje kwadratoiwe, więc aby to równanie miało nieskończenie wiele rozwiązań w x i y, to musi być f(x)=f(y), czyli a=c oraz b=d, czyli z pewnością \(\displaystyle{ a^{2}-4b=c^{2}-4d}\).
Pewnie głupotki, ale zawsze warto spytać
Pozdrawiam!
Swoją drogą to dziwne zadanie zaproponowane prze pana Manolin. Może mi ktoś powiedzieć, czy dobrze myślę? Bo jeśli
\(\displaystyle{ x^{2}+ax+b=y^{2}+cy+d}\)
To jeśli lewą stronę równania oznaczymy jako f(x) oraz prawą jako g(y), to są to dwie funkcje kwadratoiwe, więc aby to równanie miało nieskończenie wiele rozwiązań w x i y, to musi być f(x)=f(y), czyli a=c oraz b=d, czyli z pewnością \(\displaystyle{ a^{2}-4b=c^{2}-4d}\).
Pewnie głupotki, ale zawsze warto spytać
Pozdrawiam!
Aby temat nie stał:
Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych (a,b), takich, że:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=ab(a+b)}\)
Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych (a,b), takich, że:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=ab(a+b)}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3436 razy
\(\displaystyle{ a^2(1-b) =b^2(a-1)}\)
wiec tylko a=b=1
Czy istnieja liczby naturalne \(\displaystyle{ m >1, \ n>1}\) że \(\displaystyle{ m! n! =12!}\) ?
wiec tylko a=b=1
Czy istnieja liczby naturalne \(\displaystyle{ m >1, \ n>1}\) że \(\displaystyle{ m! n! =12!}\) ?
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Zachodzi \(\displaystyle{ m<12}\) i \(\displaystyle{ n<12}\). Ale \(\displaystyle{ 12!}\) jest podzielne przez 11 w pierwszej potędze, zatem musi być np. \(\displaystyle{ m=11}\). Ale nie ma liczby naturalnej n takiej, że \(\displaystyle{ n!=12}\).
Mamy 400 punktów na płaszczyźnie. Pokazać, że istnieje co najmniej 15 różnych odległości pomiędzy tymi punktami.
Mamy 400 punktów na płaszczyźnie. Pokazać, że istnieje co najmniej 15 różnych odległości pomiędzy tymi punktami.
Skoro \(\displaystyle{ m! n! = 1 \cdot 2 \cdot ... \cdot 12}\) to w prawej stronie równania występuje liczba pierwsza 11, czyli i w lewej stronie musi występować 11, czyli WLOG \(\displaystyle{ m \ge n}\), czyli \(\displaystyle{ m!=11! \vee m!=12!}\). Drugi przypadek odrzucamy na wstępie (n>1), zaś rozpatrując pierwszy mamy:
\(\displaystyle{ n!11!=12! \\
n!=12}\)
Dostajemy sprzeczność, czyli nie istnieją takie m i n, spełniające powyższe równanie.
Niech m i n będą liczbami naturalnymi. Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ A= \frac{(m+3)^{n}+1}{3m}}\)
Jest nieparzysta.
Edit:
Upps!
\(\displaystyle{ n!11!=12! \\
n!=12}\)
Dostajemy sprzeczność, czyli nie istnieją takie m i n, spełniające powyższe równanie.
Niech m i n będą liczbami naturalnymi. Udowodnij, że:
Jest nieparzysta.
Edit:
Upps!
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
załóżmy że jest co najwyżej 14 różnych odległości. weźmy dowolny punkt \(\displaystyle{ A}\). istnieje \(\displaystyle{ \lceil \frac{399}{14} \rceil =29}\) punktów leżących na jednym okręgu o środku \(\displaystyle{ A}\). niech będą to punkty \(\displaystyle{ A_1,A_2,...A_{29}}\). Prosta \(\displaystyle{ AA_1}\) dzieli nam ten okrąg na pół. w pewnej połówce mamy co najmniej15 punktów. niech to będą \(\displaystyle{ A_1,...A_{15}}\). Odległości między \(\displaystyle{ A_1}\) a \(\displaystyle{ A_2,...A_{14}}\) są różne, więc mamy tezę, chyba że pewna z tych odległości równa jest promieniowi okręgu. no ale to też jest łatwe bo gdyby pewien z odcinków \(\displaystyle{ A_1A_{16},...,A_1A_{29}}\) miał różną długość od tych już wymienionych byłoby ok, załóżmy że tak nie jest czyli że prosta \(\displaystyle{ A_1A}\) jest osią symetrii naszego wielokąta. Nasz wielokąt nie może być foremny bo 29 nie jest podzielne przez 6 (założyliśmy że "pewna z tych odległości równa jest promieniowi okręgu") więc zamiast \(\displaystyle{ A_1}\) możemy sobie wziąć jakieś \(\displaystyle{ A_i}\) tak aby \(\displaystyle{ A_iA}\) nie było osią symetrii wielokąta i mamy tezeMamy 400 punktów na płaszczyźnie. Pokazać, że istnieje co najmniej 15 różnych odległości pomiędzy tymi punktami.
no to teraz:
danioto pisze:Niech m i n będą liczbami naturalnymi. Udowodnij, że:
Jest nieparzysta.
- Zordon
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
Czasem ta liczba nie bywa nawet całkowita, tak ma być?
\(\displaystyle{ (n,m)=(2,1)}\)
\(\displaystyle{ A=\frac{(1+3)^{2}+1}{3}= \frac{17}{3}}\)
\(\displaystyle{ (n,m)=(2,1)}\)
\(\displaystyle{ A=\frac{(1+3)^{2}+1}{3}= \frac{17}{3}}\)