nateżenie prądu w obwodzie RC
-
Odolan
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
\(\displaystyle{ C=130pF}\)
\(\displaystyle{ U _{0}=120V}\)
\(\displaystyle{ R _{1} =1,43k(OM)}\)
\(\displaystyle{ R _{2}=2,57k(OM)}\)
\(\displaystyle{ U_{C}(t)= U_{0} e^{\frac{-t}{RC} }}\)
\(\displaystyle{ R= R_{z}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ i(t)}\)dla \(\displaystyle{ t=3,17ms}\)
Opór zastępczy wiem jak policzyć Później zostaje policzyć \(\displaystyle{ Uc}\) i \(\displaystyle{ Ur}\). \(\displaystyle{ i(t)= \frac{U(t)}{Rz}}\) We wzorze na Uc jest podane R, niby w danych mam R=Rz, ale ten opór zastępczy jest dla całego obwodu, czyli chodzi o zawadę, czy reaktancję, a może o opory dla samych rezystorów.
Następny problem Zastanawiam się, że skoro U oraz I jest podane w funkcji od czasu, to znaczy, że przez obwód płynie prąd przemienny, więc wypadałoby policzyć reaktancję, a później dla szeregowego połączenia RC Zawadę. Mam rację? Więc częstotliwość \(\displaystyle{ f= \frac{1}{3,17ms}}\)?
Nie oczekuję rozwiązania, chciałbym tylko odpowiedzi na moje pytania
W skrócie, gdybym niejasno napisał
1.We wzorze na Uc(t) o jaki opór R chodzi?
2.Czy w tym obwodzie płynie prąd przemienny? Jeśli tak to rozumiem, że Rz=Z(awada)
3. Całkowite napięcie w tym obwodzie, policzę z tw. Pitagorasa? Przynajmniej to wynika z wykresów wskazowych dla tego połączenia.
Z góry dzięki za odpowiedzi-- 25 stycznia 2010, 22:33 --Ok można usunąć
2. i 3. Nie płynie prąd przemienny, więc Zawada jaką znasz tu nie występuje (chodzi mi o tą co można policzyć z Pitagorasa lub liczb zespolonych)2.Czy w tym obwodzie płynie prąd przemienny? Jeśli tak to rozumiem, że Rz=Z(awada)
3. Całkowite napięcie w tym obwodzie, policzę z tw. Pitagorasa? Przynajmniej to wynika z wykresów wskazowych dla tego połączenia.
To zadanie trzeba rozwiązać z równania różniczkowego.
1) Sklejasz te dwa rezystrory (mam nadzieję, że ta kreska pomiędzy nimi to błąd, jeśli nie to ładne zwarcie by było)
2) Trzeba napisać równanie różniczkowe albo całkowe uwzględniając:
napięcie na kondensatorze: \(\displaystyle{ u _{c}(t)= \frac{1}{C} \int_{0}^{t} i _{c} dt}\)
prąd w gałęzi z kondensatorem (jeżeli w gałęzi jest sam kondensator) :\(\displaystyle{ i _{c}=C \frac{du _{c} }{dt}}\)
ale ci nie będę tego pisał, bo masz już napisane rozwiązanie:
\(\displaystyle{ U_{C}(t)= U_{0} e^{\frac{-t}{RC} }}\)
nie liczysz żadnej częstotliwości, masz policzyć: \(\displaystyle{ i_{C}(3,17ms)= ?}\)