uklad równan z 3 niewiadomymi
Witam. Próbuje rozwiazać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-z=1 \\ 100x+10y+z-99=100z+10y+x \\ x+y+z=19 \end{cases}}\)
i wychodzi mi albo \(\displaystyle{ 1=1}\), \(\displaystyle{ 19=19}\) a istnieją 4 wyniki tego układu (mam odpowiedzi) i zgadzają się gdy je podstawie pod układ. Prosze o podpowiedź
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-z=1 \\ 100x+10y+z-99=100z+10y+x \\ x+y+z=19 \end{cases}}\)
i wychodzi mi albo \(\displaystyle{ 1=1}\), \(\displaystyle{ 19=19}\) a istnieją 4 wyniki tego układu (mam odpowiedzi) i zgadzają się gdy je podstawie pod układ. Prosze o podpowiedź
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 07:38 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
i wychodzi 0=0 bo sie wszystko skracaadner pisze:Oblicz z pierwszego z i podstaw do drugiego i trzeciego. Oblicz z trzeciego x i podstaw do drugiego.
Nie, jest to normalne zadanie z książki bez tresci. Po prostu rozwiązac taki układ... Odpowiedzi są 4 i dobrze pasują do wyżej wymienionego układu wiec na pewno jakieś rozwiązanie istnieje...adner pisze:A na pewno dobrze go ułożyłaś? Bo wygląda to na układ z jakiegoś zadania z treścią.
-
czekoladowy
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Źle przepisałaś albo brakuje założenia : \(\displaystyle{ x,y,z>0}\)Aroszka pisze:Nie, jest to normalne zadanie z książki bez tresci. Po prostu rozwiązac taki układ... Odpowiedzi są 4 i dobrze pasują do wyżej wymienionego układu wiec na pewno jakieś rozwiązanie istnieje...adner pisze:A na pewno dobrze go ułożyłaś? Bo wygląda to na układ z jakiegoś zadania z treścią.
czekoladowy pisze:Źle przepisałaś albo brakuje założenia : \(\displaystyle{ x,y,z>0}\)Aroszka pisze:Nie, jest to normalne zadanie z książki bez tresci. Po prostu rozwiązac taki układ... Odpowiedzi są 4 i dobrze pasują do wyżej wymienionego układu wiec na pewno jakieś rozwiązanie istnieje...adner pisze:A na pewno dobrze go ułożyłaś? Bo wygląda to na układ z jakiegoś zadania z treścią.
Co by dało takie zalozenie?
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Pierwsze i drugie równanie to tak naprawdę to samo, więc się tego nie da rozwiazaćAroszka pisze:takadner pisze:Na pewno w drugim jest +10y po obydwu stronach?
Tez tak myslalam iż jest to układ nieoznaczony czy tam sprzeczny...adner pisze:Pierwsze i drugie równanie to tak naprawdę to samo, więc się tego nie da rozwiazaćAroszka pisze:takadner pisze:Na pewno w drugim jest +10y po obydwu stronach?
Jednak odpowiedzi: 6,8,5 7,6,6 8,4,7 9,2,8 pasują do tego układu więc musi się jakoś dać
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
1, 18, 0 też pasuje. I nieskończenie wiele innych też, tylko trzecia jest o 1 mniejsza od pierwszej a druga "dopełnia" ich sumę do 19.
A no rzeczywiście... wiec nie wiem o co chodzi w tym zadaniuadner pisze:1, 18, 0 też pasuje. I nieskończenie wiele innych też, tylko trzecia jest o 1 mniejsza od pierwszej a druga "dopełnia" ich sumę do 19.