poziom rozszerzony- równania wykładnicze

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
mko13
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: mko13 »

Przeglądałem dokładnie informator do matury 2010. Jestem zaskoczony,ale wnioskuje, że nawet na poziomie rozszerzonym nie będzie równań i nierówności wykładniczych oraz logarytmicznych. Czy mam racje? W najnowszej Kiełbasie też nie ma zadań na te równania i nierówności. Z góry dzięki za komentarz i odpowiedź.
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: fivi91 »

Porównując informatory z zeszłych lat do 2010 to faktycznie to pominęli. Co jest raczej równoznaczne z ich brakiem.
Hmm... wiedziałam że nie będzie wykładniczej, ale że jeszcze odjęli logarytmy? To co nam zostało? Kwadratowa, wielomiany, ciągi, trygonometria, rachunek i rysunki? Albo sami pod sobą kopią dołek, albo wybombią nam jakieś super ciekawe zadanie. Swoją drogą to nie ciekawe, że kiedyś by stworzyć rozwinięte społeczeństwo ludzie dokładali sobie nauki, a gdy już w miare nam sie udało takowe stworzyć to sobie jej odejmujemy? Wróże nam nieciekawą przyszłość

Tak jeszcze dodam: zostawili umiejętność rysowania f. wykładniczej i logarytmicznej. Zawsze mogą we wzorze na funkcje strzelić jakieś równanie, do którego rozwikłania będzie potrzebna znajomość tych 6 wzorów.
Ale szkoda że odjęli nierówności, dowody z logarytmów należały do najprostszych.
mko13
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: mko13 »

Dzięki za odpowiedź. Nad kilkoma rzeczami się zastanawiałem, bo wymagania egzaminacyjne są dość ogólnie napisane.
Grzechu1616
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Grzechu1616 »

W sumie te zadania z informatora na poziomie rozszerzonym są stosunkowo łatwe. Przerobiłem już wszystkie arkusze Pazdro teraz wziąłem się za ten informator.
fivi91
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: fivi91 »

Hmm.. przeglądnęłam jeszcze raz informator i doszukałam się (troche niespodziewanie to umiejscowili, bo praktycznie na samym początku wymagań): b) stosuje wzór na logarytm potęgi i wzór na zamianę podstawy logarytmu.

A co do Kiełbasy - ja mam zbiór "Matura 2009, 2010" i odznaczone, że logarytmy w całości obowiązują także w 2010. Informator jest z 2008 więc autor powinien mieć go "w ręce" także przed napisaniem mojego, o rok starszego od zbioru. Więc jeśli jest taka różnica to nie wiem, chyba musi być coś poplątane.
G.BEST7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: G.BEST7 »

Ale szkoda że odjęli nierówności, dowody z logarytmów należały do najprostszych.
Dowody z logarytmów mogą się pojawić, są w najnowszej Kiełbasie i było nawet jedno zadanko na próbnej z OPERON'u (właśnie nierówność logarytmiczna), ale wszystkie są raczej bardzo proste do przeprowadzenia.
ODPOWIEDZ