[Rozgrzewka OM][MIX] Łańcuszek olimpijski
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Przepraszam, nawet się nie wczytałem. W takim razie aktualne zadanie:
Niech BCD, CAE i ABF będą tójkątami równoramiennymi o podstawach odpowiednio BC,CA i AB. Udowodnić, że proste przechodzące przez A,B,C prostopadłe do odpowiednio prostych EF,FD i DE przecinają się w jednym punkcie.
Niech BCD, CAE i ABF będą tójkątami równoramiennymi o podstawach odpowiednio BC,CA i AB. Udowodnić, że proste przechodzące przez A,B,C prostopadłe do odpowiednio prostych EF,FD i DE przecinają się w jednym punkcie.
Pawels, chyba inaczej zrozumieliśmy treść.
Oznaczmy jako X środek okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Proste o których mowa w zadaniu (prostopadłe do EF, FD, DE) niech przecinają boki CB, AB i AC w punktach K, L, M.
Zauważmy równość kątów (po sumowaniu kątów w trójkątach)
\(\displaystyle{ A1= \sphericalangle BCL = \sphericalangle XDE\\
A2= \sphericalangle ACL = \sphericalangle DEX\\
B1= \sphericalangle CAK = \sphericalangle XEF\\
B2= \sphericalangle BAK = \sphericalangle XFE\\
C1= \sphericalangle MBA = \sphericalangle DFX\\
C2= \sphericalangle CMB = \sphericalangle XDF}\)
Rozpatrzmy teraz trójkąt EFD. Proste EX, FX, DX przecinają się w punkcie X, więc z trygonometrycznego twierdzenia Cevy mamy.
\(\displaystyle{ \frac{Sin(B1)*Sin(C1)*Sin(A1)}{Sin(A2)*Sin(C2)*Sin(B2)}=1}\)
Mając daną tą zależność, z odwrotnego twierdzenia otrzymujemy, że proste AK, BM i CL przecinają się w jednym punkcie (bo kąty nachylone do podstaw spełniają zależnośc cevy).
Sprawdzić czy dobrze, bo nowy tu jestem.-- 26 sty 2010, o 00:35 --
\sqrt{xyz}(1/x+1/y+1/z) \ge 9\\
(x+y+z)(1/x+1/y+1/z) \ge 9\\
\frac{x+y+z}{3} \ge \frac{3}{1/x+1/y+1/z}}\)
Co jest prawdziwe dla liczb dodatnich.
Rozwiązcie zadanie o ufoludku dumla
Oznaczmy jako X środek okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Proste o których mowa w zadaniu (prostopadłe do EF, FD, DE) niech przecinają boki CB, AB i AC w punktach K, L, M.
Zauważmy równość kątów (po sumowaniu kątów w trójkątach)
\(\displaystyle{ A1= \sphericalangle BCL = \sphericalangle XDE\\
A2= \sphericalangle ACL = \sphericalangle DEX\\
B1= \sphericalangle CAK = \sphericalangle XEF\\
B2= \sphericalangle BAK = \sphericalangle XFE\\
C1= \sphericalangle MBA = \sphericalangle DFX\\
C2= \sphericalangle CMB = \sphericalangle XDF}\)
Rozpatrzmy teraz trójkąt EFD. Proste EX, FX, DX przecinają się w punkcie X, więc z trygonometrycznego twierdzenia Cevy mamy.
\(\displaystyle{ \frac{Sin(B1)*Sin(C1)*Sin(A1)}{Sin(A2)*Sin(C2)*Sin(B2)}=1}\)
Mając daną tą zależność, z odwrotnego twierdzenia otrzymujemy, że proste AK, BM i CL przecinają się w jednym punkcie (bo kąty nachylone do podstaw spełniają zależnośc cevy).
Sprawdzić czy dobrze, bo nowy tu jestem.-- 26 sty 2010, o 00:35 --
\(\displaystyle{ xy+yz+xz =xyz(1/x+1/y+1/z) \ge 9(x+y+z)=9\sqrt{xyz}\\Dla dodatnich x,y,z takich, że : \(\displaystyle{ x+y+z=\sqrt{xyz}}\) udowodnić:
\(\displaystyle{ xy+yz+xz \ge 9(x+y+z)}\)
\sqrt{xyz}(1/x+1/y+1/z) \ge 9\\
(x+y+z)(1/x+1/y+1/z) \ge 9\\
\frac{x+y+z}{3} \ge \frac{3}{1/x+1/y+1/z}}\)
Co jest prawdziwe dla liczb dodatnich.
Rozwiązcie zadanie o ufoludku dumla
Tylko tak, że w piwnicy tylko pije wino a na strychu tylko wysyła sygnał.Ufoludek zaatakował dom składający się z piwnicy, parteru, piętra i poddasza. między sąsiednimi kondygnacjami domu są schody po których się porusza. Gdy dochodzi do piwnicy pije wino z jednej z dwóch znajdujących się w niej beczek (są bardzo duże więc wina nie zabraknie) a gdy wchodzi na poddasze wysyła sygnał na Marsa za pomocą jednego ze swoich dwóch nadajników. Ufoludek startuje z parteru i \(\displaystyle{ n}\) razy przechodzi między kondygnacjami (jak dojdzie na skrajne wykonuje co trzeba na jeden z dwóch sposobów). łażenie po domu nie jest zbyt pasjonujące więc aby urozmaicić sobie misję ufoludek zastanawia się na ile sposobów może sobie połazić. Pomóż mu!
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
no chyba tak to leciało, bo ta wersja którą kiedyś rozwiązałem była bardziej skomplikowana niż to co wrzuciłem.-- 26 stycznia 2010, 10:00 --Tylko tak, że w piwnicy tylko pije wino a na strychu tylko wysyła sygnał.
\(\displaystyle{ (\sum_{}^{} x)^3+ \frac{1}{2} \cdot ( \sqrt{3} (\sum_{}^{} x^2)^{\frac{3}{2}}) \ge \frac{3}{2} ((\sum_{}^{} x)^3)^{ \frac{2}{3}} \cdot ( \sqrt{3} (\sum_{}^{} x^2)^{\frac{3}{2}})^{ \frac{1}{3} }}\)pawels pisze:Mógłbyś napisać tu dokładniej? Próbowałem robić podobnie i nie udało mi się.Dumel pisze: \(\displaystyle{ (\sum_{}^{} x)^3+ \frac{1}{2} \cdot ( \sqrt{3} (\sum_{}^{} x^2)^{\frac{3}{2}}) \ge \frac{3 \sqrt{3} }{2} \sqrt{ \sum_{}^{} x^2} ( \sum_{}^{} x)^2}\)
Tak dla jasności, to jakie zadanie teraz jest "aktualne"?
"W razie czego":
Dla boków trójkąta wykazać, że:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2} \ge 4S \sqrt{3}}\)
Gdzie S to pole tego trójkąta.
EDIT:
No jasne
Już drugi raz wrzucasz zadanie, gdy do zrobienia jest inne. Nie rób tego.
tkrass
"W razie czego":
Dla boków trójkąta wykazać, że:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}+c^{2} \ge 4S \sqrt{3}}\)
Gdzie S to pole tego trójkąta.
EDIT:
No jasne
Już drugi raz wrzucasz zadanie, gdy do zrobienia jest inne. Nie rób tego.
tkrass
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, o 21:48 przez danioto, łącznie zmieniany 1 raz.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Raczej poprawiona treść zadania od Dumela.
Poza tym w Twoim zadaniu jakaś nierówność chyba powinna być?
Powinno być \(\displaystyle{ L \ge P}\)
standardowe podstawienie, Heron i po krzyku ;F
Nie wrzucam kolejnego zadania. obowiązuje to od Dumela, chyba, że autor tematu zażyczy sobie inaczej or sth lajk dat.
Poza tym w Twoim zadaniu jakaś nierówność chyba powinna być?
Powinno być \(\displaystyle{ L \ge P}\)
standardowe podstawienie, Heron i po krzyku ;F
Nie wrzucam kolejnego zadania. obowiązuje to od Dumela, chyba, że autor tematu zażyczy sobie inaczej or sth lajk dat.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Już nie mogę edytować ;FF
Sorry, Dumel.
Nie wrzucam kolejnego zadania. obowiązuje to od Dumla, chyba, że autor tematu zażyczy sobie inaczej or sth lajk dat.
Sorry, Dumel.
Nie wrzucam kolejnego zadania. obowiązuje to od Dumla, chyba, że autor tematu zażyczy sobie inaczej or sth lajk dat.
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Temat stoi w miejscu to ja może napiszę swoje wnioski:
ufoludek chodziłby na \(\displaystyle{ 2^n}\) sposobów, ale po ostatnim ruchu może wylądować na górze lub dole, gdzie będzie jeszcze wysyłał sygnał tudzież pił wino. To nam mocno skomplikuje wynik, a ja nie mam pojęcia jak, bo z kombi nigdy dobry nie byłem.
ufoludek chodziłby na \(\displaystyle{ 2^n}\) sposobów, ale po ostatnim ruchu może wylądować na górze lub dole, gdzie będzie jeszcze wysyłał sygnał tudzież pił wino. To nam mocno skomplikuje wynik, a ja nie mam pojęcia jak, bo z kombi nigdy dobry nie byłem.
Więc tak. Uprośćmy sobie to zadanie.
Mamy 4 równoodlełge współliniowe kropki w podanej kolejności 1- piwnica, 2 parter, 3, poddasze, 4 strych. Możemy się poruszać tak, że skaczemy z kolejnych kropek na kolejne. (Z 1 skaczemy na 2, z 2 na 3 lub 1, z 3 na 2 lub 4, z 4 na 3). Znaleźć liczbę możliwych "dróg" skoku.
Podzielmy sobie te drogi na dwie rodziny. Te, które kończą się na skrajnych wyrazach (1 i 4) będziemy nazywać drogami skrajnymi, a te które w kropkach środkowych (2 i 3) drogami środkowymi.
Zakładamy, że po n ruchach liczba dróg środkowych wynosi \(\displaystyle{ a_{n}}\), a skrajnych \(\displaystyle{ b_{n}}\). Oczywiście startujemy z 2 więc na początku skaczemy albo na 3 albo na 1. Więc
\(\displaystyle{ a_{1} = 1\ b_{1}=1}\)
Zauważmy, że w kolejnym ruchu z kropek skrajnych możemy skoczyć tylko na kropki środkowe, a z kropek środkowych skaczemy albo na kropki skrajne albo środkowe (w tym samym stosunku 1:1).
Więc w kolejnym ruchu, liczba dróg skrajnych jest taka sama, jak liczba dróg środkowych w poprzednim. natomiast liczba dróg środokwych jest równa sumie dróg skrajnych i środkowych poprzedniego wyrazu.
\(\displaystyle{ a_{n+1} = b_{n}}\)
\(\displaystyle{ b_{n+1} = a_{n}+b_{n}}\)
Łatwo jest sprawdzić, że ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) i \(\displaystyle{ b_{n}}\) jest ciągiem Fibonacciego.
\(\displaystyle{ b_{n+1} = a_{n+2} \ i \ b_{n+1} = a_{n} + b_{n} = a_{n} + a_{n+1}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ a_{n+2}=a_{n}+a_{n+1}}\).
\(\displaystyle{ a_{n} = F_{n}\\b_{n} = F_{n+1}}\)
Więc liczba wszystkich dróg dla n skoków wynosi \(\displaystyle{ a_{n} + b_{n+1} = F_{n+2}}\)
Jak dobrze to rzucam zadanie:
Wewnątrz wielokąta wypukłego znajduje się punkt A. Wykaż, że można znaleźć dwie prost równoległe, styczne do wielokąta (tj. mające punkty wspólne z brzegiem wielokąta, ale nie z jego wnętrzem), które są jednakowo odległe od punktu A.
Mamy 4 równoodlełge współliniowe kropki w podanej kolejności 1- piwnica, 2 parter, 3, poddasze, 4 strych. Możemy się poruszać tak, że skaczemy z kolejnych kropek na kolejne. (Z 1 skaczemy na 2, z 2 na 3 lub 1, z 3 na 2 lub 4, z 4 na 3). Znaleźć liczbę możliwych "dróg" skoku.
Podzielmy sobie te drogi na dwie rodziny. Te, które kończą się na skrajnych wyrazach (1 i 4) będziemy nazywać drogami skrajnymi, a te które w kropkach środkowych (2 i 3) drogami środkowymi.
Zakładamy, że po n ruchach liczba dróg środkowych wynosi \(\displaystyle{ a_{n}}\), a skrajnych \(\displaystyle{ b_{n}}\). Oczywiście startujemy z 2 więc na początku skaczemy albo na 3 albo na 1. Więc
\(\displaystyle{ a_{1} = 1\ b_{1}=1}\)
Zauważmy, że w kolejnym ruchu z kropek skrajnych możemy skoczyć tylko na kropki środkowe, a z kropek środkowych skaczemy albo na kropki skrajne albo środkowe (w tym samym stosunku 1:1).
Więc w kolejnym ruchu, liczba dróg skrajnych jest taka sama, jak liczba dróg środkowych w poprzednim. natomiast liczba dróg środokwych jest równa sumie dróg skrajnych i środkowych poprzedniego wyrazu.
\(\displaystyle{ a_{n+1} = b_{n}}\)
\(\displaystyle{ b_{n+1} = a_{n}+b_{n}}\)
Łatwo jest sprawdzić, że ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) i \(\displaystyle{ b_{n}}\) jest ciągiem Fibonacciego.
\(\displaystyle{ b_{n+1} = a_{n+2} \ i \ b_{n+1} = a_{n} + b_{n} = a_{n} + a_{n+1}}\)
Czyli
\(\displaystyle{ a_{n+2}=a_{n}+a_{n+1}}\).
\(\displaystyle{ a_{n} = F_{n}\\b_{n} = F_{n+1}}\)
Więc liczba wszystkich dróg dla n skoków wynosi \(\displaystyle{ a_{n} + b_{n+1} = F_{n+2}}\)
Jak dobrze to rzucam zadanie:
Wewnątrz wielokąta wypukłego znajduje się punkt A. Wykaż, że można znaleźć dwie prost równoległe, styczne do wielokąta (tj. mające punkty wspólne z brzegiem wielokąta, ale nie z jego wnętrzem), które są jednakowo odległe od punktu A.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Bierzemy sobie 2 dowolne proste a i b. Weźmy x równe odległości prostej a od punktu A minus odległości prostej b od punktu A. "Kręcimy" tak tymi prostymi do momentu aż prosta a przejdzie na prostą b, a prosta b przejdzie na prostą a (oczywiście jest to ten sam moment, bo dla jednej prostej istnieje jednoznacznie wyznaczona równoległa różna od niej i prosta styczna do tego wielokąta wypukłego). Wtedy x zmieni znak. Zatem z własności Darboux otrzymujemy, że w pewnym momencie x miało wartość 0. c.b.d.u.
Dane są takie liczby rzeczywiste x, y, z, że \(\displaystyle{ x^{3}+y^{3}+z^{3}-3xyz=1}\). Wyznacz najmniejsza wartość wyrażenia \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}}\)
Dane są takie liczby rzeczywiste x, y, z, że \(\displaystyle{ x^{3}+y^{3}+z^{3}-3xyz=1}\). Wyznacz najmniejsza wartość wyrażenia \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}}\)
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
nie bardzo rozumiem to rozwiązanie ale mniejsza z tym, dobrze że temat znowu ruszył
\(\displaystyle{ (x+y+z)(x^2+y^2+z^2-(xy+xz+yz) )=1}\)
więc \(\displaystyle{ x+y+z>0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2= \frac{1}{x+y+z} +xy+xz+yz}\)
\(\displaystyle{ 2(x^2+y^2+z^2)= \frac{2}{x+y+z} +2(xy+xz+yz)}\)
\(\displaystyle{ 3(x^2+y^2+z^2)= \frac{2}{x+y+z} +(x+y+z)^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2= \frac{ \frac{1}{x+y+z}+ \frac{1}{x+y+z} +(x+y+z)^2}{3} \ge 1}\)
jest to najlepsze ograniczenie bo np dla x=y=0, z=1 mamy równość i spełnione warunki zadania
znajdź wszystkie funkcje \(\displaystyle{ [0; infty) o [0;infty)}\) spełniające dla \(\displaystyle{ x+y \ge z}\):
\(\displaystyle{ f(x+y-z)+f(2 \sqrt{xz}) +f(2 \sqrt{yz})=f(x+y+z)}\)
\(\displaystyle{ (x+y+z)(x^2+y^2+z^2-(xy+xz+yz) )=1}\)
więc \(\displaystyle{ x+y+z>0}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2= \frac{1}{x+y+z} +xy+xz+yz}\)
\(\displaystyle{ 2(x^2+y^2+z^2)= \frac{2}{x+y+z} +2(xy+xz+yz)}\)
\(\displaystyle{ 3(x^2+y^2+z^2)= \frac{2}{x+y+z} +(x+y+z)^2}\)
\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2= \frac{ \frac{1}{x+y+z}+ \frac{1}{x+y+z} +(x+y+z)^2}{3} \ge 1}\)
jest to najlepsze ograniczenie bo np dla x=y=0, z=1 mamy równość i spełnione warunki zadania
znajdź wszystkie funkcje \(\displaystyle{ [0; infty) o [0;infty)}\) spełniające dla \(\displaystyle{ x+y \ge z}\):
\(\displaystyle{ f(x+y-z)+f(2 \sqrt{xz}) +f(2 \sqrt{yz})=f(x+y+z)}\)
Witam,
aby temat nie stał spróbuję przedstawić moje wnioski, lecz nie nastawiajcie się na zwyt wiele
1) Wprowadzamy podstawienie x=y=z=0, wtedy
\(\displaystyle{ f(0)+f(0)+f(0)=f(0) \Rightarrow f(0)=0}\)
2) Następnie \(\displaystyle{ x=y=\frac{z}{2}}\)
\(\displaystyle{ f(0)+2f(z \sqrt{2})=f(2z) \Rightarrow 2f(z \sqrt{2})=f(2z)}\)
3) Teraz \(\displaystyle{ x=y=z \neq 0}\)
\(\displaystyle{ f(z)+2f(2z)=f(3z)}\)
Oczywistym jest fakt, że jedną z funkcji spełniających warunki zadania jest \(\displaystyle{ f(x)=0}\), więc jeśli założymy, że jakaś niestała funkcja spełnia warunki zadania, to musi być ona ściśle rosnąca. Połóżmy więc, że \(\displaystyle{ f(x)= a_{1}x^{n}+a_{2}x^{n-1}+...+a_{0}}\), więc wobec równania 2:
\(\displaystyle{ 2(a_{1}(x \sqrt{2})^{n}+a_{2}(x \sqrt{2})^{n-1}+...+a_{0})=a_{1}(2x)^{n}+a_{2}(2x)^{n-1}+...+a_{0}}\)
Więc porównując współczynniki przy najwyższej potędze:
\(\displaystyle{ 2 a_{1} x^{n} (\sqrt{2})^{n}=a_{1} x^{n} 2^{n}\\
2^{n}=2^{\frac{n}{2}+1}\\
n=\frac{n}{2}+1\\
n=2}\)
Oczywiście wyraz wolny musi się równać 0, tak samo jak wyraz środkowy. Czyli jedynymi funkcjami spełniającymi równanie są: \(\displaystyle{ f(x)=0}\) oraz \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}}\). Co po podstawieniu do początkowego równania daje tożsamość.
Aż boję się wystawiać to na wasze oczy Bądźmy dobrej myśli
aby temat nie stał spróbuję przedstawić moje wnioski, lecz nie nastawiajcie się na zwyt wiele
1) Wprowadzamy podstawienie x=y=z=0, wtedy
\(\displaystyle{ f(0)+f(0)+f(0)=f(0) \Rightarrow f(0)=0}\)
2) Następnie \(\displaystyle{ x=y=\frac{z}{2}}\)
\(\displaystyle{ f(0)+2f(z \sqrt{2})=f(2z) \Rightarrow 2f(z \sqrt{2})=f(2z)}\)
3) Teraz \(\displaystyle{ x=y=z \neq 0}\)
\(\displaystyle{ f(z)+2f(2z)=f(3z)}\)
Oczywistym jest fakt, że jedną z funkcji spełniających warunki zadania jest \(\displaystyle{ f(x)=0}\), więc jeśli założymy, że jakaś niestała funkcja spełnia warunki zadania, to musi być ona ściśle rosnąca. Połóżmy więc, że \(\displaystyle{ f(x)= a_{1}x^{n}+a_{2}x^{n-1}+...+a_{0}}\), więc wobec równania 2:
\(\displaystyle{ 2(a_{1}(x \sqrt{2})^{n}+a_{2}(x \sqrt{2})^{n-1}+...+a_{0})=a_{1}(2x)^{n}+a_{2}(2x)^{n-1}+...+a_{0}}\)
Więc porównując współczynniki przy najwyższej potędze:
\(\displaystyle{ 2 a_{1} x^{n} (\sqrt{2})^{n}=a_{1} x^{n} 2^{n}\\
2^{n}=2^{\frac{n}{2}+1}\\
n=\frac{n}{2}+1\\
n=2}\)
Oczywiście wyraz wolny musi się równać 0, tak samo jak wyraz środkowy. Czyli jedynymi funkcjami spełniającymi równanie są: \(\displaystyle{ f(x)=0}\) oraz \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}}\). Co po podstawieniu do początkowego równania daje tożsamość.
Aż boję się wystawiać to na wasze oczy Bądźmy dobrej myśli
- XMaS11
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
To założenie, że \(\displaystyle{ f}\) to wielomian unormowany jest dośc silne
Sądze, że \(\displaystyle{ f(x)=ax^2}\) dla rzeczywistych nieujemnych \(\displaystyle{ a}\).
Ale dzisiaj już późno, jak moje rozw. jest ok to wrzuce jutro. Pzdr.
Sądze, że \(\displaystyle{ f(x)=ax^2}\) dla rzeczywistych nieujemnych \(\displaystyle{ a}\).
Ale dzisiaj już późno, jak moje rozw. jest ok to wrzuce jutro. Pzdr.
No jasne!
Pomyłka przy pisaniu, miało byc tak jak mówi XMaS11
\(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in R_{+} + {0}}\)
A, że jest dość silne to wiem, tylko nie wiem jak je obejść
Pzdr!
P.S.
Czemu nie mogę edytować wcześniejszego posta?
Pomyłka przy pisaniu, miało byc tak jak mówi XMaS11
\(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ a \in R_{+} + {0}}\)
A, że jest dość silne to wiem, tylko nie wiem jak je obejść
Pzdr!
P.S.
Czemu nie mogę edytować wcześniejszego posta?