1. Na białej kartce napisano napis długopisem czerwonym . Jakim światłem należy oświetlić kartkę aby napis był widoczny.
2 . Podaj 3 przykłady zjawiska rozszczepienia światła ?
rozszczepienia światła
-
Crizz
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
rozszczepienia światła
1. Czerwony napis pochłania wszystkie barwy padającego nań światła, oprócz czerwonej, któa odbija się od napisu i trafia do twojego oka. Biała powerzchnia kartki odbija natomiast wszystkie barwy. Żeby napis był widoczny, należy oświetlić kartkę światłem o dowolnej barwie, byle nie czerwonym. Wówczas:
Jeśli oświetliliśmy kartkę nieczerwoną barwą podstawową, zobaczymy czarny napis na niebieskim/zielonym tle (bo napis pochłonie światło padające na niego, natomiast kartka je odbije).
Jeśli oświetliliśmy kartkę mieszanką kolorów, to zobaczymy czarny lub czerwony napis na tle w kolorze, którego użyliśmy (w zależności od tego, czy widmo użytego światła zawierało światło barwy czerwonej).
Gdybyśmy oświetlili kartkę czerwonym światłem, zarówno kartka jak i napis odbiłyby je, więc nie zobaczylibyśmy żadnej różnicy między kolorem kartki a kolorem napisu.
Jeśli oświetliliśmy kartkę nieczerwoną barwą podstawową, zobaczymy czarny napis na niebieskim/zielonym tle (bo napis pochłonie światło padające na niego, natomiast kartka je odbije).
Jeśli oświetliliśmy kartkę mieszanką kolorów, to zobaczymy czarny lub czerwony napis na tle w kolorze, którego użyliśmy (w zależności od tego, czy widmo użytego światła zawierało światło barwy czerwonej).
Gdybyśmy oświetlili kartkę czerwonym światłem, zarówno kartka jak i napis odbiłyby je, więc nie zobaczylibyśmy żadnej różnicy między kolorem kartki a kolorem napisu.