Śląski Konkurs Matematyczny 2010
-
Tigro
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Witam,
czy ktoś bierze może udział w Śląskim Konkursie Matematycznym w tym roku? Jako że jestem w pierwszej klasie i stykam się z tym pierwszy raz, chciałbym spytać - z czego najlepiej się przygotować i do jakich zagadnień najlepiej się przyłożyć? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie
czy ktoś bierze może udział w Śląskim Konkursie Matematycznym w tym roku? Jako że jestem w pierwszej klasie i stykam się z tym pierwszy raz, chciałbym spytać - z czego najlepiej się przygotować i do jakich zagadnień najlepiej się przyłożyć? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie
-
waral
- Użytkownik

Szczerze to akurat na SKM wystarczy w dużej mierze zapoznanie się z zadaniami z 2. etapów i finałów z ubiegłych lat i przerobienie tych zadań przygotowawczych, które są na stronie konkursu- to tak z własnego doświadczenia
Edit: no i te zbiorki Pawłowskiego są zawsze na miejscu ;d
Edit: no i te zbiorki Pawłowskiego są zawsze na miejscu ;d
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
Siem. Planuję startować 
Strona ŚKM'u chyba nie działa, ale robimy taki myk, że wchodzimy tutaj:
Nie wiem na ile to wystarczy, czy II, czy III etap, ale zrobić zadanka nie zaszkodzi
Strona ŚKM'u chyba nie działa, ale robimy taki myk, że wchodzimy tutaj:
Nie wiem na ile to wystarczy, czy II, czy III etap, ale zrobić zadanka nie zaszkodzi
-
Tigro
- Użytkownik

Hehe, dzięki za myk Patry
A czy wie ktoś może, czy ten konkurs jest indywidualny czy drużynowy? Bo słyszałem zarówno słuchy, że startuje się w dwuosobowych drużynach, jak i że samemu. No to jak?
A czy wie ktoś może, czy ten konkurs jest indywidualny czy drużynowy? Bo słyszałem zarówno słuchy, że startuje się w dwuosobowych drużynach, jak i że samemu. No to jak?
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Ja planuję startować. Większość zadań konkursowych jest bardzo prostych, tylko nad nielicznymi trzeba chwilkę pogłówkować, ale większość to już stare schematy. O kwalifikacjach nie ma co mówić, a w zawodach rejonowych należałoby się przygotować z równań diofantycznych, dowodów (łopatologicznych) nierówności i geometrii. Bardzo przydatne są też kongruencje, bo było takie jedno zadanie ze znalezieniem reszty z dzielenia 2009 ^{2009} przez 37. Jak widziałem, gdy jakiś uczeń próbował katować to zadanie przez analizowanie reszt, co notabene zajęło mu chyba dwie strony, spróbowałem to zrobić z kongruencji. Wynik? 4 linijki i po zadaniu.
W każdym razie, konkurs ten obecnie jest dla mnie swoistym pocieszeniem, bo w OM nie startowałem w tym roku.
Pozdrawiam i do zobaczenia na zawodach rejonowych i, miejmy nadzieje, w finale -- 21 stycznia 2010, 15:19 --Jak tam przygotowania? Mieliście już etap szkolny? U mnie już był i będę na zawodach rejonowych. W Katowicach mają one być organizowane w VIII LO, więc daleko sobie nie pojadę
W każdym razie, konkurs ten obecnie jest dla mnie swoistym pocieszeniem, bo w OM nie startowałem w tym roku.
Pozdrawiam i do zobaczenia na zawodach rejonowych i, miejmy nadzieje, w finale -- 21 stycznia 2010, 15:19 --Jak tam przygotowania? Mieliście już etap szkolny? U mnie już był i będę na zawodach rejonowych. W Katowicach mają one być organizowane w VIII LO, więc daleko sobie nie pojadę
-
Tigro
- Użytkownik

Ma ktoś może na dysku pliki, które znajdowały się w ? Wyłączyli skubańce i nie wszystkie PDFy da się odtworzyć z kopii Guglowych. Będę zobowiązany, jeśli ktoś to ściągnął na dysk i byłby miły się podzielić
-
Marcinek665
- Użytkownik

Jak przygotowania do zawodów rejonowych? Odbywają się 4 lutego i już nie zostało zbyt wiele czasu. Generalnie, to do ŚKM'u wystarczy minimalna wiedza przekraczająca podstawy programowe liceum, jednak z drugiej strony geometria to moja zmora i myślę, w jaki sposób się do niej przekonać.
-
Tigro
- Użytkownik

Właśnie - jak przygotowania? Co robicie? Tylko przeglądanie rozwiązań z lat ubiegłych, czy też coś czytacie z jakichś książek/podręczników/uczycie się z Internetu? Na co kładziecie największy nacisk?
-
thegreyeyes
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
W tym roku biorę udział. Również jestem w I klasie LO.
A SKM będzie się odbywać w mojej szkole .
Budowlanka - Bytom ).
Jeśli chodzi o przygotowania - zestawy przygotowane przez mojego nauczyciela, który prowadzi z nami specjalne koło do SKMa. A tak to testy z ubiegłych lat i intensywna praca w domu .
A SKM będzie się odbywać w mojej szkole .
Budowlanka - Bytom ).
Jeśli chodzi o przygotowania - zestawy przygotowane przez mojego nauczyciela, który prowadzi z nami specjalne koło do SKMa. A tak to testy z ubiegłych lat i intensywna praca w domu .
-
Marcinek665
- Użytkownik

Generalnie, to ja się przygotowuję do OM, więc inne konkursy traktuję jedynie jako taką rozrywkę. Po połowie w miarę intensywnej pracy większość zadań z ŚKM'u idą od ręki (poza geometrią xD), ale jeszcze zobaczymy, jak to ostatecznie wyjdzie. W każdym razie u mnie kółka matematyczne też są bardziej organizowanie pod kątem tegoż konkursu, więc można powiedzieć, że przygotowanie mam w miarę.
A co do dziedzin, na które kładę największy nacisk... Z pewnością na pierwszym miejscu nierówności - na ŚKMie zawsze jest jakaś nierówność (jedno na pięć zadań, więc całkiem sporo), więc bardzo przydatne. Reszta, to tak jak pisałem wyżej - kongruencje, równania diofantyczne, cecha i mantysa liczby oraz ta nieszczęsna geometria
. Większość zadań jest oklepanych, więc przy odrobinie samozaparcia można coś osiągnąć.
Pisze ktoś rejonowy z Katowic?
A co do dziedzin, na które kładę największy nacisk... Z pewnością na pierwszym miejscu nierówności - na ŚKMie zawsze jest jakaś nierówność (jedno na pięć zadań, więc całkiem sporo), więc bardzo przydatne. Reszta, to tak jak pisałem wyżej - kongruencje, równania diofantyczne, cecha i mantysa liczby oraz ta nieszczęsna geometria
Pisze ktoś rejonowy z Katowic?
-
Roaster
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
A jak u Was w szkołach wyglądały kwalifikacje? Jakie zadania mieliście?