POdpowiedz 2: Zastrzelenie sie ma związek z dawną 'dietą' bohatera zagadki
Ulubione zadanie,zagadka,łamigłówka
- !_ols
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
polan123 ,zagadka o albatrosie jest dosc stara i sie zdziwiłam, ze nie znasz jej odpowiedzi. Podpowiedz Lorka jest dobra, ale jak ktos ie nie wie o co chodzi to trudno sie domyślic
To taki typ zagadki, której rozwiazanie jest nieco (albo bardzo) naciągane
Ostatnio zmieniony 29 maja 2008, o 20:03 przez !_ols, łącznie zmieniany 1 raz.
-
artak_serkses
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Off corse, że o to mi chodziło Zagadkę kiedyś mi zadał kolega i siedziałem przeszło dwa tygodnie żeby ją rozwiązać i odkąd ją rozwiązałem, to zacząłem sam ją zadawać!_ols pisze:artak_serkses ja tez uwielbiam zagadke z Alicją (jesli o to Ci chodziło^^). MOja ulubiona Uwilbiam ją zadawać różnym ludziom, którzy nie mają pojęcia o co chodzi Oczywiscie rozwiazanie okazuje sie dosc proste jak sie jzu wie o co chodzi
pozdrawiam artak
-
polan123
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Co do zagadki z albatrosem.
1. Czy ten mezczyzna mial cos wspolnego z morzem? (albatros z tym mi sie kojarzy)
2. Czy sluzyl na statku?
3. Czy wczesniej juz jadal albatrosy?
4. Czy albatros przypomnial mu jakies niemile zdarzenie z przeszlosci (wypadek, katastrofa, czyjas smierc) ?
1. Czy ten mezczyzna mial cos wspolnego z morzem? (albatros z tym mi sie kojarzy)
2. Czy sluzyl na statku?
3. Czy wczesniej juz jadal albatrosy?
4. Czy albatros przypomnial mu jakies niemile zdarzenie z przeszlosci (wypadek, katastrofa, czyjas smierc) ?
- Lorek
- Użytkownik

Mężczyzna płynął na morzu, w czasie tej podróży spróbował "albatrosa"polan123 pisze:1. Czy ten mezczyzna mial cos wspolnego z morzem?
Poznał czym naprawdę był ten "albatros" zjedzony na morzu i nie mógł żyć ze świadomością, że zjadł "coś" takiego.polan123 pisze:4. Czy albatros przypomnial mu jakies niemile zdarzenie z przeszlosci
-
polan123
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Czyzby to "cos" to byl czlowiek? Skoro plynal na morzu to, zeby przetrwac jadal ludzi? Byl kanibalem? Ale co ma do tego albatros.. W takim razie moze byl slepy i nie wiedzial, ze je ludzi i ktos inny wmowil mu, ze je albatrosa na morzu? A potem poszedl do restauracji i uswiadomil sobie, ze prawdziwy albatros nie smakuje tak jak ten rzekomy na morzu i doszedl do wniosku, ze wtedy zjadal ludzi? Dlatego sie zastrzelil?
- Lorek
- Użytkownik

Tak, a czy był ślepy to zależy od wersji zagadkipolan123 pisze:W takim razie moze byl slepy i nie wiedzial, ze je ludzi i ktos inny wmowil mu, ze je albatrosa na morzu? A potem poszedl do restauracji i uswiadomil sobie, ze prawdziwy albatros nie smakuje tak jak ten rzekomy na morzu i doszedl do wniosku, ze wtedy zjadal ludzi? Dlatego sie zastrzelil?
- !_ols
- Użytkownik

brawo polan!
:) hehe ;]
mam tez rozwiązanie zagadki:
dzwon dzwoni
człowiek umiera
dzwon dzowni
moim zdanie rozwiązanie jest bez sensu i mocno naciągane:
Człowiek jest niewidomy(jak zawsze w tego typu zagadkach-->patrz zagadka z albatrosem i tunelem), i znajduje się w wodzie. Słyszy dzwon i mysli, ze to dzwon latarni, więc płynie w tamtym kierunku.Okazuje sie jednak, ze nie był to dzwon latarni tylko pływajacego po morzu statku! Niewidomy płynie więc w kierunku statku, który błednie zidentyfikował jako latarnie. Niewidomy umiera z przemeczenia( ew.wychłodzenia albo cos takiego:P), i po jego tragicznej smierci bije dzwon z latarni -->taka mała ironia losu
mam tez rozwiązanie zagadki:
dzwon dzwoni
człowiek umiera
dzwon dzowni
moim zdanie rozwiązanie jest bez sensu i mocno naciągane:
Człowiek jest niewidomy(jak zawsze w tego typu zagadkach-->patrz zagadka z albatrosem i tunelem), i znajduje się w wodzie. Słyszy dzwon i mysli, ze to dzwon latarni, więc płynie w tamtym kierunku.Okazuje sie jednak, ze nie był to dzwon latarni tylko pływajacego po morzu statku! Niewidomy płynie więc w kierunku statku, który błednie zidentyfikował jako latarnie. Niewidomy umiera z przemeczenia( ew.wychłodzenia albo cos takiego:P), i po jego tragicznej smierci bije dzwon z latarni -->taka mała ironia losu