Ulubione zadanie,zagadka,łamigłówka
hm. a mamy pewność, że przed tym jak zgasło światło jakiekolwiek pieniądze były na stole?
a ja kiedys ustawilem stolik ze sie kiwal...
...i to na jednej nodze
...i to na jednej nodze
Mam taką dość ciekawą zagadkę:
Jest 10 facetów każdemu z nich założono na głowę kapelusz w jedyn z trzech kolorów: zielony, czerwony lub niebieski. Pierwsze z nich widzi kapelusze wszystkich oprócz swojego( widzi 9 kapeluszy), następny 8, następny 7 itd. Jeżeli Koleś powie kolor inny niż ma na głowie to ginie! Nic nie mogą mówić oprócz koloru jaki mają na głowie! Zaczyna się od tego który widzi 9 kapeluszy i tylko on może zginąc! Jak oni mają to zrobić!
To chyba jakoś tak było! Chyba zakapujecie o co tu chodzi!
Jest 10 facetów każdemu z nich założono na głowę kapelusz w jedyn z trzech kolorów: zielony, czerwony lub niebieski. Pierwsze z nich widzi kapelusze wszystkich oprócz swojego( widzi 9 kapeluszy), następny 8, następny 7 itd. Jeżeli Koleś powie kolor inny niż ma na głowie to ginie! Nic nie mogą mówić oprócz koloru jaki mają na głowie! Zaczyna się od tego który widzi 9 kapeluszy i tylko on może zginąc! Jak oni mają to zrobić!
To chyba jakoś tak było! Chyba zakapujecie o co tu chodzi!
Skoro trójkątny stół to rozumiem, że ma trzy nogi. Skoro ma trzy nogi to nie może się chwiać, a skoro nie może sie bujać to znaczy, że nie trzeba podkładać żadnego papieru pod nogi tego stołu. Czyli męszxzyzna, który zwiną kase to...
Chyba się domyślacie

Chyba się domyślacie
-
Elvis
Skoro temat odżył, to może ktoś rozwiąże zadanie z pierwszej strony (to o kapeluszach)? Trochę mnie ono dręczy.
-
Aura
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Zagadka wzięta z archiwum gg:
Idzie sobie facet po parku po sciezce w ksztalcie okregu o promieniu a i sobie tak idzie 1, 2, 3, 7, 23, 567, 65863 razy obszedl, w koncu przeszedl w razy. I pytanie: Co wypil na trasie tej wycieczki?
Idzie sobie facet po parku po sciezce w ksztalcie okregu o promieniu a i sobie tak idzie 1, 2, 3, 7, 23, 567, 65863 razy obszedl, w koncu przeszedl w razy. I pytanie: Co wypil na trasie tej wycieczki?
-
artak_serkses
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
a moja ulubiona zagadka jest
A druga: jest 12 identycznych z wyglądu kulek z czego jedna ma inną wagę. W trzech ważeniach wagą szalkową ---------^|^----------- ustalić która kulka ma inną wagę i czy jest cięższa czy lżejsza
pozdrawiam artak
A druga: jest 12 identycznych z wyglądu kulek z czego jedna ma inną wagę. W trzech ważeniach wagą szalkową ---------^|^----------- ustalić która kulka ma inną wagę i czy jest cięższa czy lżejsza
pozdrawiam artak
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
- !_ols
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
artak_serkses ja tez uwielbiam zagadke z Alicją (jesli o to Ci chodziło^^). MOja ulubiona Uwilbiam ją zadawać różnym ludziom, którzy nie mają pojęcia o co chodzi Oczywiscie rozwiazanie okazuje sie dosc proste jak sie jzu wie o co chodzi
-
polan123
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Moja ulubiona zagadka to taka, ktora uslyszalem w 6 klasie na matematyce, a nie rozwiazalem jej po dzis dzien. W zasadzie to nie probowalem nawet, bo nie znam nikogo, kto moglby znac odpowiedz i mnie naprowadzic w jakikolwiek sposob.
Nie pamietam niestety dokladnej tresci, ale wyglada ona mniej wiecej tak (licze, ze ktos slyszal o tym i poprawi mnie jesli popelnilem gdzies blad):
Do restauracji przychodzi mezczyzna. Zamawia albatrosa. Kelner podaje go do stolu, po czym mezczyzna bierze do reki rewolwer i strzela sobie w glowe. Dlaczego to zrobil?
(Teraz nie pamietam czy on zjadl kawalek tego albatrosa i dopiero sie zastrzelil, czy tez zrobil to tuz po podaniu dania do stolu.)
Mam nadzieje, ze ktos to zna i pomoze mi rozwiklac ta zagadke (bez podawania od razu odpowiedzi), ktora mnie trapi od przeszlo 6 lat Jeszcze znalazlem gdzies wersje, ze byl jeden albatros, dwoch facetow i jeden zabil drugiego, ale to na pewno nie to co slyszalem w podstawowce, choc mozliwe, ze motyw ten sam (nie mam pojecia jaki).
Pamietam pare drobiazgow (slow-kluczy?), ale nie bede o nich pisal, zeby ewentualnie nie psuc innym zabawy
Znam jeszcze inna zagadke (zagadke nr2), przy czym rozwiazanie nie wydaje mi sie zbyt ciekawe (moze dlatego, ze je znam). Jej tresc jest taka:
dzwon dzwoni
czlowiek umiera
dzwon dzwoni
O co tu chodzi?
Nie pamietam niestety dokladnej tresci, ale wyglada ona mniej wiecej tak (licze, ze ktos slyszal o tym i poprawi mnie jesli popelnilem gdzies blad):
Do restauracji przychodzi mezczyzna. Zamawia albatrosa. Kelner podaje go do stolu, po czym mezczyzna bierze do reki rewolwer i strzela sobie w glowe. Dlaczego to zrobil?
(Teraz nie pamietam czy on zjadl kawalek tego albatrosa i dopiero sie zastrzelil, czy tez zrobil to tuz po podaniu dania do stolu.)
Mam nadzieje, ze ktos to zna i pomoze mi rozwiklac ta zagadke (bez podawania od razu odpowiedzi), ktora mnie trapi od przeszlo 6 lat Jeszcze znalazlem gdzies wersje, ze byl jeden albatros, dwoch facetow i jeden zabil drugiego, ale to na pewno nie to co slyszalem w podstawowce, choc mozliwe, ze motyw ten sam (nie mam pojecia jaki).
Pamietam pare drobiazgow (slow-kluczy?), ale nie bede o nich pisal, zeby ewentualnie nie psuc innym zabawy
Znam jeszcze inna zagadke (zagadke nr2), przy czym rozwiazanie nie wydaje mi sie zbyt ciekawe (moze dlatego, ze je znam). Jej tresc jest taka:
dzwon dzwoni
czlowiek umiera
dzwon dzwoni
O co tu chodzi?
- Lorek
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Popowiedź 1Mam nadzieje, ze ktos to zna i pomoze mi rozwiklac ta zagadke (bez podawania od razu odpowiedzi
Mężczyzna zastrzelił się, bo poznał, jak naprawdę smakuje mięso albatrosa.